Οι Ρώσοι κατέλαβαν θέσεις στο Ντονμπάς - Αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις

Τι θα γίνει με τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους σε Αζοφστάλ και Μαριούπολη

Οι τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του πολέμου στην Ουκρανία - Βίντεο από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star (22/4)

Σε τέλμα φαίνεται ότι έχουν πέσει οι διαπραγματεύσεις Μόσχας - Κιέβου για κατάπαυση του πυρός, σύμφωνα με τον Σεργκέι Λαβρόφ. Ρωσικές μονάδες κατέλαβαν κάποιες θέσεις στο Ντονμπάς. Έτοιμη να ανοίξει ανθρωπιστικό διάδρομο στο Azovstal δηλώνει η Μόσχα.

Πυρά της Ζαχάροβα κατά της Ελλάδας: Βοηθήσαμε στην απελευθέρωσή σας

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Μόσχας και του Κιέβου, που στοχεύουν στο να διευθετηθεί η σύρραξη, βρίσκονται σε τέλμα, δήλωσε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ, τη στιγμή που οι συνομιλίες δεν έχουν οδηγήσει σε καμία ξεκάθαρη πρόοδο.

Ρωσία για Αζοφστάλ: Υψώστε λευκές σημαίες και μπορείτε να φύγετε

«Βρίσκονται σε τέλμα, καθώς μια πρόταση που καταθέσαμε στους Ουκρανούς διαπραγματευτές πριν από πέντε ημέρα και η οποία είχε διατυπωθεί λαμβάνοντας υπόψη τα σχόλιά τους παραμένει αναπάντητη», είπε ο Λαβρόφ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στη Μόσχα, χθες, με τον ομόλογό του από το Καζακστάν Μουκτάρ Τλεουμπερντί.

Ουκρανία: Φόβοι για 9.000 νεκρούς αμάχους θαμμένους στη Μαριούπολη

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών είπε, επιπλέον, ότι διατηρεί αμφιβολίες σχετικά με τη βούληση της ουκρανικής ηγεσίας να συνεχίσει αυτές τις διαπραγματεύσεις.

«Είναι πολύ περίεργο για εμένα να ακούω καθημερινά δηλώσεις (...), μεταξύ άλλων από τον πρόεδρο της Ουκρανίας και τους συμβούλους του, που δίνουν την εντύπωση ότι δεν έχουν καθόλου ανάγκη αυτές τις διαπραγματεύσεις», σημείωσε ο Λαβρόφ, χωρίς να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις.

Ρώσοι και Ουκρανοί διαπραγματευτές είχαν συνομιλίες τη Μεγάλη Παρασκευή, όπως είπε ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Μόσχας.

Ουκρανία πόλεμος

Ουκρανία: Ρωσικές μονάδες κατέλαβαν κάποιες θέσεις στο Ντονμπάς    

Την ίδια ώρα, μονάδες του ρωσικού στρατού έχουν καταλάβει διάφορες θέσεις και οχυρώνονται σε αυτές στην ανατολική Ουκρανία, σύμφωνα με ενημέρωση του ουκρανικού γενικού επιτελείου το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής.

«Υπάρχει μια πιθανότητα να μπορέσουμε να ανοίξουμε ανθρωπιστικό διάδρομο από τη Μαριούπολη», ανέφερε μέσω Facebook η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βέρεστσουκ αργά το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευή.

Τις προηγούμενες 24 ώρες, οι ρωσικές δυνάμεις επιτέθηκαν στην πόλη Σλοβιάνσκ, στην περιφέρεια Ντανιέτσκ, ενώ απέκτησαν έρεισμα στη Λοζόβα, μικρή πόλη αλλά σημαντικό σιδηροδρομικό κόμβο στην περιοχή του Χαρκόβου, σύμφωνα με τους ουκρανούς στρατηγούς.

Στη Σελένα Νταλίνα στην περιφέρεια Ντανιέτσκ και στην Κριμαία, στην περιοχή Λουγκάνσκ, 40 χιλιόμετρα ανατολικά, που κυρίευσαν πριν από μερικές ημέρες, οι ρωσικές δυνάμεις επεκτείνουν τις θέσεις τους και προετοιμάζονται για νέες επιθέσεις, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Πιθανόν απέκτησαν επίσης έρεισμα στη Στέπνε, στην περιφέρεια Ντανιέτσκ, κατά το ουκρανικό γενικό επιτελείο.

Ουκρανία

Οι ουκρανικές δυνάμεις μπόρεσαν να απωθήσουν επιθέσεις στην περιφέρεια του Λουγκάνσκ –το 80% της οποίας φέρεται να έχει  πέσει στα χέρια των Ρώσων–, στη Ρουμπίσνε και στο χωριό Νοβοτόσκιβσκε.

Στη Μαριούπολη, ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν τα αεροπορικά πλήγματα και τον αποκλεισμό της χαλυβουργίας Αζοφστάλ, πάντα σύμφωνα με το επιτελείο.

Σύμφωνα με τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στις περιφέρειες του Λουγκάνσκ και του Ντανιέτσκ βρίσκονται περίπου 44.000 στρατιωτικοί. Ο ρωσικός στρατός και οι αυτονομιστές εκτιμάται πως έχουν αναπτύξει εκεί ως και 80.000 άνδρες.

Σκοπός της Ρωσίας πιστεύεται ότι είναι να περικυκλωθούν οι μονάδες του ουκρανικού στρατού στο Ντονμπάς.

εισβολή Ουκρανία

Μόσχα: Έτοιμοι να ανοίξου ανθρωπιστικό διάδρομο για το Azovstal 

Η Ρωσία δήλωσε έτοιμη να τηρήσει οποιαδήποτε στιγμή μια εκεχειρία σε ολόκληρο ή σε τμήμα του Azovstal και  να επιτρέψει σε ενόπλους και αμάχους να φύγουν από τον χώρο, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA -Επικαλείται  το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Οι ουκρανικές αρχές ζητούν να ανοίξει ανθρωπιστικός διάδρομος για την απομάκρυνση αμάχων και στη Μαριούπολη. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top