«Δεν εγκαταλείπω την Ουκρανία» - Έλληνας που ζει στο Κίεβο στο star.gr

«Ελπίζουμε ότι η Δύση θα μας βοηθησει... »

Όλα όσα είπε Έλληνας ομογενής στο Κίεβο

Έλληνας ομογενής, ο οποίος ζει στο Κίεβο, αλλά κατάγεται από τη Μαριούπολη, μία πόλη με έως και 130.000 ομογενείς που βρίσκεται σε απόσταση μόλις 20 χλμ από τα σύνορα με τη Ρωσία, περιγράφει στο star.gr την κατάσταση που επικρατεί από τα ξημερώματα στην ουκρανική πρωτεύουσα.

«Ξύπνησα λίγο πριν από τις 5 το πρωί. Άκουσα τους ήχους από τους βομβαρδισμούς στο Κίεβο. Μετά πληροφορήθηκα ότι οι Ρώσοι ήθελαν να καταστρέψουν την στρατηγική υπερδομή. Σύμφωνα με τις ειδήσεις ήθελαν να καταστρέψουν στόχους κοντά στα αεροδρόμια. Έγιναν βομβαρδισμοί και στο αεροδρόμιο Boryspil, στο Κίεβο», είπε.

πολεμικά οχήματα στην Ουκρανία

Για δεύτερο κύμα επίθεσης που είναι σε εξέλιξη κάνει λόγο η Ουκρανία

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτήν την ώρα δεν ακούγονται εκρήξεις στο Κίεβο και επικρατεί ησυχία. 

«Βρίσκομαι στο σπίτι. Δε βολεύει να βγω έξω γιατί μπορεί να είναι και λίγο επικίνδυνο. Αν ακούσουμε κάποιους ήχους (εκρήξεις κτλ) θα πρέπει να πάμε στο υπόγειό μας ή στο καταφύγιο, στο μετρό. Δεν υπάρχει πανικός εδώ στο Κίεβο, αλλά μπορεί κάποια στιγμή να κάνουν εδώ οι Ρώσοι κάποιες προβοκάτσιες...Τώρα είμαι ασφαλής», πρόσθεσε. 

Όπως συμπλήρωσε, σε γενικές γραμμές όλα είναι λίγο πολύ ήσυχα στην ουκρανική πρωτεύουσα.

«Υπάρχει κινητικότητα στις τράπεζες, αλλά όλα είναι αρκετά ήσυχα. Εμείς στην Μαριούπολη ζούσαμε σε αυτήν την κατάσταση εδώ και 8 χρόνια. Εγώ έχω σιδερένια νεύρα για να το αντέχω, αλλά πολλοί άνθρωποι που έχουν κουραστεί ή έχουν πανικό φεύγουν από το Κίεβο. Η κατάσταση όμως είναι υπό έλεγχο και προσπαθούμε να μη δημιουργούμε πανικό». 

Ουκρανία πόλεμος: Πυρ ομαδόν κατά Πούτιν από τη Δύση

Τόσο στο Κίεβο όσο και στην Μαριούπολη, σύμφωνα με τον ίδιο, οι άνθρωποι κάνουν προμήθειες νερού, καθώς φοβούνται ότι θα υπάρξει διακοπή στην υδροδότηση. 

Όπως άκουσα σήμερα στις ειδήσεις, πολλά χωριά (στην Μαριούπολη) έχουν προβλήματα με το ηλεκτρικό ρεύμα, επειδή έγιναν βομβαρδισμοί κοντά. Οι άνθρωποι ανησυχούν πολύ για το τι θα γίνει μετά.

Ουκρανία: Στα καταφύγια οι πολίτες - Κατά χιλιάδες εγκαταλείπουν το Κίεβο

Σε κάθε περίπτωση ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι δεν έχει σκοπό να εγκαταλείψει την Ουκρανία.

«Έχω επισκεφτεί πολλές φορές την Ελλάδα, αλλά προς το παρόν νομίζω ότι δεν μπορώ να γυρίσω πίσω. Ο λόγος είναι ηθικός, καθώς εδώ στην Μαριούπολη είναι η οικογένειά μου, τα αδέρφια μου και δεν μπορώ απλώς να τους αφήσω εδώ και να φύγω», είπε.

Ουκρανία: Ο ρωσικός στρατός εισβάλλει στο Κίεβο

«Ελπίζουμε ότι η Δύση θα μας βοηθησει...»- Το «ευχαριστώ» στη Ελλάδα

Αναφερόμενος στην πολυαναμενόμενη βοήθεια των χωρών της Δύσης στην Ουκρανία, ο Έλληνας ομογενής ευχαρίστησε την Ελλάδα για την υποστήριξή της σε διπλωματικό επίπεδο. 

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός και όλο το κράτος ξέρω ότι υποστηρίζουν την Ουκρανία σε διπλωματικό επίπεδο, κάτι που είναι πολύ σημαντικό για τους Έλληνες ομογενείς στην Ουκρανία. 

Βλέπουμε ότι εδώ και 8 χρόνια στην Ουκρανία έχουμε αποκτήσει πολύ μεγάλη υποστήριξη από το κράτος. Κάνουμε πολλές γιορτές και ζούμε καλά. Τώρα δε θέλουμε την εισβολή της Ρωσίας, επειδή πιστεύουμε ότι είναι εχθρός μας.

ουκρανία, κατεστραμμένο αυτοκίνητο

Περισσότεροι από 40 είναι οι νεκροί στην Ουκρανία από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς

Eλπίζουμε ότι η Δύση θα μας βοηθήσει, αλλά θα κάνουμε και εμείς όλες μας τις προσπαθείς για να μην αφήσουμε αυτή την εισβολή. Θέλουμε οι χώρες της Δύσης να μας βοηθήσουν να υπερασπιστούμε και να παλέψουμε για την ελευθερία μας. Η Ουκρανία πιστεύουμε ότι είναι ένα κράτος που ανήκει κοντά στην Ευρώπη και δεν θέλουμε τη Ρωσία εδώ... Θέλουμε την κυριαρχία της Ουκρανίας, την ησυχία και την ειρήνη. Τώρα μας απειλούν οι Ρώσοι», είπε μιλώντας στο star.gr.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top