Ουκρανία: Γενίκευση του πολέμου φοβάται η Δύση

Εκτοξεύτηκε η τιμή φυσικού αερίου στην Ευρώπη

Οι εξελίξεις στο μέτωπο του πολέμου στην Ουκρανία

Η Δύση φοβάται γενίκευση του πολέμου στην Ουκρανία, μετά και από τις εκρήξεις στην Υπερδνειστερία. Η Μόσχα έκλεισε τη στρόφιγγα παροχής φυσικού αερίου για την Πολωνία και τη Βουλγαρία. Απειλεί με πυρηνικό πόλεμο και συνεχίζει τις επιθέσεις στην ανατολική Ουκρανία. 

Νέα μέτωπα φαίνεται να ανοίγει η Ρωσία στον πόλεμο στην Ουκρανία. Οι ισορροπίες στη διεθνή σκακιέρα κρέμονται από μια κλωστή, ενώ η Μόσχα δε δείχνει καμία διάθεση αποκλιμάκωσης. 

Τσερνόμπιλ: «Κανονική» η ραδιενέργεια - Το λάθος που σήμανε συναγερμό

Χθες ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, προειδοποίησε ότι το ενδεχόμενο ενός πυρηνικού πολέμου είναι υπαρκτό και σοβαρό. Παράλληλα, εκρήξεις σημειώθηκαν στην αποσχισθείσα περιοχή της Μολδαβίας, την Υπερδνειστερία, η οποία ελέγχεται από φιλορώσους, ενώ λίγο αργότερα η Μόσχα ανακοίνωσε πως κλείνει τη στρόφιγγα παροχής φυσικού αερίου στην Πολωνία και τη Βουλγαρία. 

Βομβαρδισμένη πολυκατοικία στην Ουκρανία

Η Μόσχα συνεχίζει τις επιθέσεις στην ανατολική Ουκρανία κι επεκτείνει τις επιχειρήσεις δυτικά

Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, τόνισε στο τελευταίο του διάγγελμα ότι η Ρωσία επιδιώκει «να διαμελίσει ολόκληρη την κεντρική και ανατολική Ευρώπη και να καταφέρει πλήγματα στη δημοκρατία σε όλον τον κόσμο».

Ουκρανία: Ο Λαβρόφ αρνείται ειρηνευτικές συνομιλίες με το Κίεβο

Η Μόσχα εξάλλου έχει δηλώσει επανειλημμένως ότι όσο η Δύση και το ΝΑΤΟ προμηθεύουν με όπλα την Ουκρανία, τόσο εμπλέκονται πιο ενεργά στον πόλεμο, απειλώντας εμμέσως με πυρηνική σύγκρουση. 

Μολδαβία: Οι εκρήξεις στην Υπερδνειστερία προκαλούν φόβο για επέκταση του πολέμου

Παγκόσμια ανησυχία προκλήθηκε μετά από τις χθεσινές εκρήξεις στην Υπερδνειστερία. Η εξέλιξη αυτή σήμανε συναγερμό, καθώς ενδεχομένως να αποτελεί το νέο μέτωπο του πολέμου αλλά και την αρχή για επέκταση των συρράξεων, ενισχύοντας έτσι τις φωνές για τον κίνδυνο ενός Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου. 

Μολδαβία: Οι ενδείξεις για επίθεση των Ρώσων - Οι ομοιότητες με την Κύπρο

Η Υπερδνειστερία έχει αυτονομηθεί από τη δεκαετία του 1990 και αποτελεί πλέον φιλορωσικό θύλακα. Τα χτυπήματα κατέστρεψαν δύο ραδιοπομπούς ενώ αλλεπάλληλες εκρήξεις σημειώθηκαν και στο υπουργείο Κρατικής Ασφάλειας στην Τιράσπολ, την πρωτεύουσα της αποσχισθείσας από τη Μολδαβία περιοχής, ενώ αργότερα σημειώθηκε και νέα πυραυλική επίθεση σε στρατηγικής σημασίας γέφυρα κοντά στην Οδησσό.

τανκ μπροστά από βομβαρδισμένο κτίριο στην Ουκρανία

Η Δύση φοβάται για γενίκευση του πολέμου μετά από τις εκρήξεις στην Υπερδνειστερία

Τα «περιστατικά» σημειώνονται την ώρα που οι Αρχές της Μολδαβίας φοβούνται άνοιγμα παράπλευρου μετώπου της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία και ενώ οι σχέσεις του Κισινάου με τη Μόσχα είναι τεταμένες από την ανάληψη της προεδρίας από τη φιλοευρωπαία, Μάγια Σαντού.

Συναγερμός στη Μολδαβία μετά από χτύπημα στο έδαφός της

Οι αυτονομιστικές αρχές δήλωσαν ότι ανεβάζουν το επίπεδο τρομοκρατικής απειλής στο κόκκινο, ενώ το Κρεμλίνο ανέφερε ότι ανησυχεί, την ώρα που το ουκρανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο NEXTA μεταδίδει ότι όλα δείχνουν ότι πρόκειται για προβοκάτσια της Ρωσίας στην Υπερδνειστερία.

Από την πλευρά της, η φιλοδυτική πρόεδρος της Μολδαβίας, Μάγια Σαντού, συγκάλεσε τους αξιωματούχους ασφαλείας στην πρωτεύουσα Κισινάου.

Ουκρανία: Η Μόσχα απειλεί τη Δύση με πυρηνικό πόλεμο

Σε συνέντευξη που παραχώρησε μετά τη συνεδρίαση του συμβουλίου ασφαλείας της Μολδαβίας, η Σαντού καταδίκασε τις προσπάθειες καταστολής της ειρήνης στη χώρα της και είπε ότι η Μολδαβία θα λάβει όλα τα μέτρα για να αποτρέψει την κλιμάκωση.

ανθισμένος δέντρο μπροστά από βομβαρδισμένο κτίριο στην Ουκρανία

Ρώσοι υποστηρίζουν ότι έχουν αυξήσει την εδαφική τους κυριαρχία στην Ουκρανία, κάτι που διαψεύδουν οι Ουκρανοί

Δήλωσε, επίσης, ότι το κύμα επιθέσεων στην αποσχισθείσα περιοχή της, που υποστηρίζεται από τη Ρωσία, ήταν μια προσπάθεια κλιμάκωσης της έντασης, με τις εκτιμήσεις να δείχνουν ότι για τις επιθέσεις ευθύνοται οι φιλοπολεμικές φατρίες στην Υπερδνειστερία.

Υπερδνειστερία: Η σημασία της για τη Ρωσία

Η Ρωσία δεν έχει αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της Υπερδνειστερίας, όπως έχει κάνει με άλλες αποσχισθείσες περιοχές, όπως η Νότια Οσετία, η Αμπχαζία και το Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ στην Ουκρανία.

Ρωσία: Κατάπαυση του πυρός για να φύγουν οι άμαχοι από το Αζοφστάλ

Σύμφωνα με το BBC, εάν η Ρωσία ενισχύσει την Υπερδνειστερία, θα μπορούσε να επιτρέψει στις δυνάμεις της να κινηθούν προς την Οδησσό από τα δυτικά, καθώς η ώθηση των ρωσικών δυνάμεων στην πόλη από τα ανατολικά εμποδίστηκε από τα ουκρανικά στρατεύματα.

Ρωσία: Τέλος το φυσικό αέριο για Πολωνία και Βουλγαρία

Την ίδια ώρα, η Ρωσία διέκοψε επισήμως την παροχή φυσικού αερίου στην Πολωνία και τη Βουλγαρία, λόγω της άρνησής τους να πληρώσουν σε ρούβλια.

Συγκεκριμένα, η Gazprom ανακοίνωσε το βράδυ της Τρίτης ότι προχώρησε σε αυτή την κίνηση, ως «απάντηση» για την άρνηση της Πολωνίας να πληρώσει σε ρούβλια, όπως έχει απαιτήσει η Μόσχα, και έγινε έτσι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που αποκλείεται από το ρωσικό φυσικό αέριο, εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία και τις δυτικές κυρώσεις στο Κρεμλίνο.

Ουκρανία: Βομβαρδίστηκαν πέντε σιδηροδρομικοί σταθμοί - Αναφορές για θύματα

Λίγο αργότερα, ανακοινώθηκε ότι διακόπτεται η παροχή και προς τη Βουλγαρία. Το βουλγαρικό υπουργείο ανέφερε στη συνέχεια ότι έχει λάβει μέτρα για την εξεύρεση εναλλακτικών λύσεων σε ό,τι αφορά στις προμήθειες φυσικού αερίου και τη διαχείριση της κατάστασης.

Υπογραμμίζει, επίσης, ότι στην παρούσα φάση δεν απαιτούνται περιορισμοί στην κατανάλωση φυσικού αερίου στη Βουλγαρία, η οποία καλύπτει πάνω από το 90% των αναγκών της με τις εισαγωγές από την Gazprom.

Ουκρανία: Νεκρά παιδιά από βομβαρδισμούς των Ρώσων στο Ντονέτσκ

Νωρίτερα, ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom ενημέρωσε την πολωνική κρατική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου PGNiG ότι διακόπτει την προμήθεια φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Yamal από σήμερα στις 9:00 το πρωί (ώρα Ελλάδος), σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η PGNiG.

Η πολωνική κρατική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου αναφέρει ότι θα λάβει μέτρα για την αποκατάσταση της ροής φυσικού αερίου, υπογραμμίζοντας ότι η διακοπή της συνιστά αθέτηση των όρων της σύμβασης.

Αζοφστάλ: «Θέλουμε να δούμε τον ήλιο» λένε εγκλωβισμένα παιδιά

Προαναγγέλλει, μάλιστα, πως έχει κάθε δικαίωμα να διεκδικήσει αποζημίωση για την αθέτηση των όρων της σύμβασης.

Μάλιστα, η είδηση οδήγησε στην εκτόξευση της τιμής του φυσικού αερίου στην Ευρώπη ως και 17% υψηλότερα, σύμφωνα με το Bloomberg.

Ουκρανία: Έχουμε καταλάβει τη Χερσώνα

Στο μέτωπο του πολέμου οι ρωσικές επιθέσεις συνεχίζονται, με τη Μόσχα να ανακοινώνει ότι πέτυχε πλήρη κυριαρχία στη Χερσώνα.

Ουκρανία: Πέντε νεκροί από πυραυλικό πλήγμα στην Οδησσό

Η Μόσχα ανακοίνωσε πως κατέγραψε εδαφικά κέρδη στην ανατολική και στη νότια Ουκρανία, ιδίως καταλαμβάνοντας την περιφέρεια της Χερσώνας, η οποία αποτελεί κομβικής σημασίας για τη δημιουργία χερσαίου διαδρόμου ως την Κριμαία.

Ρωσία: Εδαφική πρόοδος σε Χάρκοβο, Ζαπορίζια και Μικολάιφ

«Ο ρωσικός στρατός πήρε τον έλεγχο ολόκληρης της περιφέρειας της Χερσώνας, τμημάτων των περιφερειών του Χαρκόβου, της Ζαπορίζιας και του Μικολάιφ, καθώς και μεγάλων τμημάτων των αυτοανακηρυγμένων Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ», δήλωσε ο υποστράτηγος Μιχαήλ Μιζίντσεφ.

Οι Ρώσοι κατέλαβαν θέσεις στο Ντονμπάς - Αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις

Η ομαλότητα αποκαθίσταται στις περιοχές που καταλήφθηκαν, επιδιορθώνονται υποδομές και άρχισε σπορά, σύμφωνα με τον Ρώσο ανώτερο αξιωματικό.

Παρ’ όλ’ αυτά ο διοικητής των ουκρανικών δυνάμεων στην περιοχή διέψευσε τους ισχυρισμούς της Μόσχας.  Όπως είπε, οι γραμμές άμυνας συνεχίζουν να βρίσκονται μέσα στην περιφέρεια και οι Ρώσοι δεν έχουν καταφέρει να τις διασπάσουν.

Ρωσία για Αζοφστάλ: Υψώστε λευκές σημαίες και μπορείτε να φύγετε

Είναι αδύνατο οι ισχυρισμοί των αντιμαχόμενων πλευρών να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο.

Ουκρανία: Η Ρωσία υποστηρίζει πως έπληξε 65 στρατιωτικούς στόχους

Παράλληλα, ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε ότι κατέστρεψε τέσσερις αποθήκες όπλων των ουκρανικών δυνάμεων στο Σλοβιάνσκ από αέρος.

Συνολικά, η ρωσική Πολεμική Αεροπορία βομβάρδισε 32 στρατιωτικούς στόχους, ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας Ιγκόρ Κονασένκοφ.

Ουκρανία: Φόβοι για 9.000 νεκρούς αμάχους θαμμένους στη Μαριούπολη

Ακόμη επλήγησαν 33 στόχοι από πυροβολικό ή πυραύλους, σύμφωνα με τον ίδιο, ανάμεσά τους συγκεντρώσεις στρατευμάτων, θέσεις του πυροβολικού, συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας, αποθήκες πυρομαχικών και όπλων.

Ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας έκανε λόγο για περίπου 200 Ουκρανούς στρατιωτικούς νεκρούς και 40 στρατιωτικά κατεστραμμένα ουκρανικά οχήματα. Είναι αδύνατο οι πληροφορίες αυτές να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top