Χάος στις ΗΠΑ: Ο Τραμπ καλεί τους κυβερνήτες σε συλλήψεις και... τιμωρία

«Πόλεμος» δηλώσεων για την αυταρχική στάση του Αμερικανού προέδρου

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ επέκρινε την απάντηση των Αμερικανών κυβερνητών στις διαδηλώσεις που πραγματοποιούνται σε ολόκληρη τη χώρα για τη δολοφονία του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ από αστυνομικό, ενώ έχει ξεσπάσει «πόλεμος» δηλώσεων για την αυταρχική στάση Τραμπ.

«Βράζουν» οι ΗΠΑ: Ακόμα τρεις νεκροί στις διαδηλώσεις για τον Φλόιντ

Σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας ο πρόεδρος των ΗΠΑ είπε στους κυβερνήτες ότι θα πρέπει να υιοθετήσουν σκληρότερη στάση και ότι η τωρινή απάντησή τους τούς κάνει να φαίνονται αδύναμοι, όπως αναφέρουν πληροφορίες αμερικανικών ΜΜΕ.

Νύχτα κόλαση στις ΗΠΑ: Στο καταφύγιο του Λευκού Οίκου o Τραμπ

«Πρέπει να επιβάλλεστε, εάν δεν επιβάλλεστε, χάνετε τον χρόνο σας. Θα σας πατήσουν, θα φαίνεστε σαν βλάκες. Πρέπει να επιβληθείτε», φέρεται να είπε ο Τραμπ, σύμφωνα με το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS, που επικαλέστηκε την ηχογράφηση της κλήσης.

Το ξέσπασμα του Μάικλ Τζόρνταν για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ

Μάλιστα, προέτρεψε τους κυβερνήτες να επιδιώξουν την επιβολή τιμωρίας, να προβούν σε σαρωτικές συλλήψεις και να περάσουν νόμους κατά της πυρπόλησης σημαιών, αναφέρουν το CBS και οι New York Times.

Εκπρόσωποι του Λευκού Οίκους δεν έχουν προς το παρόν ανταποκριθεί σε αίτημα να σχολιάσουν την τηλεδιάσκεψη, που είχε ο Αμερικανός πρόεδρος, στον απόηχο των βίαιων επεισοδίων που ξέσπασαν κατά τη διάρκεια ειρηνικών διαδηλώσεων για τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ, ενός άοπλου Αφροαμερικανού, κατά τη σύλληψή του στη Μινεάπολη την περασμένη εβδομάδα. 

Επεισόδια Μινεάπολη: Βρέθηκε πτώμα με μώλωπες δίπλα σε καμμένο αμάξι

Σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ, ο Δημοκρατικός κυβερνήτης του Ιλινόι Τζ. Μπ. Πρίτσκερ είπε στον Τραμπ ότι η ρητορική του επιδεινώνει μια ήδη εκρηκτική κατάσταση, για να ακολουθήσει η απάντηση σε απότομο ύφος από τον Ρεπουμπλικανό δισεκατομμυριούχο. 

Ο Μπαρ, που αναμένεται να συναντηθεί με τον Τραμπ στον Λευκό Οίκο σήμερα, συμμετείχε στην τηλεδιάσκεψη, γράφει η Wall Street Journal. 

Η απάντηση του Τζο Μπάιντεν

Ο Τζο Μπάιντεν, ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για την προεδρία των ΗΠΑ, κατήγγειλε την προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ και τα προβλήματα του ρατσισμού και των ανισοτήτων στη χώρα, σε συνάντηση που είχε με θρησκευτικούς και πολιτικούς ηγέτες της αφροαμερικανικής κοινότητας. 

«Το μίσος απλώς κρύβεται. Δεν εξαφανίζεται. Και όταν κάποιος που βρίσκεται στην εξουσία αναζωπυρώνει το κρυμμένο μίσος, εκείνο εμφανίζεται. Οι λέξεις ενός προέδρου είναι σημαντικές. Ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να βγάζουν το βιτριόλι», δήλωσε.

ΗΠΑ - Δολοφονία Φλόιντ: Αίτηση διαζυγίου κατέθεσε η γυναίκα του αστυνομικού

Ο 77χρονος Μπάιντεν αναφερόταν κυρίως στις δηλώσεις που είχε κάνει ο Τραμπ μετά τις ταραχές στο Σάρλοτσβιλ, τον Αύγουστο του 2017, μεταξύ των υπέρμαχων της λευκής φυλής και των αντιρατσιστών διαδηλωτών, όταν είπε ότι υπήρχαν «πολύ καλοί άνθρωποι» και από τις δύο πλευρές. Ένας λευκός υπέρμαχος της ανωτερότητας της λευκής φυλής έπεσε σκόπιμα με το αυτοκίνητό του πάνω σε κόσμο που είχε οργανώσει αντιδιαδήλωση, σκοτώνοντας μια νεαρή γυναίκα.

Στη συνάντηση αυτή, ο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι θα συγκροτήσει μια επιτροπή ελέγχου της αστυνομίας μέσα στις πρώτες 100 ημέρες της θητείας τους, εφόσον εκλεγεί πρόεδρος στις 3 Νοεμβρίου.

ΗΠΑ: Viral η μαύρη διαδηλώτρια που γονάτισε μπροστά σε «τείχος» αστυνομικών

Φορώντας μάσκα και κρατώντας σημειώσεις, μετά την προσευχή, ο Μπάιντεν άκουσε σιωπηλά επί περίπου μία ώρα όσους μίλησαν για την αστυνομική βία και τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ, ενώ κάποιοι τον προέτρεψαν να επιλέξει μια μαύρη για υποψήφια αντιπρόεδρό του και εκείνος επανέλαβε ότι υπάρχουν ήδη «πολλές υποψήφιες» στη λίστα. 

Είναι η πρώτη φορά που ο πρώην αντιπρόεδρος συμμετέχει αυτοπροσώπως σε μια τέτοια δημόσια συνάντηση από τα μέσα Μαρτίου, όταν η προεκλογική εκστρατεία του διακόπηκε απότομα λόγω της πανδημίας.

Τοποθέτηση Κουόμο για την υπερβολική βία

Νωρίτερα, ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, Άντριου Κουόμο ζήτησε να απαγορευτεί σε εθνικό επίπεδο η χρήση της υπερβολικής βίας και της μεθόδου του κεφαλοκλειδώματος από τους αστυνομικούς, στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων που θα πρέπει να εφαρμοστούν, μετά τη δολοφονία Φλόιντ.

«Δεν αρκεί να λέμε ‘Είμαι θυμωμένος, είμαι απογοητευμένος’… Οι διαδηλωτές επισημαίνουν κάτι. Αλλά πρέπει να προσθέσουμε σ’ αυτό μια θετική μεταρρυθμιστική ατζέντα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κουόμο κατά την καθημερινή συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της ενημέρωσης για την εξέλιξη της πανδημίας στη Νέα Υόρκη.

Μήνυμα Μπαράκ Ομπάμα προς τους διαδηλωτές 

Θέση πήρε και ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος εξέδωσε ανακοίνωση προς τους διαδηλωτές που έχουν κατακλύσει τους δρόμους της χώρας.

Ο πρώτος Αφροαμερικανός  πρόεδρος των ΗΠΑ λέει ότι «οι πολίτες πρέπει να αφυπνίσουν τους άλλους για την αδικία, ακόμα και μέσω των διαδηλώσεων διαμαρτυρίας, αλλά να μεταφράζουν αυτήν τη συναίσθηση σε υψηλή προσέλευση στις κάλπες και εκλογή κυβερνητικών αξιωματούχων που ανταποκρίνονται στα αιτήματά μας».

Ο Ομπάμα αναγνώρισε ότι οι διαδηλώσεις είναι αποτέλεσμα ζητημάτων που δεν αντιμετώπισαν εδώ και καιρό οι εκλεγμένοι αξιωματούχοι, καταδικάζοντας, την ίδια στιγμή, τη βία και τις λεηλασίες.

«Τα κύματα των διαδηλώσεων σε ολόκληρη τη χώρα αντιπροσωπεύουν μια γνήσια και νόμιμη οργή για την αποτυχία δεκαετιών να μεταρρυθμιστούν οι αστυνομικές πρακτικές και το ευρύτερο σύστημα ποινικής δικαιοσύνης στις ΗΠΑ», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι ανάγκη να αναγνωριστεί ο «συνεχής, διαβρωτικός ρόλος που ο ρατσισμός διαδραματίζει στην κοινωνία μας» και να θεσπιστούν μεταρρυθμίσεις για την αντιμετώπιση όλου αυτού, προσθέτοντας πως «χρειάζεται μια πραγματική αλλαγή».

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top