Ο κωμικός ηθοποιός που έγινε πρόεδρος της Ουκρανίας - Άπειρος ο Ζελένσκι

Ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι αντιμέτωπος με τον Πούτιν και τον πόλεμο

Όλες οι εξελίξεις για την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία/ Κεντρικό δελτίο ειδήσεων Star (24/2/22)

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανέβηκε στην προεδρία της Ουκρανίας τον Απρίλιο του 2019, χωρίς προηγούμενη εμπειρία στην πολιτική. Ήταν γνωστός στον λαό μέσα από μια τηλεοπτική εκπομπή και ως κωμικός. Σήμερα, αποτελεί το πρόσωπο που συγκεντρώνει μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς βρίσκεται αντιμέτωπος με τη ρωσική εισβολή στη χώρα του.

«Δεν εγκαταλείπω την Ουκρανία» - Έλληνας που ζει στο Κίεβο στο star.gr

Η κρίση κορυφώθηκε στις 21 Φεβρουαρίου, με την αναγνώριση από τη Μόσχα των αποσχισθεισών δημοκρατιών του Ντονμπάς, στην Ανατολική Ουκρανία και την απόφαση του Ρώσου προέδρου να εισβάλλει στην Ουκρανία. Στο διάγγελμά του, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι τόνισε ότι «δε φοβόμαστε κανέναν και τίποτα, δε χρωστάμε τίποτα σε κανέναν και δε θα παραχωρήσουμε τίποτα σε κανέναν», καταγγέλλοντας την παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας του.

Σύμφωνα με τον αναλυτή Oleksiy Melnyk που μίλησε στη γαλλική «Le Monde», ο Ουκρανός πρόεδρος δεν είναι πια ο ίδιος «άπειρος άνθρωπος» όπως ήταν στην αρχή. 

«Στην αρχή της προεδρίας του τον κατηγορούσαν για αφελή έναντι των Ρώσων. Γρήγορα ο Ζελένσκι κατάλαβε ότι δεν αρκεί να θέσεις τα όπλα πάνω στο τραπέζι και να κοιτάξεις στα μάτια τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Κατάλαβε ότι είχε αντίπαλο κάποιον σκληροπυρηνικό, αρπακτικό και κυνικό πολιτικό, εχθρικό σε κάθε συναίνεση και ο οποίος απαιτούσε μονομερείς παραχωρήσεις στην Ουκρανία», ανέφερε ο αναλυτής.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι / AP Images

Κατά τη νέα κρίση στη Μόσχα τον Οκτώβριο του 2021, ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι δέχτηκε και πάλι αρνητικά σχόλια σε διεθνές και εθνικό επίπεδο και χαρακτηρίστηκε ως ανεπαρκής, όταν αμφισβήτησε την εκδοχή των ΗΠΑ ότι οι Ρώσοι έχουν εχθρικές διαθέσεις στα σύνορα της Ουκρανίας. 

Ωστόσο, παρόλο που αντιμετωπίζεται συχνά ως ένας απλός πρώην κωμικός, κατά τη διάρκεια της Συνόδου του Μονάχου για την ασφάλεια τον Φεβρουάριο του 2022, οι συμμετέχοντες τον χειροκρότησαν όρθιοι με σκοπό να τον εμψυχώσουν και να δείξουν τη στήριξη προς το πρόσωπό του έναντι της Ρωσίας. 

Ποιος είναι ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι, ο πρόεδρος της Ουκρανίας 

Ο Ζελένσκι γεννήθηκε στη ρωσόφωνη πόλη Kryvyi Rih της Ουκρανίας πριν από 44 χρόνια. Είναι παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών.

Στο τέλος του 2018, ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για πρόεδρος της Ουκρανίας, φορώντας μάλιστα ένα κοντομάνικο πουκάμισο, δίπλα στο χριστουγεννιάτικο δέντρο του. Μάλιστα, έδωσε στο κόμμα του το όνομα της εκπομπής του, «Υπηρέτης του λαού», και κέρδισε τις εκλογές λίγους μήνες αργότερα.

Η πολιτική του στηρίχθηκε σε δύο βασικές υποσχέσεις. Η πρώτη ήταν η καταπολέμηση της διαφθοράς και η δεύτερη η ειρήνη στο Ντονμπάς, όπου περισσότεροι από 14.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στον πόλεμο του 2014. 

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι / AP Images

Ο Ζελένσκι κέρδισε την προεδρική εκλογή με 73% και το κόμμα του κέρδισε την απόλυτη πλειοψηφία στο ουκρανικό κοινοβούλιο, ένα γεγονός πρωτόγνωρο για τα ουκρανικά δεδομένα. Ωστόσο απογοητεύτηκε γρήγορα από τα αρνητικά σχόλια που δέχτηκε, με αποτέλεσμα να δημιουργήσει γύρω του μια «φούσκα» από κοντινούς του ανθρώπους που θεωρούσε πιστούς.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι στην κυβέρνηση βρίσκονται τουλάχιστον 30 πρόσωπα από το στενό οικογενειακό του περιβάλλον αλλά και από την εταιρεία παραγωγής της παλιάς του εκπομπής.

Τα τελευταία χρόνια η δημοτικότητα του Ζελένσκι έπεσε στο 23%, χωρίς όμως να χάσει τη δημοφιλία του ως πολιτικός. Η αντιπολίτευση τον κατηγορεί για απειρία, ειδικά στη δύσκολη κρίση που αντιμετωπίζει τώρα η Ουκρανία. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top