Ίρβιν Γιάλομ:«Ντρεπόμουν για την μητέρα μου»

Ο κορυφαίος ψυχοθεραπευτής μιλάει για την κατάθλιψη, την ευτυχία και το facebook

Πρώτη ανάρτηση: 08/09/2012 01:11

Σε ηλικία 81 ετών ο γνωστός ψυχοθεραπευτής και συγγραφέας, Ίρβιν Γιάλομ, καθισμένος στην πολυθρόνα των ασθενών του μιλάει για τα «σκοτεινά» του σημεία, για την μητέρα του, για την οποία ένιωθε ντροπή, για τις πηγές ευτυχίας του και τα συμπτώματα της κατάθλιψης.

Κατάθλιψη και απληστία

Ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων βρίσκεται σε κατάθλιψη και δεν το έχει συν��ιδητοποιήσει. Είναι άνθρωποι άπληστοι, που στην πραγματικότητα έχουν χαμηλά ποσοστά αγάπης για τον εαυτό τους και ψάχνουν να βρουν την ευτυχία σε άλλα πράγματα, που στην πραγματικότητα προσφέρουν στιγμές ευτυχίας.

Όσο για τα συμπτώματα της κατάθλιψης είναι πολλά και ποικίλουν. Σίγουρα ένα από τα βασικά είναι η συμπεριφορά των πασχόντων από την ασθένεια σε σχέση με τον ύπνο.

Για τον ίδιο πάντως πηγή ευτυχίας είναι το γράψιμο και η βοήθεια σε όσους την χρειάζονται, αλλά κυρίως στους συναδέλφους του.

Η σχέση του με τους ασθενείς

Ο κ. Γιάλομ στην ηλικία των 81 ετών εργάζεται κανονικά, αφού παρακολουθεί δύο ασθενείς την ημέρα. Παρόλο που παραδέχεται ότι αρκετοί συνάδελφοι του βάζουν όρια στους ασθενείς, ο ίδιο�� το μόνο όριο που θέτει είναι να μην χρειάζονται μακροχρόνια θεραπεία.

Το «σκοτεινό» σημείο και η σχέση με την μητέρα του

Ένα περιστατικό που τον έχει προβληματίσει, είναι ένα «ξέσπασμα» που έκανε σε μια ασθενή του. Εκείνη του είχε ζητήσει να μαγνητοσκοπεί τις συνομιλίες του και εκείνος της το είχε επιτρέψει με μοναδικό όρο σε κάθε συνεδρία να σβήνει την προηγούμενη και να «γράφει» από πάνω. Μετά από καιρό και ενώ είχαν σταματήσει τις συνεδρίες η ασθενής του τηλεφώνησε και τον ενημέρωσε πώς έχει μαγνητοσκοπημένες το 90% των συναντήσεων.
«Έγινα έξαλλος. Άρχισα να φωνάζω… Αυτό θεωρώ το σκοτεινό μου σημείο… Προσπάθησα μετά να καταλάβω τι ήταν αυτό που με πείραξε τόσο πολύ», παραδέχεται.

Ντρεπόμουν για την μητέρα μου

Ο γνωστός ψυχοθεραπευτής πιστεύει ότι οι γονείς μπορούν να είναι φίλοι με τα παιδιά τους. «Έτσι θα έπρεπε να είναι», λέει, ενώ δεν διστάζει να πει ότι ο ίδιος δεν ήταν καθόλου περήφανος για την φτωχή μητέρα του, για την οποία στην πραγματικότητα ντρεπόταν. «Μου πήρε πολλά χρόνια να ξεπεράσω την ντροπή, την οποία στην πραγματικότητα δεν έπρεπε να νιώθω».

Τέλος, υπογραμμίζει ότι οι άνθρωποι έχουν ανάγκη τους φίλους και την επικοινωνία όμως φίλοι όπως αυτοί στο facebook είναι ψεύτικοι.
Ακούστε ένα κομμάτι της συνέντευξης στο βίντεο που ακολουθεί…​

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top