Διεθνές βραβείο για τις Καρυάτιδες

Διάκριση του Μουσείου της Ακρόπολης για την συντήρηση και αποκατάστασή τους

Βραβείο για τη συντήρηση και αποκατάσταση των Καρυατίδων με χρήση τεχνολογίας λέιζερ απέσπασε το Μουσείο της Ακρόπολης από το International Institute for Conservation (IIC) στη Βιέννη.

Το Βραβείο Keck απονέμεται κάθε δύο χρόνια, «στο άτομο ή την ομάδα που έχει συμβάλλει κατά το μέγιστο δυνατό τρόπο στην προώθηση της κατανόησης και εκτίμησης των επιτευγμάτων του έργου της συντήρησης».

Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση, το Μουσείο της Ακρόπολης κατάφερε να φέρει τους επισκέπτες σε άμεση επαφή με διαδικασίες που έως τώρα γίνονταν σε απροσπέλαστα εργαστήρια.

mouseio.jpg

Υπολογίζεται ότι από τον Δεκέμβριο του 2010, περισσότεροι από 2 εκατομμύρια επισκέπτες παρακολούθησαν για πρώτη φορά τις εργασίες των συντηρητών, μέσω οθόνης.

Η τεχνική λέιζερ που εφαρμόζεται είναι πρωτοποριακή και έχει αναπτυχθεί για τον συγκεκριμένο σκοπό από το Μουσείο Ακρόπολης και το Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας Κρήτης (ΙΗΔΛ-ΙΤΕ). Η ειδικά σχεδιασμένη πλατφόρμα επιτρέπει την απομόνωση ενός αγάλματος και τα ειδικά προστατευτικά πετάσματα που την περικλείουν εμποδίζουν την ακτινοβολία να βλάψει τους επισκέπτες, οι οποίοι παρακολουθούν σε οθόνη την εργασία της συντήρησης.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top