Ουκρανία: «Ζούμε τις τελευταίες μας ώρες στη Μαριούπολη»

Επετεύχθη συμφωνία για να ανοίξει ανθρωπιστικός διάδρομος

Η Μαριούπολη βρίσκεται ένα βήμα πριν «πέσει» στα χέρια των Ρώσων. Πλέον απομένει μόνο ένας ουκρανικός θύλακας αντίστασης που φαίνεται να μην αντέχει. Μάχες σημειώθηκαν στο Μικολάγιφ. Οι Ρώσοι κατέλαβαν την πόλη Κρεμίμνα.

Μαίνονται οι σκληρές μάχες στη Μαριούπολη, όπου Ουκρανοί στρατιώτες συνεχίζουν να αντιστέκονται σθεναρά. Παρ’ όλ’ αυτά εκτιμάται ότι η πόλη αναμένεται ότι μέσα στις επόμενες ώρες οι Ρώσοι θα καταφέρουν να καταλάβουν την πόλη. Πάντως σήμερα επετεύχθη συμφωνία για να ανοίξει ανθρωπιστικός διάδρομος.

Τελεσίγραφο Ρωσίας σε Ουκρανούς: «Καταθέστε τα όπλα για να σωθείτε»

«Ζούμε ίσως τις τελευταίες ημέρες μας, αν όχι τις τελευταίες ώρες μας», ανέφερε Ουκρανός αξιωματικός στην υπό πολιορκία Μαριούπολη, ζητώντας από τη διεθνή κοινότητα να επέμβει και να τους «βγάλει» από εκεί με ανάρτησή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook σήμερα.

Ουκρανία πόλεμος

Ένας θύλακας του ουκρανικού στρατού συνεχίζει να αντιστέκεται στη Μαριούπολη

«Ο εχθρός έχει δεκαπλάσια δύναμη από εμάς», ανέφερε ο κυβερνήτης Σερχίι Βολίνα, της 36ης ταξιαρχίας του ουκρανικού Πολεμικού Ναυτικού, που είναι οχυρωμένος στο τεράστιο συγκρότημα της σιδηρουργίας Αζοφστάλ στη Μαριούπολη, τον τελευταίο θύλακα που συνεχίζει να αντιστέκεται.

Επιχείρηση κατάληψης του Ντονμπάς - Αντίστροφη μέτρηση για τη Μαριούπολη

«Απευθύνουμε έκκληση και εκλιπαρούμε όλους τους ηγέτες του κόσμου να μας βοηθήσουν. Τους ζητάμε να προχωρήσουν σε διαδικασία για να μας βγάλουν από εδώ και να μας πάνε στο έδαφος κάποιας τρίτης χώρας», συνέχισε.

Σύμφωνα με τον κυβερνήτη Βολίνα ο ρωσικός στρατός έχει «το πλεονέκτημα στον αέρα, στο πυροβολικό, σε χερσαίες δυνάμεις, σε εξοπλισμό και στα άρματα μάχης».

στρατιώτες στην Ουκρανία

Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι η κατάσταση στη Μαριούπολη είναι εξαιρετικά δύσκολη

«Υπερασπιζόμαστε μόνο ένα σημείο –το εργοστάσιο Αζοφστάλ–, όπου πέρα από τους στρατιωτικούς βρίσκονται επίσης άμαχοι που μετατράπηκαν σε θύματα αυτού του πολέμου», συνεχίζει.

Ουκρανία: Σκοτώθηκε ο μαχητής του Αζόφ που είχε μιλήσει στη Βουλή;

Η Μόσχα κάλεσε ξανά τους τελευταίους αμυνόμενους στη Μαριούπολη να σταματήσουν την «παράλογη αντίσταση», υποσχόμενη ότι θα «σωθεί η ζωή» των μαχητών που είναι οχυρωμένοι στο συγκρότημα της Αζοφστάλ εάν παραδοθούν.

Στο Κίεβο, ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε κατά τη διάρκεια του βραδινού του διαγγέλματος ότι η κατάσταση στη Μαριούπολη παραμένει «πολύ σοβαρή», «δύσκολη όσο μπορεί να είναι», κατηγορώντας τον ρωσικό στρατό πως εμπόδισε όλες τις προσπάθειες να οργανωθούν ανθρωπιστικοί διάδρομοι για την απομάκρυνση αμάχων.

Tελεσίγραφο των Ρώσων στη Μαριούπολη - «Παραδοθείτε μέχρι το μεσημέρι»

Από την πλευρά του, ο Ρώσος υποστράτηγος, Μιχαήλ Μιζίντσεφ, ανέφερε ότι κανένας δεν χρησιμοποίησε τον ανθρωπιστικό διάδρομο που άνοιξε χθες και πρόσθεσε πως θα ανοίξει εκ νέου σήμερα το απόγευμα.

Τις τελευταίες εβδομάδες οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορούνται για υπονόμευση των προσπαθειών να απομακρυνθούν οι άμαχοι από τις εμπόλεμες ζώνες. Η Μόσχα κατηγόρησε επανειλημμένα τους αμυνόμενους στη Μαριούπολη πως χρησιμοποιούν άμαχους σαν ανθρώπινες ασπίδες.

Μαριούπολη: Συμφωνία να ανοίξει ανθρωπιστικός διάδρομος

Προκαταρκτική συμφωνία για να ανοίξει ανθρωπιστικός διάδρομος για την απομάκρυνση γυναικών, παιδιών και ηλικιωμένων από την Μαριούπολη επετεύχθη σήμερα.

Συγκεκριμένα, η Ουκρανία κατέληξε σε προκαταρκτική συμφωνία με τη Ρωσία για το άνοιγμα σήμερα ανθρωπιστικού διαδρόμου για την απομάκρυνση γυναικών, παιδιών και ηλικιωμένων από την Μαριούπολη, την πολιορκημένη πόλη-λιμάνι στην νοτιοανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης, Ιρίνα Βερεστσούκ.

«Δεδομένης της καταστροφικής ανθρωπιστικής κατάστασης στην Μαριούπολη, εκεί είναι που θα επικεντρώσουμε σήμερα τις προσπάθειές μας», σημείωσε η Βερεστσούκ σε ανάρτησή της στο Facebook.

Ουκρανία: «Πήραμε την Κρεμίμνα»      

Φιλορώσοι αυτονομιστές από την αυτοανακηρυγμένη Λαϊκή Δημοκρατία του Λουχάνσκ ανακοίνωσαν ότι κατέλαβαν την πόλη Κρεμίμνα.
Η Κρεμίμνα, στην περιφέρεια Λουχάνσκ, βρίσκεται πλέον «πλήρως» υπό τον έλεγχο μονάδων της «Λαϊκής Δημοκρατίας», ανέφερε η Λαϊκή Πολιτοφυλακή της περιφέρειας μέσω Telegram τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα.

Ουκρανία: Ξεκίνησε η «μητέρα των μαχών» για την κατάκτηση του Ντονμπάς

Η ίδια πηγή μεταφόρτωσε βίντεο στο οποίο εικονίζεται η ρωσική σημαία στην είσοδο του δημαρχείου.

Ουκρανία βομβαρδισμένη πόλη

Σκληρές μάχες γίνονται και στο Μικολάγιφ

Ο Ουκρανός περιφερειάρχης της Λουχάνσκ, Σερχίι Γκαϊντάι, ανέφερε τη Δευτέρα ότι οι ουκρανικές δυνάμεις έχασαν τον έλεγχο στην Κρεμίμνα.

Στην πόλη φέρονται να απέμεναν κάπου 4.000 από τους 18.000 κατοίκους που μετρούσε προτού ξεσπάσει ο πόλεμος.

Ουκρανία: «Ξεκινά η δεύτερη φάση του πολέμου» - Φόβοι για νέο αιματοκύλισμα

Κατά την εκτίμηση του αμερικανικού κέντρου έρευνας Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (Institute for the Study of War, ISW), η προέλαση στην Κρεμίμνα ήταν η μοναδική χερσαία επιχείρηση των ρωσικών δυνάμεων και των συμμάχων τους που σημείωσε «σημαντική πρόοδο» το προηγούμενο 24ωρο.

Ουκρανία: Εκρήξεις στη Μικολάγιφ        

Την ίδια ώρα νέοι ρωσικοί βομβαρδισμοί πλήττουν την ουκρανική πόλη Μικολάγιφ, σύμφωνα με τον δήμαρχό της.

τάφοι νεκρών στην Ουκρανία

Οι Ρώσοι επιδιώκουν να καταλάβουν τα ανατολικά και νότια τμήματα της Ουκρανίας

«Εκρήξεις στη Μικολάγιφ ξανά», ανέφερε ο δήμαρχος, Ολεξάντρ Σιενκέβιτς μέσω της πλατφόρμας Telegram τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα.

Κάλεσε τους κατοίκους της πόλης να καλυφθούν και να μείνουν μακριά από παράθυρα.

Ρωσία: Οι πρώτες εικόνες από το φλεγόμενο Moskva, λίγο πριν βυθιστεί

Το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων UNIAN μετέδωσε από την πλευρά του ότι σε τομείς της πόλης ξέσπασαν πυρκαγιές.

Δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα ή για το εύρος των υλικών ζημιών ως αυτό το στάδιο.

Ουκρανία: Ξεπέρασαν τα 5 εκατομμύρια οι πρόσφυγες 

Η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) ανακοίνωσε χθες πως 5 εκατομμύρια άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την Ουκρανία μετά τη στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στη γειτονική της χώρα την 24η Φεβρουαρίου.

Από την Ουγγαρία, όπου έχουν καταφύγει σχεδόν μισό εκατομμύριο Ουκρανοί, η αναπληρώτρια Ύπατη Αρμοστής, η Κέλι Κλέμεντς, παρότρυνε το Συμβούλιο Ασφαλείας να «παραμερίσει» τους διχασμούς και να βρει τρόπο να τερματιστεί αυτός ο «φρικιαστικός και παράλογος πόλεμος».

Ουκρανία: Σε επιφυλακή η Μαριούπολη - «Θα πολεμήσουν μέχρι τέλους»

«Κάθε άνθρωπος από τα εκατομμύρια που εκτοπίστηκαν αναγκάστηκε να πάρει αποφάσεις που σου ραγίζουν την καρδιά», πρόσθεσε η κυρία Κλέμεντς απευθυνόμενη στους πρεσβευτές των 15 κρατών-μελών του ΣΑ.

«Πέρα από τους πρόσφυγες, μέσα στην Ουκρανία υπάρχουν κάπου 7 εκατομμύρια εσωτερικά εκτοπισμένοι», τόνισε από την πλευρά του ο Αντόνιο Βιτορίνου του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ).

Οι αξιωματούχοι των δύο υπηρεσιών του UNHCR εκφράστηκαν κατά την έκτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για την Ανθρωπιστική Κατάσταση στην Ουκρανία από την έναρξη της ρωσικής στρατιωτικής εισβολής πριν από σχεδόν δύο μήνες.

Κι όμως η Μαριούπολη βαστάει ακόμα! -  Ουκρανοί: Δεν παραδινόμαστε   

Αρκετά κράτη μέλη επέμειναν στην ανάγκη να προσφερθεί περισσότερη υποστήριξη στους πρόσφυγες και να τελειώσει η ένοπλη σύρραξη.

Ο Ουκρανός πρεσβευτής στον ΟΗΕ, ο Σερχίι Κίσλιτσια, παρών στη χθεσινή συνεδρίαση, επέκρινε το ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας συνεχίζει να μεταχειρίζεται τη Ρωσία ως πλήρες κράτος μέλος του. «Συνάδελφοι, μου φαίνεται ότι αυτές οι συναντήσεις δεν θα αλλάξουν και πολλά», υποστήριξε.

Η Ρωσία είναι κράτος-μόνιμο μέλος του ΣΑ με δικαίωμα βέτο.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top