Τζορτζ Φλόιντ: Είχε υποστεί βία πριν τον θάνατο - Τι έδειξε το πόρισμα

Τα «γυρίζει» ο Τραμπ για τον στρατό

Χιλιάδες άνθρωποι βρέθηκαν για ένατο συνεχόμενο βράδυ στους δρόμους των ΗΠΑ διαδηλώνοντας για τη δολοφονία του 46χρονου Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ από αστυνομικό, ενώ εκδόθηκε και το κατηγορητήριο και των αστυνομικών που ήταν παρόντες τη στιγμή της δολοφονίας. Στο μεταξύ, το φως της δημοσιότητα είδαν τα αποτελέσματα της ιατροδικαστικής έρευνας τα οποία αναιρούν την αρχική εκτίμηση αιτίας θανάτου.

ΗΠΑ: Η άλλη εικόνα των διαδηλώσεων για τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ

Η ιατροδικαστική εξέταση

Σε αντίθεση με την πρώτη αναφορά από την ιατροδικαστική υπηρεσία της κομητείας Χένεπιν  η οποία έκανε λόγο για ανθρωποκτονία ενώ ανέφερε ότι ο θάνατος προήλθε από «καρδιοπνευμονική ανακοπή» εξαιτίας της πίεσης που ασκήθηκε στην πλάτη και στον λαιμό του.

Η έρευνα ανέδειξε ως αιτία θανάτου την «καρδιοπνευμονική ανακοπή», για την οποία δεν υπάρχει αναφορά ότι επήλθε από ασφυξία, λόγω της πίεσης που ασκούσε με το γόνατό του ο αστυνομικός. Η πρώτη ιατροδικαστική έκθεση ανέφερε συγκεκριμένα ότι ο θάνατος ήταν αποτέλεσμα «ασφυξίας λόγω παρατεταμένης συμπίεσης του λαιμού».

Τζορτζ Φλόιντ: «Ανθρωποκτονία» δείχνει η ιατροδικαστική έκθεση

Στην έρευνα του Μπέικερ αναφέρεται ότι ο Φλόιντ είχε μελανιές και κοψίματα στο κεφάλι, το πρόσωπο, το στόμα, τους ώμους, τα χέρια και τα πόδια, κάτι που φανερώνει πως υπέστη βία πριν τον θάνατό του.

Σημειώνεται επίσης πως το γόνατο του Τσόβιν, ήταν για πάνω από 8 λεπτά στον λαιμό του, ωστόσο σύμφωνα πάντα με το πόρισμα, δεν υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις που να αποδεικνύουν πως η ασφυξία ήταν η αιτία θανάτου του θύματος.

Συνεχίζονται οι μαζικές διαδηλώσει για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ. AP Images

Τέλος η αυτοψία έδειξε ότι ο Φλόιντ ήταν θετικός στον κορονοϊό ενώ αντιμετώπιζε καραδιακά προβλήματα και ιστορικό πίεσης. Οι τοξικολογικές έδειξαν μέτρια επίπεδα φαιντανύλης και μεθαμφεταμίνης. Ωστόσο, τίποτα από τα παραπάνω δεν φέρεται να έχει σχέση με τα αίτια θανάτου του, όπως επισημαίνει το αποτέλεσμα της έρευνας.

Αναβαθμίστηκαν οι κατηγορίες για τον Σοβίν και τους άλλους τρεις αστυνομικούς

Ο Γενικός Εισαγγελέας της Μινεσότα, Κιθ Έλισον θα αυξήσει την κατηγορία εναντίον του απολυθέντα αστυνομικού Ντέρεκ Σόβιν σε ανθρωποκτονία δεύτερου βαθμού για την δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ, και θα απαγγείλει κατηγορίες εναντίον των τριών άλλων απολυθέντων αστυνομικών που εμπλέκονται στην υπόθεση, ανέφερε η εφημερίδα Star Tribune.

Η Δημοκρατική βουλευτής της Μινεσότα Έιμι Κλόμπουσαρ επιβεβαίωσε το δημοσίευμα.

Χάος στις ΗΠΑ: Ο Τραμπ καλεί τους κυβερνήτες σε συλλήψεις και... τιμωρία

Ο 44χρονος Σόβιν, που γονάτισε στον λαιμό του Φλόιντ, απολύθηκε και έπειτα συνελήφθη και του απαγγέλθηκαν κατηγορίες την περασμένη εβδομάδα για φόνο τρίτου βαθμού και ανθρωποκτονία εξ αμελείας.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ, η νέα κατηγορία για φόνο δεύτερου βαθμού, επιφέρει ποινή κάθειρξης έως και 40 χρόνια, 15 χρόνια περισσότερο από την ανώτατη ποινή του φόνου τρίτου βαθμού.

Οι τέσσερις αστυνομικοί που κατηγορούνται για τη δολοφονία Φλόιντ. AP Images

Οι άλλοι αστυνομικοί που εμπλέκονται στην υπόθεση (σ.σ. όπως φαίνονται στο παρακάτω βίντεο) – ο Τόμας Λέιν, ο Αλεξάντερ Κουένγκ και ο Του Θάο, θα κατηγορηθούν για συναυτουργία και συνέργεια σε δολοφονία δεύτερου βαθμού τόνισε η εφημερίδα της Μινεσότα, επικαλούμενη πηγές.

Οι διαδηλωτές απαιτούσαν να κατηγορηθούν και άλλοι αστυνομικοί για τον φόνο του 46χρονου Αφροαμερικανού Φλόιντ.

Τα γυρίζει ο Τραμπ για τον στρατό

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε την Τετάρτη ότι δεν πιστεύει πως θα χρειαστεί τελικά να εμπλακούν οι ένοπλες δυνάμεις για να αντιμετωπιστούν οι διαδηλώσεις.

Τραμπ: «Δεν πήγα στο καταφύγιο, πήγα για επιθεώρηση»

«Εξαρτάται, δεν νομίζω ότι θα χρειαστεί να το κάνουμε», απάντησε ο Τραμπ ερωτηθείς κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Newsmax εάν σκοπεύει πράγματι να στείλει τον στρατό σε αμερικανικές πόλεις για να καταστείλει τις διαδηλώσεις, που σημαδεύτηκαν σε αρκετές περιπτώσεις από βίαια επεισόδια, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ.

Νύχτα διαδηλώσεων και συγκρούσεων

Το βράδυ της Τετάρτης, στο Μπρούκλιν οι διαδηλωτές συγκρούστηκαν για με την αστυνομία. Αν και σε γενικές γραμμές οι διαδηλώσεις στις ΗΠΑ κύλησαν ειρηνικά, στην περιοχή της Νέας Υόρκη σημειώθηκαν εκτεταμένα επεισόδια μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας.

ΗΠΑ: Συνελήφθη ο αστυνομικός που δολοφόνησε τον Τζορτζ Φλόιντ

Σύμφωνα με το CNN, έγιναν τουλάχιστον 90 συλλήψεις, ενώ έχει τραυματιστεί και ένας αστυνομικός. Μερικές εκατοντάδες διαδηλωτών κινούνταν προς τα δικαστήρια ενώ ήταν σε ισχύ η απαγόρευση κυκλοφορίας, με αποτέλεσμα να αρχίσουν οδομαχίες με την αστυνομία. Αφορμή, όπως αναφέρουν τα αμερικανικά ΜΜΕ, ήταν το γεγονός πως μία μικρή ομάδα, αντί να απομακρυνθεί, όπως έκανε η πλειοψηφία, περικύκλωσε ένα περιπολικό, με αποτέλεσμα να έρθουν ενισχύσεις και να αρχίσουν οι συγκρούσεις.

Για ένατη ημέρα οι κινητοποιήσεις για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ ήταν δυναμικές τόσο στις ΗΠΑ, όσο και σε ευρωπαϊκές χώρες. AP Images

Ήρεμα ήταν τα πράγματα και στην Ατλάντα, όπου τα προηγούμενα 24ωρα σημειώθηκαν εκτεταμένα επεισόδια, την ώρα που έξι αστυνομικοί που εμπλέκονται σε επίθεση δύο Αφροαμερικανών με τίζερ, δέχτηκαν κατηγορίες για άσκοπη βία.

Σε Φιλαδέλφια, Λος Αντζελες, Σικάγο, Ντάλας, Σιάτλ Χιούστον και άλλες μεγάλες πόλεις, οι διαδηλώσεις συνεχίστηκαν χωρίς σοβαρά προβλήματα, ενώ την Βιρτζίνια, μετά την απόπειρα κάποιων να ρίξουν στο έδαφος ιστορικά αγάλματα της πόλης του Ρίτσμοντ, ο δήμαρχος αποφάσισε να μεταφερθούν σε ασφαλές μέρος.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top