Ουκρανία: Καταγγελίες ότι η Ρωσία χρησιμοποίησε χημικά στη Μαριούπολη

Μαίνονται σκληρές μάχες στο ανατολικό μέτωπο

Ο πρόεδρος Ζελένσκι και το Τάγμα Αζόφ κατήγγειλαν τη χρήση χημικών από τις ρωσικές δυνάμεις στη Μαριούπολη. Η πόλη βρίσκεται υπό πολιορκία, αλλά αντιστέκεται. Στην Ουκρανία περιμένουν μεγάλη επίθεση από τα ανατολικά. Κάνουν έκκληση για σρατιωτική ενίσχυση από τη Δύση. Μαίνονται οι επιθέσεις στο Χάρκοβο και το Ντονέτσκ.

Συναγερμός έχει σημάνει από τις καταγγελίες ότι ο ρωσικός στρατός χρησιμοποίησε χημικά όπλα στη Μαριούπολη, αν και κάτι τέτοιο έως τώρα δεν έχει επιβεβαιωθεί. 

Δραματική έκκληση Ζελένσκι: «Θα είναι η πιο δύσκολη μάχη»

Χθες το Τάγμα Αζόφ κατήγγειλε ότι άγνωστη ουσία ερρίφθη από τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο εναέριο όχημα (UAV) στην πόλη, όπου μαίνονται μάχες. Τα θύματα, σύμφωνα πάντα με τα μέλη του τάγματος, αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα και διαταραχή του συντονισμού της κίνησης.

Ουκρανία πόλεμος

Οι Ουκρανοί καταγγέλλουν τον ρωσικό στρατό ότι χρησιμοποίησε χημικά όπλα στη Μαριούπολη

Το δημόσιο ουκρανικό τηλεοπτικό δίκτυο Suspilne ανέφερε ότι δεν υπάρχει μέχρι στιγμής επιβεβαίωση της πληροφορίας αυτής από επίσημες πηγές. 

Μαριούπολη: Ρωσικά μέσα ισχυρίζονται ότι ο στρατός κατέλαβε το λιμάνι

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι από την πλευρά του δήλωσε στο βραδινό διάγγελμά του ότι οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν χημικά όπλα, χωρίς να πει ότι χρησιμοποιήθηκαν ήδη τέτοια.

Μαριούπολη συντρίμμια

Η πολιορκία της Μαριούπολης συνεχίζεται από τον ρωσικό στρατό

Το Κίεβο και δυτικές κυβερνήσεις ερίζουν ότι η πιθανότητα η Ρωσία να κάνει χρήση χημικών όπλων στον πόλεμο είναι «πολύ υψηλή».

Μαριούπολη: Για την ύστατη μάχη ετοιμάζονται οι πολιορκημένοι Ουκρανοί  

Η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Λιζ Τρας ανέφερε ότι η χώρα της συνεργάζεται με εταίρους της στο πεδίο προκειμένου να επαληθεύσει τις λεπτομέρειες για την καταγγελθείσα χρήση χημικών όπλων.

«Οποιαδήποτε χρήση τέτοιων όπλων θα αποτελούσε απάνθρωπη κλιμάκωση σε αυτή τη σύρραξη και θα φροντίσουμε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και το καθεστώς του να λογοδοτήσουν», πρόσθεσε η επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας μέσω Twitter.

Ουκρανία: Οι ΗΠΑ είναι ενήμερες για τις πληροφορίες περί χρήσης χημικού όπλου στη Μαριούπολη 

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανέφερε ότι είναι ενήμερη για τις αναφορές από τη Μαριούπολη περί χρήσης χημικού όπλου από τον ρωσικό στρατό.

Ζελένσκι: «10.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Μαριούπολη»

«Το αμερικανικό Πεντάγωνο δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει την πληροφορία, πάντως παρακολουθεί στενά την κατάσταση», είπε ο εκπρόσωπός του Τζον Κέρμπι.

Ουκρανία

Αναμένεται σφοδρή επίθεση από τα ανατολικά

«Οι πληροφορίες αυτές, αν αληθεύουν, είναι βαθιά ανησυχητικές και αντανακλούν τις ανησυχίες που είχαμε εκφράσει για την πιθανότητα η Ρωσία να χρησιμοποιήσει χημικά όπλα, ή δακρυγόνα αναμεμιγμένα με χημικούς παράγοντες στην Ουκρανία», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας.

Ζελένσκι: «Δε διαθέτουμε τον απαιτούμενο οπλισμό για να υπερασπιστούμε τη Μαριούπολη»        

Την ίδια ώρα ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι τόνισε πως η χώρα του δε διαθέτει τα απαιτούμενα όπλα για να απελευθερώσει την πολιορκημένη Μαριούπολη, που αναμένεται σύντομα να πέσει στα χέρια των ρωσικών στρατευμάτων.

Ρώσος στρατιώτης βίασε και σκότωσε μωρό 1 έτους - Ήθελε να πουλήσει βίντεο

«Αν είχαμε μαχητικά αεροσκάφη και αρκετά βαριά τεθωρακισμένα, το απαραίτητο πυροβολικό, θα τα καταφέρναμε», είπε.

πόλεμος

Μαίνεται το σφυροκόπημα στο Χάρκοβο, αλλά και στην επαρχία του Ντονέτσκ

«Είμαι σίγουρος πως θα λάβουμε σχεδόν όλα όσα χρειαζόμαστε. Αλλά δε χάνεται μόνο χρόνος. Χάνονται ζωές Ουκρανών. Ζωές που δε θα γυρίσουν πίσω», πρόσθεσε.

Ουκρανία: Υπό πολιορκία η Μαριούπολη

Ο ηγέτης των φιλορώσων αυτονομιστών στο Ντονέτσκ, Ντένις Πουσίλιν, δήλωσε ότι το λιμάνι της Μαριούπολης, όπου διεξάγονται σφοδρές μάχες εδώ και εβδομάδες, έπεσε στα χέρια της ρωσικής πλευράς.

Ουκρανία: Μάνα αναγνώρισε τον νεκρό γιο της από τα παπούτσια του

Οι αυτονομιστές προσπαθούν εδώ και εβδομάδες να καταλάβουν τη Μαριούπολη, αστικό κέντρο στρατηγικής σημασίας λόγω της τοποθεσίας του, πάνω στην Αζοφική Θάλασσα, από τα χέρια των ουκρανικών δυνάμεων.

Ουκρανία πόλεμος

Ο Ζελένσκι έκανε ξανά έκκληση για βοήθεια από τη Δύση για να αποκρούσουν τα ρωσικά χτυπήματα

Αξιωματικοί δυτικών κρατών παρατηρούν ότι οι ρωσικές δυνάμεις κερδίζουν έδαφος στις συγκρούσεις σε αστικό περιβάλλον.

Ουκρανία: Δεκάδες πτώματα αμάχων σε ομαδικό τάφο κοντά στο Κίεβο

Μολαταύτα ο επικεφαλής των ουκρανικών ένοπλων δυνάμεων, Βαλέρι Ζαλούζνι διαβεβαίωσε ότι δεν έχει κοπεί η σύνδεση με τα στρατεύματα που υπερασπίζονται τη Μαριούπολη, διαψεύδοντας πληροφορίες κατά τις οποίες οι Ουκρανοί πεζοναύτες στην πόλη δεν έχουν καμία επαφή με την ουκρανική στρατιωτική ηγεσία τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Ουκρανία: 8 νεκροί και 19 τραυματίες από βομβαρδισμούς στο Χάρκοβο 

Παράλληλα χθες συνεχίστηκαν οι βομβαρδισμοί στο Χάρκοβο με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή του οχτώ άνθρωποι, ανάμεσά τους κι ένα παιδί, σύμφωνα με τον περιφερειακό κυβερνήτη, Όλεχ Σινεγκούμποφ.

Όπως ανέφερε σε ανάρτησή του στο Telegram, οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις κρατούν σταθερά τις θέσεις τους στην περιοχή και οι Ρώσοι εισβολείς δε διστάζουν να βάζουν στο στόχαστρό τους αμάχους. 

μάχες

Σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους συνεχίζουν να αντιστέκονται στην ρωσική επέλαση

Από τις χθεσινές επιθέσεις, οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν, μεταξύ αυτών ένα 13χρονο παιδί. Υπάρχουν επίσης 19 τραυματίες, ανάμεσά τους δύο παιδιά ηλικία 4 και 9 ετών.

Οι Ρώσοι κάνουν επίδειξη της δύναμής τους στην Ουκρανία

Ο Σινεγκούμποφ κατήγγειλε επίσης ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν διασπείρει νάρκες στην ευρύτερη περιοχή, καλώντας τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Για τα ισχυρά πλήγματα που δεχόταν το Χάρκοβο είχε μιλήσει  λίγες ώρες νωρίτερα στην ουκρανική τηλεόραση ο δήμαρχος, Ίχορ Τερέχοφ, ενημερώνοντας πως υπάρχουν πολλά θύματα.

Φον Ντερ Λάιεν από την Μπούτσα: Οι υπεύθυνοι της σφαγής θα λογοδοτήσουν 

Ερωτηθείς για τον κίνδυνο μιας νέας ρωσικής επίθεσης στην περιοχή, για τον οποίο προειδοποίησε πρόσφατα το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας, ο Τερέχοφ είπε ότι οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις είναι σε εγρήγορση και έτοιμες να υπερασπιστούν την πόλη.

«Δεν υπάρχει πανικός στην πόλη», σημείωσε.

Ουκρανία: Αναμένουν σφοδρή επίθεση των ρωσικών δυνάμεων στα ανατολικά

Ο πρόεδρος Ζελένσκι προειδοποίησε χθες ότι «την Ουκρανία περιμένει μια από τις πιο δύσκολες μάχες» και απηύθυνε δραματική έκκληση στις Ηνωμένες Πολιτείες για την παροχή βοήθειας. 

Ουκρανία: 50 νεκροί από την επίθεση στο Κραματόρσκ- Ανάμεσά τους και παιδιά

Όπως δήλωσε σε δραματικούς τόνους σε αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο «παρατηρούμε συγκέντρωση όπλων ανατολικά και νότια του κράτους μας. Αντιλαμβανόμαστε ποιες διαδρομές θα ακολουθήσει ο εχθρός, αντιλαμβανόμαστε τι πάει να κάνει. Αντιλαμβανόμαστε επίσης ότι από την ταχύτητα με την οποία θα μας βοηθήσουν οι ΗΠΑ πρωτίστως, από το πώς θα μας παραδώσουν τα όπλα, θα εξαρτηθεί αν θα αντέξουμε ή όχι».

Την εκδήλωση μεγάλης ρωσικής επίθεσης και μάλιστα σύντομα στο ανατολικό μέτωπο βλέπει και το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας, με τον εκπρόσωπό του Ολεξάντρ Μοτουζιάνικ να δηλώνει ότι οι δυνάμεις της χώρας του είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν τους Ρώσους.

Ουκρανία: Τα ρωσικά τανκ μεταφέρονται στο Ντονμπάς και βομβαρδίζουν παντού

Το μέτωπο ξεκινάει από το Χάρκοβο, περνά νοτιότερα από το Ντονέτσκ και καταλήγει στην Μαριούπολη. Συνολικά πρόκειται για μία απόσταση 400 χιλιομέτρων και στην πραγματικότητα «χωρίζει» την Ουκρανία στα δύο. 

Εάν ο στόχος της Μόσχας είναι να ελέγξει και όλο το μέτωπο στη Μαύρη Θάλασσα, τότε οι μάχες θα επεκταθούν και δυτικά της Μαριούπολης, με κύριους σταθμούς τη Μελιτόπολη και το Μικολάεφ, έως την Οδησσό.

Ουκρανία: Τρεις νεκροί από ρωσικές επιθέσεις στην περιοχή του Ντονέτσκ 

Τρεις άνθρωποι τέλος σκοτώθηκαν και άλλοι οκτώ τραυματίστηκαν από ρωσικές επιθέσεις στην περιοχή του Ντονέτσκ, στην ανατολική Ουκρανία, όπως ενημέρωσε ο περιφερειακός κυβερνήτης, Πάβλο Κιριλένκο μέσω ανάρτησής του στο Telegram.

Το πρακτορείο Reuters υπογραμμίζει ότι δεν μπορεί να επαληθεύσει τις πληροφορίες του κυβερνήτη Κιριλένκο.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top