Συναγερμός στη Μολδαβία μετά από χτύπημα στο έδαφός της

Φόβοι για «παράπλευρο» μέτωπο της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία

Συναγερμός στη Μολδαβία μετά από απανωτές εκρήξεις. Συγκαλείται το Ανώτατο Συμβούλιο της χώρας. Φόβοι στην Υπερδνειστερία ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα επεκταθεί και στα εδάφή της.

Συναγερμός έχει σημάνει στη Μολδαβία μετά τις εκρήξεις που σημειώθηκαν χθες και σήμερα. Οι αρχές της Υπερδνειστερίας, αυτονομιστικής περιοχής της Μολδαβίας, ανακοίνωσαν σήμερα ότι σημειώθηκαν εκρήξεις σε ραδιοφωνικό πύργο, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του τοπικού υπουργείου Εσωτερικών της αυτόκλητης «δημοκρατίας», τις πρώτες ώρες της Τρίτης, δύο εκρήξεις ακούστηκαν από το χωριό Μαϊάκ, με στόχο τον πύργο του ραδιοφώνου του χωριού, που βρίσκεται σε απόσταση 50 χιλιομέτρων περίπου από το Τιρασπόλ, «πρωτεύουσα» της Υπερδνειστερίας. Οι δύο κεραίες τέθηκαν εκτός λειτουργίας.

Μολδαβία

Εκρήξεις σημειώθηκαν σε ραφιοφωνικό πύργο της Μολδαβίας, κοντά στα σύνορα με Ουκρανία - AP

Μετά από αυτή την εξέλιξη, η πρόεδρος της Μολδαβίας, Μάια Σαντού, ανακοίνωσε ότι συγκαλεί το Ανώτατο Συμβούλιο Ασφαλείας της χώρας. Ταυτόχρονα, το Συμβούλιο Ασφαλείας της Υπερδνειστερίας έκανε λόγο για «τρομοκρατική επίθεση» κατά στρατιωτικής μονάδας κοντά στο Τιρασπόλ.

Το Ανώτατο Συμβούλιο Ασφαλείας θα συνέλθει το μεσημέρι και στην συνέχεια η πρόεδρος θα δώσει συνέντευξη Τύπου.

Σημειώνεται ότι και χθες, οι αρχές της Υπερδνειστερίας ανακοίνωσαν ότι η έδρα του υπουργείου Δημόσιας Ασφαλείας στο Τιρασπόλ έγινε στόχος επίθεσης με χειροβομβίδες, χωρίς να υπάρξουν θύματα.

 

 

 

 

Φόβοι στη Μολδαβία για «παράπλευρο» μέτωπο πολέμου

Τα περιστατικά σημειώνονται την ώρα που οι αρχές της Μολδαβίας φοβούνται άνοιγμα παράπλευρου μετώπου της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία.

Η ανησυχία ενισχύθηκε την περασμένη εβδομάδα, όταν Ρώσος στρατηγός δήλωσε ότι η Μόσχα επιδιώκει να καταλάβει την νότια Ουκρανία, που συνορεύει με την Υπερδνειστερία, ώστε να διασφαλίσει απευθείας πρόσβαση στον αυτονομιστικό θύλακα που η Μόσχα υποστηρίζει οικονομικά και στρατιωτικά.

Ο στρατηγός Ρουστάμ Μινεκάιεφ, υποδιοικητής των δυνάμεων  της Κεντρικής Ρωσικής Διοίκησης, δήλωσε επίσης ότι ο ρωσόφωνος πληθυσμός της Μολδαβίας είναι «θύμα καταπίεσης». Το πρόσχημα αυτό επικαλείται συστηματικά η Μόσχα για τις στρατιωτικές της επεμβάσεις. Άλλωστε, την «υπεράσπιση της ρωσικής μειονότητας» επικαλέσθηκε και για την εισβολή της στην Ουκρανία.

Η Μολδαβία κάλεσε τον Ρώσο πρεσβευτή για να διαμαρτυρηθεί για τις απειλητικές δηλώσεις, ζητώντας από τη Μόσχα να σεβαστεί την εδαφική της ακεραιότητα.

Η Υπερδνειστερία αποσχίσθηκε από το κράτος της Μολδαβίας, έπειτα από σύντομη εμφύλια σύρραξη μετά την διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης. Ο θύλακας, με πληθυσμό 500.000 κατοίκων, εξαρτάται σχεδόν πλήρως από τη Μόσχα, η οποία χορηγεί δωρεάν φυσικό αέριο και έχει αναπτύξει εκεί δύναμη 1.500 στρατιωτών.

Δείτε το μεσημεριανό δελτίο του Star 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top