Ουκρανία: Ο Πούτιν αποδέχθηκε την πρόσκληση Ζελένσκι σε διάλογο

Έτοιμη να συνθηκολογήσει η Ουκρανία

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο ουκρανικό μέτωπο. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κάλεσε τον πρόεδρο Πούτιν να κάτσει μαζί του στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.  Ο Πούτιν φέρεται να αποδέχθηκε την πρόσκληση, σύμφωνα με το Ρία Νοβόστνι. 

«Θα ήθελα να απευθυνθώ στον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας για άλλη μια φορά. Οι μάχες διεξάγονται σε όλη την Ουκρανία. Ας καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Για να σταματήσουμε τους θανάτους», είπε σε νεότερο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του.

Ουκρανία: Έπεσε το Κίεβο - Πληροφορίες για πυρά κοντά σε κυβερνητικά κτίρια

«Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία δεν είναι απλά μία εισβολή, αλλά η αρχή ενός πολέμου κατά της Ευρώπης», επεσήμανε ο ίδιος.

Επέκρινε επίσης τα αργά αντανακλαστικά της Ευρώπης ως προς την αποστολή βοήθειας στη χώρα του.

Ρωσική πρεσβεία: «Το πιστόλι στον κρόταφό μας έπρεπε να εξουδετερωθεί»

«Δε βλέπουμε τι θα κάνετε» είπε, απευθυνόμενους στους Ευρωπαίους.

«Ο Ουκρανός πρόεδρος δε διέφυγε στο εξωτερικό»

Ο πρεσβευτής της Ουκρανίας στην Ελλάδα είπε ότι «δεν πρόκειται να παραδοθούμε και θα αντισταθούμε στο τέλος με κάθε τρόπο».

Παράλληλα, διέψευσε τις πληροφορίες ότι η πολιτική ηγεσία της χώρας του διέφυγε στο εξωτερικό, λέγοντας ότι αυτή βρίσκεται στην Ουκρανία. Κάλεσε τη Δύση να συνδράμει τη χώρα του με οποιαδήποτε βοήθεια. «Ξέρουμε ότι δεν μπορείτε να μας στείλετε όπλα, ό,τι όμως κι αν μας στείλετε, φαγητά, φάρμακα, ρουχισμό κλπ, θα είναι πολύτιμο» κατέληξε.

Πούτιν: Η απάντησή σου στην πρόταση Ζελένσκι

Σύμφωνα με το Reuters που επικαλείται την κρατική κινεζική τηλεόραση, ο Πούτιν μίλησε με τον Κινέζο πρόεδρο τηλεφωνικά σήμερα Παρασκευή.

Ο Ρώσος πρόεδρος είπε στον Σι Τζινπίνγκ: «Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ έχουν αγνοήσει τις δικαιολογημένες ανησυχίες της Ρωσίας για την ασφάλειά της, έχουν επανειλημμένα παραβεί τις υποσχέσεις τους και συνεχίζουν να αναπτύσσονται στρατιωτικά προς την ανατολή, δοκιμάζοντας τα όρια και τις κόκκινες γραμμές της Ρωσίας. Η Ρωσία είναι πρόθυμη να διεξάγει διαπραγματεύσεις σε επίπεδο κορυφής με την Ουκρανία».

Ουκρανία: Έτοιμη να συνθηκολογήσει με τη Ρωσία

Νωρίτερα σύμβουλός του δήλωσε ότι η Ουκρανία είναι έτοιμη να ξεκινήσει συνομιλίες με τη Ρωσία και να διαπραγματευτεί την ουδετερότητα του Κιέβου, εφόσον λάβει εγγυήσεις ασφαλείας.

Ο κωμικός ηθοποιός που έγινε πρόεδρος της Ουκρανίας - Άπειρος ο Ζελένσκι

Ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, Μιχάιλο Ποντόλιακ δήλωσε ότι η Ουκρανία επιθυμεί την ειρήνη και είναι έτοιμη για συνομιλίες με τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης της υιοθέτησης ενός ουδέτερου καθεστώτος σε ό,τι αφορά στο ΝΑΤΟ.

«Εάν οι συνομιλίες είναι δυνατές, θα πρέπει να πραγματοποιηθούν. Εάν στη Μόσχα πουν ότι θέλουν συνομιλίες, και για το ουδέτερο καθεστώς, δεν το φοβόμαστε αυτό», δήλωσε μέσω γραπτού μηνύματος. «Μπορούμε να μιλήσουμε και γι’ αυτό. Η ετοιμότητά μας για διάλογο εντάσσεται στη συνεχή μιας επιδίωξη για ειρήνη», τόνισε.

Ουκρανία: Συναγερμός στο Κίεβο - Αναμένεται επίθεση με τεθωρακισμένα

Ο Ποντόλιακ δήλωσε επίσης ότι ο πρόεδρος Ζελένσκι παραμένει στο Κίεβο.

Λαβρόφ: «Καταθέστε τα όπλα και μετά συζητάμε»

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ απάντησε ότι η Μόσχα θα είναι έτοιμη για συνομιλίες όταν σταματήσει να πολεμά ο ουκρανικός στρατός.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ, επανέλαβε ότι η Μόσχα θέλει να καταλάβει την Ουκρανία, αλλά να την «αποστρατικοποιήσει».

«Ρώσοι, να πάτε να γ… » - Ηχητικό ντοκουμέντο λίγο πριν πέσουν όλοι νεκροί

«Ο πρόεδρος Πούτιν έλαβε την απόφαση γι’ αυτή την ειδική στρατιωτική επιχείρηση αποστρατιωτικοποίησης, αποναζιστικοποίησης, για να απελευθερωθούν από αυτή την καταπίεση, οι Ουκρανοί που θα μπορέσουν να επιλέξουν ελεύθερα το μέλλον τους», τόνισε ο Λαβρόφ κατά τη συνάντησή του με αξιωματούχους των αποσχιθεισών επαρχιών Ντονέτσκ και Λουχάνσκ στην ανατολική Ουκρανία.

Συνεχίζοντας, είπε ότι στόχος της εισβολής της χώρας του στην Ουκρανία είναι να «απελευθερωθούν οι Ουκρανοί από την καταπίεση», ενώ πρόσθεσε ότι δε θεωρεί πιθανό η Μόσχα να αναγνωρίσει τις σημερινές ουκρανικές αρχές ως δημοκρατικές.

Ουκρανία: Κάτοικοι τραγουδούν στα καταφύγια για να πάρουν κουράγιο

Ερωτηθείς, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου, αν επιθυμία της Ρωσίας είναι να ανατρέψει την κυβέρνηση μιας δημοκρατικής χώρας, ο Λαβρόφ υπονόησε ότι η χώρα δεν μπορεί να χαρακτηριστεί δημοκρατική.

Κατηγόρησε, επίσης, τη Δύση ότι έκανε τα «στραβά μάτια» στα «εγκλήματα πολέμου» που συντελέστηκαν από την κυβέρνηση του Κιέβου.

Ουκρανία: «Ο Πούτιν επέλεξε τον πόλεμο» - Νέες κυρώσεις Μπάιντεν στη Ρωσία

Ο Ρώσος υπουργός απέρριψε τις δηλώσεις του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος έχει επισημάνει ότι είναι έτοιμος να συζητήσει καθεστώς ουδετερότητας για τη χώρα του.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε τη Δευτέρα διατάγματα με τα οποία αναγνωρίζει ως ανεξάρτητες κρατικές οντότητες τις δύο αποσχισθείσες περιοχές της Ουκρανίας, προτού διατάξει ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία.

Δείτε το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top