Ουκρανία: Ξεκίνησε η «μητέρα των μαχών» για την κατάκτηση του Ντονμπάς

Σκληρές μάχες στο Κραματόρσκ και την Κρεμίμνα

Ξεκίνησε η μάχη για την κατάληψη του Ντονμπάς που αναμενόταν εδώ και μέρες. Ρωσικά στρατεύματα έχουν αναπτυχθεί στα ανατολικά και νότια της Ουκρανίας. Η Μαριούπολη και το Χάρκοβο σφυροκοπούνται ανελέητα. Οι Ουκρανοί δηλώνουν ότι θα αντισταθούν μέχρις εσχάτων.

Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις άρχισαν την επίθεσή τους εναντίον της ανατολικής Ουκρανίας, που βομβαρδίζουν με σφοδρότητα, συνεχίζοντας παράλληλα να εξαπολύουν πλήγματα στο δυτικό τμήμα της χώρας.

«Μπορούμε τώρα να επιβεβαιώσουμε ότι τα ρωσικά στρατεύματα άρχισαν τη μάχη για το Ντονμπάς, για την οποία προετοιμάζονταν εδώ και καιρό. Πολύ μεγάλο μέρος του συνόλου του ρωσικού στρατού είναι πλέον αφοσιωμένο στην επίθεση αυτή», τόνισε ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κατά τη διάρκεια διαγγέλματός του.

 

 

«Άσχετα του πόσοι Ρώσοι στρατιώτες θα σταλούν εδώ, θα πολεμήσουμε. Θα αμυνθούμε», πρόσθεσε μία μέρα αφότου είχε προειδοποιήσει ότι ο ρωσικός στρατός θέλει να «καταστρέψει» το Ντονμπάς.

Ο Ουκρανός περιφερειάρχης του Λουχάνσκ, Σερχίι Γκαϊντάι, αναμένει «κόλαση». «Άρχισε η επίθεση, αυτή για την οποία μιλάγαμε εδώ και εβδομάδες», ανέφερε μέσω Faceboοk.

βομβαρδισμένο κτίριο στην Ουκρανία

Οι ουκρανικές αρχές επιβεβαίωσαν ότι ξεκίνησε η «μητέρα των μαχών» στο Ντονμπάς

«Γίνονται μάχες στη Ρουμπίζνε και στην Ποπάσνα, ακατάπαυστες μάχες και σε άλλες ειρηνικές πόλεις», συνέχισε, αναγνωρίζοντας ότι η Κρεμίμνα «δυστυχώς καταλήφθηκε από τις φάλαινες», κατά τον μειωτικό χαρακτηρισμό Ουκρανών αξιωματούχων για τους Ρώσους στρατιωτικούς.

Η πόλη, που αριθμούσε 18.000 κατοίκους πριν από τον πόλεμο, βρίσκεται περίπου πενήντα χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Κραματόρσκ, πρωτεύουσας του Ντονμπάς.

«Τουλάχιστον τέσσερις άμαχοι σκοτώθηκαν σε ρωσικούς βομβαρδισμούς ενώ προσπαθούσαν να φύγουν από την Κρεμίμνα», δήλωσε ο Γκαϊντάι.

Ουκρανός στρατιώτης μαζεύει πυρομαχικά

Οι Ουκρανοί συνεχίζουν να αντιστέκονται, όμως τα ρωσικά χτυπήματα είναι ανελέητα

Από την πλευρά του, ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας, Ολεξίι Αρεστόβιτς, διαβεβαίωσε ότι «οι ρωσικές δυνάμεις κατοχής δεν έχουν ακόμη κυριεύσει την Κρεμίμνα» και ότι εκτυλίσσονται εκεί εντατικές οδομαχίες.

Ο περιφερειάρχης Γκαϊντάι κάλεσε ξανά τον άμαχο πληθυσμό που απομένει να φύγει από το Λουχάνσκ.

Όμως η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης, Ιρίνα Βέρεστσουκ, ανακοίνωσε πως δε θα άνοιγε κανένας ανθρωπιστικός διάδρομος χθες, για δεύτερο συνεχόμενο 24ωρο, καθώς «οι ρωσικές δυνάμεις κατοχής δε σταματούν να τους κλείνουν και να τους βομβαρδίζουν».

Ουκρανία: Μαίνεται η πολιορκία της Μαριούπολης

Άλλοι τέσσερις άμαχοι σκοτώθηκαν σε πλήγματα στη γειτονική περιφέρεια Ντονέτσκ, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη της Πάβλο Κιριλένκο.

Η Ρωσία, σύμφωνα με την ουκρανική πλευρά, συνέχιζε να προσπαθεί να καταλάβει πλήρως τη Μαριούπολη, οι τελευταίοι υπερασπιστές της οποίας αψήφησαν προχθές Κυριακή το τελεσίγραφο του ρωσικού στρατού να καταθέσουν τα όπλα. «Οι στρατιωτικοί μας βρίσκονται ακόμη εκεί. Θα δώσουν μάχη μέχρις εσχάτων», είπε ο Ουκρανός πρωθυπουργός, Ντένις Σμιγκάλ.

κτίριο φλέγεται στην Ουκρανία μετά από βομβαρδισμό

Πληροφορίες που δεν έχουν επιβεβαιωθεί αναφέρουν ότι η Μαριούπολη έπεσε στα χέρια των Ρώσων

Ωστόσο, σύμφωνα με το αμερικανικό Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (Institute for the Study of War, ISW), το λιμάνι στρατηγικής σημασίας «πιθανόν καταλήφθηκε» από τους Ρώσους το Σάββατο, «παρά τις διαψεύσεις του ουκρανικού επιτελείου».

Η κατάληψη της πόλης χαρακτηρίζεται σημαντική νίκη για τη ρωσική πλευρά, αφού της επιτρέπει να εδραιώσει τα εδαφική κέρδη της κατά μήκος των ακτών στην Αζοφική Θάλασσα και να συνδέσει το Ντονμπάς, που εν μέρει ελέγχεται από τους φιλορώσους αυτονομιστές, με την Κριμαία, που προσάρτησε η Μόσχα το 2014.

Πεντάγωνο: «Η Ρωσία ανέπτυξε περισσότερες δυνάμεις σε ανατολή και νότο»

Την ίδια ώρα το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε πως ο στρατός της Ρωσίας ανέπτυξε περισσότερες δυνάμεις στον ανατολικό και στον νότιο τομέα της Ουκρανίας.

«Βλέπουμε τους Ρώσους να συνεχίζουν τη ροή (...) δυνατοτήτων που θα τους βοηθήσουν στη μάχη για το Ντονμπάς», είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, ο Τζον Κέρμπι, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των διαπιστευμένων συντακτών.

Βομβαρδισμένο κτίριο

Οι βομβαρδισμοί στα ανατολικά και νότια μαίνονται με μεγάλη σφοδρότητα

Διευκρίνισε πως αναφέρεται σε «πυροβολικό», σε «αεροσκάφη και ελικόπτερα» και μέσα «διοίκησης και ελέγχου». 

«Πιστεύουμε ότι ενίσχυσαν τον αριθμό των ταγμάτων τους στην ανατολική και στη νότια Ουκρανία», πρόσθεσε.

Ο κ. Κέρμπι σημείωσε πως δεν επρόκειτο να δώσει λεπτομέρειες για τις θέσεις των ρωσικών δυνάμεων, πάντως συμπλήρωσε ότι η Ουάσιγκτον παρατηρεί συγκέντρωση των αεροπορικών επιδρομών και των πληγμάτων του πυροβολικού στο νοτιοανατολικό τμήμα του Ντονμπάς και στον νότο, «ιδιαίτερα γύρω από την και μέσα στην Μαριούπολη».

«Τις τελευταίες ημέρες (...) οι Ρώσοι κάνουν αυτό που αποκαλούμε διαμόρφωση» του πεδίου, συνέχισε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου.

«Προσπαθούν να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για πιο επιθετικούς, πιο ανοικτούς και πιο μεγάλους χερσαίους ελιγμούς στο Ντονμπάς».

Ρώσοι στρατιώτες στην Ουκρανία

Η έκβαση της μάχης στο Ντονμπάς θα έχει καθοριστική σημασία για την εξέλιξη του πολέμου

Αναφέρθηκε επίσης στις «χρόνιες δυσκολίες» που βλέπει η Ουάσιγκτον στην επιμελητεία, στις επικοινωνίες, στον συντονισμό των επιχειρησιακών ελιγμών και στη συνεργασία αεροπορικών και χερσαίων πόρων. 

«Μένει να φανεί εάν “επέλυσαν” αυτά τα προβλήματα και είναι πλέον έτοιμοι να εκτελέσουν με πιο αποτελεσματικό τρόπο τα επιχειρησιακά τους σχέδια στο Ντονμπάς».

Ουκρανία: Ανελέητο σφυροκόπημα στο Χάρκοβο

Στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, το Χάρκοβο βομβαρδίστηκε ξανά χθες.

Απολογισμός: τουλάχιστον τρεις νεκροί. Σύμφωνα με την εισαγγελία της περιοχής, ένας άνδρας και μια γυναίκα σκοτώθηκαν χθες το πρωί όταν οβίδα έπεσε σε παιδική χαρά. Την Κυριακή, τουλάχιστον πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ρωσικά πλήγματα.

Ουκρανία: Πύραυλοι έπληξαν τη Λβιβ

Στα δυτικά, ρωσικοί βομβαρδισμοί είχαν ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν χθες επτά άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι έντεκα, ανάμεσά τους ένα παιδί, κατά τις τοπικές αρχές. 

Όχι μακριά από τη Λβιβ, η Ρωσία ανέφερε πως κατέστρεψε αποθήκη «ξένων όπλων, που παραδόθηκαν στην Ουκρανία τις έξι τελευταίες ημέρες από τις ΗΠΑ και ευρωπαϊκές χώρες».

Κατεστραμμένο αεροσκάφος μετά από βομβαρδισμό στην Ουκρανία

Ο ρωσικός στρατός χτυπά και τα δυτικά της Ουκρανίας, όπως η Λβιβ

Ο περιφερειάρχης Μαξίμ Κοζίτσκι μίλησε για πλήγματα με τέσσερις πυραύλους Κρουζ από την Κασπία. Τρεις έπληξαν στρατιωτικές εγκαταστάσεις, ένας χώρο στάθμευσης, προκαλώντας πυρκαγιές. Κάπου τέσσερα χιλιόμετρα από το κέντρο της Λβιβ, δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου είδαν χώρο στάθμευσης στις φλόγες.

Μακριά από τα μέτωπα, κοντά στα σύνορα με την Πολωνία, η Λβιβ, καταφύγιο για τους εσωτερικά εκτοπισμένους και ενδιάμεσος σταθμός για τους πρόσφυγες που κατευθύνονται στην Ευρώπη, έχει υποστεί –συγκριτικά– λίγα πλήγματα από τον ρωσικό στρατό. 

Ο ρωσικός στρατός διαβεβαίωσε χθες ότι κατέστρεψε χθες 16 ουκρανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις, ειδικά χώρους όπου ήταν αποθηκευμένα όπλα, πυρομαχικά και πύραυλοι Totchka-U.

Ουκρανία: Οι ΗΠΑ έστειλαν όπλα για να αντιμετωπιστούν τα ρωσικά χτυπήματα

Τα όπλα αποτελούν μείζον διακύβευμα, τόσο για τη Μόσχα, όσο και για το Κίεβο.

Συνεχίζοντας να υποστηρίζουν την Ουκρανία, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν χθες ότι τα πρώτα φορτία του νέου πακέτου στρατιωτικής βοήθειας –αξίας 800 εκατομμυρίων δολαρίων– έφθασαν προχθές Κυριακή στα σύνορα της χώρας, όπου τα παρέλαβε ο ουκρανικός στρατός.

όπλα και πυρομαχικά στην Ουκρανία

Παραμένει η ανάγκη για όπλα και πυρομαχικά για τον ουκρανικό στρατό

Ανάμεσα στα όπλα που επρόκειτο να παραλάβει ο ουκρανικός στρατός είναι ρυμουλκούμενα πυροβόλα 155 χιλιοστών M777, με ψηφιακό σύστημα ελέγχου πυρός και δυνατότητα στόχευσης με τη χρήση δορυφορικών δεδομένων εντοπισμού θέσης. 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση από την πλευρά της καταδίκασε «τη συνέχιση των παράνομων βομβαρδισμών στα τυφλά εναντίον αμάχων και πολιτικών υποδομών» από δυνάμεις της Μόσχας. «Δεν μπορεί να υπάρξει ατιμωρησία για εγκλήματα πολέμου», τόνισε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Τζουζέπ Μπορέλ.

Ουκρανία: Ο Πούτιν τίμησε τους «σφαγείς» της Μπούτσας

Στην άλλη πλευρά ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν απένειμε χθες τιμητική διάκριση, για τον «ηρωισμό της», την «επιμονή της» και τον «υψηλό επαγγελματισμό της» στην 64η μηχανοκίνητη ταξιαρχία τυφεκιοφόρων. Πρόκειται, κατά ουκρανούς αξιωματούχους, για τη μονάδα η οποία φέρεται να διέπραξε «σφαγή αμάχων» στην Μπούτσα, προάστιο του Κιέβου.

Στο προάστιο αυτό βρίσκονται ουκρανοί ερευνητές για να συγκεντρώσουν στοιχεία για αυτά που η κυβέρνηση του προέδρου Ζελένσκι αποκαλεί «εγκλήματα πολέμου».

Ουκρανία: Η Ρωσία ζητά ανταλλαγή αιχμαλώτων από τη Βρετανία

Η Ρωσία από την πλευρά της αρνείται ότι οι άνδρες της σκότωσαν αμάχους και μιλά για «σκηνοθεσία» από τις ουκρανικές αρχές και τα δυτικά ΜΜΕ.

βομβαρδισμός

Η Δύση συνεχίζει να καταδικάζει τα χτυπήματα του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία

Στη Ρωσία, η δημόσια τηλεόραση μετέδωσε χθες βίντεο που εικονίζει δύο Βρετανούς αιχμαλώτους, τους Σον Πίνερ και Έιντεν Έισλιν, που έπεσαν στα χέρια των ρωσικών δυνάμεων στις μάχες στην Ουκρανία. Απευθυνόμενοι στον βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, είπαν πως αναμένουν να διαπραγματευτεί την ελευθερία τους με αντάλλαγμα αυτήν του Βίκτορ Μεντβεντσούκ, του Ουκρανού επιχειρηματία και φίλου του Βλαντίμιρ Πούτιν που συνελήφθη πρόσφατα από τις ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες.

Από τη δική της πλευρά, η Ουκρανία μετέδωσε βίντεο που εικονίζει τον κ. Μεντβεντσούκ να διαβεβαιώνει πως θέλει να τον ανταλλάξουν με «υπερασπιστές και κατοίκους της Μαριούπολης».

Ζελένσκι: Ζήτησε να μπει η Ουκρανία σε καθεστώς υποψήφιου κράτους στην ΕΕ

Στο διπλωματικό μέτωπο, ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι είπε χθες ότι ελπίζει η χώρα του να αποκτήσει τις προσεχείς εβδομάδες καθεστώς κράτους υποψήφιου προς ένταξη στην ΕΕ. Τυπικά, η απόκτηση του καθεστώτος αυτού παίρνει χρόνια, αλλά οι Βρυξέλλες «μας δίνουν στ’ αλήθεια την ευκαιρία να αρχίσουμε αυτή τη διαδικασία σε μερικές εβδομάδες ή μήνες», τόνισε.

Ουκρανοί παρατηρούν έναν κρατήρα από ρωσικό πύραυλο

Όλοι οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι έχουν κλείσει και οι άμαχοι δεν μπορούν να εγκαταλείψουν τις εμπόλεμες περιοχές

Στο μεταξύ οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους ετοιμάζονται να ανακοινώσουν ακόμη έναν γύρο κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, βάζοντας στο στόχαστρο «το στρατιωτικοβηχανικό της σύμπλεγμα» και τις «αλυσίδες εφοδιασμού» της.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top