Νύχτα κόλαση στις ΗΠΑ: Στο καταφύγιο του Λευκού Οίκου o Τραμπ

Απαγόρευση κυκλοφορίας στην Ουάσιγκτον

Μία ακόμα νύχτα ταραχών σημειώθηκε στις ΗΠΑ μετά από τον θάνατο του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ, που είχε σαν αποτέλεσμα να ξεχειλίσει και πάλι η οργή για την αστυνομική βία που εκδηλώνεται κυρίως εναντίοντων Αφροαμερικανών. 

Επεισόδια Μινεάπολη: Βρέθηκε πτώμα με μώλωπες δίπλα σε καμμένο αμάξι

Επεισόδια σημειώθηκαν για μια ακόμα νύχτα στην Ουάσιγκτον, με διαδηλωτές να συγκεντρώνονται έξω από τον Λευκό Οίκο και να συγκρούονται με αστυνομικούς, οι οποίοι έκαναν χρήση δακρυγόνων. Μάλιστα, υπό τον φόβο τα επεισόδια να εκτραχυνθούν ο Ντόναλντ Τραμπ και η οικογένειά του φέρονται να μεταφέρθηκαν σε καταφύγιο. 

ΗΠΑ: Τρίτος νεκρός στις ταραχές, φωτιές και λεηλασίες

Σύμφωνα με το CNN και τους New York Times, που επικαλούνται αστυνομικές πηγές, ο Αμερικανός πρόεδρος, η σύζυγός του και ο γιος τους μεταφέρθηκαν σε υπόγειο καταφύγιο της προεδρικής κατοικίας, όπου κι έμειναν για μία ώρα, πριν ανέβουν ξανά στον επάνω όροφο. 

Την ίδια ώρα στην Ουάσιγκτον επιβλήθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας, όπως ανακοίνωσε η δήμαρχος της πόλης, Μιούριελ Μπάουζερ, μετά από τα νέα βίαια επεισόδια. 

Πλήθος διαδηλωτών ωστόσο συγκεντρώθηκε μπροστά από τον Λευκό Οίκο, φωνάζοντας συνθήματα, κρατώντας πλακάτ και βάζοντας φωτιές. 

ΗΠΑ - Δολοφονία Φλόιντ: Αίτηση διαζυγίου κατέθεσε η γυναίκα του αστυνομικού

Η απαγόρευση ίσχυε από τις «23:00 της Κυριακής ως τις 06:00 της Δευτέρας», διευκρίνισε η Μπάουζερ μέσω Twitter, προσθέτοντας ότι έδωσε εντολή να αναπτυχθεί η Εθνοφρουρά στην πόλη για να ενισχύσει την αστυνομία.

Χιλιάδες αστυνομικοί και στρατιώτες περιπολούν στις μεγάλες αμερικανικές πόλεις, ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ και η κυβέρνησή του επιρρίπτουν την ευθύνη σε οργανώσεις της άκρας Αριστεράς.

Επεισόδια σημειώθηκαν επίσης στη Νέα Υόρκη, τη Φιλαδέλφεια το Ντάλας το Λας Βέγκας, το Σιάτλ, το Ντε Μόιν, το Μέμφις, την Ατλάντα, το Λος Αντζελες, το Μαϊάμι, το Πόρτλαντ, το Σικάγο.

«Στις φλόγες» οι ΗΠΑ: Νύχτα ταραχών και απαγόρευση κυκλοφορίας

Δρόμοι αποκλείσθηκαν, αυτοκίνητα και καταστήματα πυρπολήθηκαν και οι δυνάμεις ασφαλείας, ανεπτυγμένες σε μεγάλους αριθμούς, απάντησαν με δακρυγόνα και σε ορισμένες περιπτώσεις με σφαίρες από καουτσούκ.

Οι διαδηλωτές φώναζαν «Black Lives Matter» και «I Can't Breath. 

«Κανείς δεν ενδιαφέρεται για μας όσο δεν είμαστε νεκροί. Και διαδηλώνουμε και τίποτε δεν γίνεται. Αυτό θέλουμε ν΄ αλλάξει», είπε μία διαδηλώτρια στο Μαϊάμι.

Περίπου 5.000 στρατιώτες της Εθνοφρουράς αναπτύχθηκαν σε 15 πόλεις, ανάμεσά τους και η Ουάσιγκτον, και 2.000 βρίσκονται σε ετοιμότητα για να επέμβουν εάν είναι αναγκαίο.

ΗΠΑ - Δολοφονία Φλόιντ: Αίτηση διαζυγίου κατέθεσε η γυναίκα του αστυνομικού

Στη Νέα Υόρκη, ο δήμαρχος Μπιλ ντε Μπλάζιο παραδέχθηκε ότι ένα βίντεο που δείχνει περιπολικό να ανοίγει δρόμο μέσα από το πλήθος είναι «ενοχλητικό», αλλά δικαιολόγησε την συμπεριφορά των αστυνομικών, που βρέθηκαν αντιμέτωποι με μία «εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση».

Το βράδυ της Κυριακής, άγνωστοι έριξαν βόμβα μολότοφ στο εσωτερικό περιπολικού χωρίς να υπάρξουν θύματα. Ο ντε Μπλάζιο αρνήθηκε να επιβάλει απαγόρευση της κυκλοφορίας και να καλέσει «εξωτερικές» δυνάμεις ασφαλείας.

ΗΠΑ: Συνελήφθη ο αστυνομικός που δολοφόνησε τον Τζορτζ Φλόιντ

Στο Λος Αντζελες, στρατιώτες της Εθνοφρουράς με πολεμική εξάρτυση και οπλισμένοι με τουφέκια άρχισαν να περιπολούν στο κέντρο της πόλης. Δημοσιογράφοι δέχθηκαν σε πολλές πόλεις επίθεση, τόσο από αστυνομικούς όσο και από διαδηλωτές.

Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στις διαδηλώσεις, ενώ πτώμα άνδρα βρέθηκε κοντά σε ένα καμένο αυτοκίνητο χθες το πρωί στη Μινεάπολις. 

Παράλληλα, οδηγός βυτιοφόρου κινήθηκε μέσα σε πλήθος διαδηλωτών στον κλειστό διαπολιτειακό αυτοκινητόδρομο 35 West στη Μινεάπολις, χωρίς να τραυματιστεί κανείς.

Αστυνομικός σκότωσε Αφροαμερικανό πατώντας τον στον λαιμό

Ο οδηγός του φορτηγού κατέβηκε από το όχημα και υπέστη ξυλοδαρμό από διαδηλωτές.

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν έχασε την ευκαιρία να επιτεθεί στα μέσα ενημέρωσης, κατηγορώντας τα ότι «κάνουν τα πάντα για να τροφοδοτήσουν το μίσος και την αναρχία».

Δεσμεύθηκε να σταματήσει την «συλλογική βία» και κατήγγειλε ενέργειες «ριζοσπαστικών ακροαριστερών» στοιχείων και κυρίως του κινήματος "antifa" , το οποίο θέλει να εντάξει στην αμερικανική λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων.

Μινεάπολις: Το συγκινητικό βίντεο του Φλόιντ προς τη νέα «χαμένη» γενιά

Από την πλευρά του ο υποψήφιος των δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου Τζο Μπάιντεν καταδίκασε για μια ακόμα φορά τις βιαιότητες.

«Οι διαδηλώσεις απέναντι σε τέτοια (αστυνομική) αγριότητα αποτελούν δικαίωμα και ανάγκη...Ο εμπρησμός πόλεων και οι καταστροφές δεν είναι», είπε.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top