Ουκρανία: Φόβοι για 9.000 νεκρούς αμάχους θαμμένους στη Μαριούπολη

«Οι Ρώσοι απέρριψαν πρόταση για εκεχειρία το Πάσχα»

Ρεπορτάζ του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Star για το δράμα των Ουκρανών στη Μαριούπολη (21/4)

Εκτιμήσεις για έως και 9.000 νεκρούς αμάχους στη Μαριούπολη, σύμφωνα με τους Ουκρανούς. Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζητά να του στείλουν βαρύ οπλισμό. Δυτικοί υποστηρίζουν ότι η Ρωσία μπορεί ακόμα να κερδίσει τον πόλεμο.

Οι Ρώσοι υποστηρίζουν πως κατέλαβαν την Μαριούπολη - Τι λέει ο Πούτιν

Σοκάρουν οι εκτιμήσεις των Ουκρανών για τρεις έως εννέα χιλιάδες νεκρούς αμάχους που ενδέχεται να είναι θαμένοι σε έναν ομαδικό τάφο κοντά στη Μαριούπολη.

Ουκρανία: «Ζούμε τις τελευταίες μας ώρες στη Μαριούπολη»

«Στο χωριό Μανχούς, οι εισβολείς μπορεί να έχουν θάψει από 3.000 έως 9.000 κατοίκους της Μαριούπολης. Σε αυτό συνηγορεί η σύγκριση με δορυφορικές φωτογραφίες ενός ομαδικού τάφου στην Μπούτσα, όπου βρέθηκαν 70 σοροί. Σε φωτογραφίες της 9ης Απριλίου από την (αμερικανική ιδιωτική εταιρεία) Maxar, ο χώρος της ομαδικής ταφής στο Μανχούς είναι 20 φορές μεγαλύτερος. Οι κατακτητές έσκαβαν διαρκώς και έθαβαν πτώματα τις επόμενες ημέρες. Οι πηγές μας αναφέρουν ότι σε τέτοιους τάφους οι σοροί κείτονται σε διαφορετικά επίπεδα (στρώματα)», αναφέρει το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης στο Telegram.

 

 

Ο δήμαρχος της πολιορκημένης Μαριούπολης Βαντίμ Μποϊτσένκο συνέκρινε τα «εγκλήματα» των Ρώσων με τη σφαγή στο Μπάμπι Γιαρ κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Το μεγαλύτερο έγκλημα πολέμου του 21ου αιώνα διαπράχτηκε στη Μαριούπολη. Είναι το νέο Μπάμπι Γιαρ. Τότε ο Χίτλερ σκότωσε Εβραίους, Ρομά και Σλάβους. Σήμερα ο Πούτιν εξοντώνει Ουκρανούς. Έχει ήδη σκοτώσει δεκάδες χιλιάδες αμάχους στη Μαριούπολη. Απαιτείται μια ισχυρή αντίδραση από όλον τον πολιτισμένο κόσμο. Πρέπει με κάθε τρόπο να σταματήσει αυτή η γενοκτονία», είπε ο Μποϊτσένκο.

Το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης είχε αναφέρει στα μέσα Μαρτίου ότι περίπου 5.000 άμαχοι είχαν ενταφιαστεί σε δημόσιους χώρους σε διάφορα σημεία της πόλης και στα περίχωρά της. Εκτιμά πως περισσότεροι από 22.000 άμαχοι σκοτώθηκαν από τον ρωσικό στρατό στην πολιορκημένη πόλη-λιμάνι της νότιας Ουκρανίας.

Ουκρανία

Ζελένσκι: «Χρειαζόμαστε βαρύ οπλισμό. Ο Πούτιν αρνήθηκε την εκεχερεία για το Πάσχα»

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε χθες ότι η σπαρασσόμενη από τον πόλεμο χώρα του χρειάζεται περισσότερο βαρύ οπλισμό για να αμυνθεί απέναντι στους Ρώσους εισβολείς που απειλούν την ύπαρξή της, ζητώντας από τις χώρες της Δύσης την επιβολή πρόσθετων κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας.

Απευθυνόμενος μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος στο κοινοβούλιο της Πορτογαλίας, ο Ζελένσκι κατηγόρησε τον ρωσικό στρατό ότι έχει διαπράξει πολλές «θηριωδίες» στην Ουκρανία, μεταξύ αυτών στη Μαριούπολη, ενώ ζήτησε από τη Λισαβόνα να υποστηρίξει το διεθνές εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο.

Στην ομιλία του, πάντως, δεν παρείχε συγκεκριμένες αποδείξεις για τις «θηριωδίες» στις οποίες αναφέρθηκε.

Η Ρωσία ισχυρίζεται ότι υποχρεώθηκε να εξαπολύσει μια «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» με στόχο την αποστρατιωτικοποίηση και την «αποναζιστικοποίηση» της Ουκρανίας, καθώς και την προστασία του ρωσόφωνου πληθυσμού από «γενοκτονία». Το Κίεβο και η Δύση απορρίπτουν τους ισχυρισμούς της Μόσχας ως «αβάσιμα προσχήματα» για αυτόν τον πόλεμο.

Ακόμα, ο  Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε ότι η Ρωσία απέρριψε την πρόταση για εκεχειρία κατά τη διάρκεια του Πάσχα των Ορθοδόξων, τόνισε όμως ότι εξακολουθεί να τρέφει ελπίδες για ειρήνευση.

Δυτικοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι ο Πούτιν μπορεί να κερδίσει τον πόλεμο

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν μπορεί ακόμα να κερδίσει (από την επίθεση) στην Ουκρανία παρά την αποτυχία στους στόχους που έθεσε πριν εξαπολύσει τον πόλεμο κατά της γειτονικής χώρας, δήλωσαν σήμερα δυτικοί αξιωματούχοι, προσθέτοντας ότι η Ρωσία έχει αντιμετωπίσει ορισμένα από τα ζητήματα που την εμπόδισαν νωρίτερα στην εισβολή.

Η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία πριν από δύο μήνες και τις τελευταίες εβδομάδες έχει επικεντρωθεί στρατιωτικά εκ νέου στο ανατολικό τμήμα της χώρας αφού δεν κατάφερε να καταλάβει την πρωτεύουσα Κίεβο.

«Ο Πούτιν έχει σαφώς αποτύχει στην εκπλήρωση των αρχικών του στόχων, αλλά εξακολουθεί να είναι σε θέση να κερδίσει», δήλωσε ένας αξιωματούχος, υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Ο αξιωματούχος είπε ότι επιτυχία για τη Ρωσία μπορεί να είναι η εδραίωση του ρωσικού ελέγχου στο Ντονμπάς και η δημιουργία μιας χερσαίας γέφυρας με την Κριμαία, και σε αυτό που ονόμασε «χειρότερο σενάριο» θα μπορούσε να υπάρξει εκ νέου επίθεση στο Κίεβο.

Ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι παρά αυτές τις πιθανές εκβάσεις, η εισβολή στην Ουκρανία θα παραμείνει ένα στρατηγικό λάθος για τη Ρωσία, δεδομένων των σημαντικών απωλειών που έχει υποστεί ο στρατός της, της σθεναρής αντίστασης της Ουκρανίας και του τρόπου με τον οποίο ο πόλεμος άλλαξε την αρχιτεκτονική ασφάλειας της Ευρώπης εις βάρος της Ρωσίας.

Ήταν μια στρατηγική γκάφα για τη Ρωσία.

Ένας άλλος αξιωματούχος ανέφερε ότι η Μόσχα είχε αρχίσει να αντιμετωπίζει ορισμένα από τα ζητήματα που επιβράδυναν τον στρατό της στην αρχή της εισβολής, αλλά ο τρόπος με τον οποίο οι δυνάμεις κάνουν ελιγμούς, συχνά σε μεγάλες φάλαγγες, εξακολουθεί να τους δημιουργεί προβλήματα.

«Η διοίκηση και ο έλεγχος έχουν γίνει πιο αποτελεσματικοί... είναι σαφές ότι γίνονται εξυπνότεροι σχετικά με το πώς χρησιμοποιούν UAV και τα ενσωματώνουν στις δυνάμεις τους καθώς προχωρούν και πώς χρησιμοποιούν το πυροβολικό», είπε ο αξιωματούχος.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top