Αστυνομικός σκότωσε Αφροαμερικανό πατώντας τον στον λαιμό

Τον παρακαλούσε να τον αφήσει γιατί δεν μπορούσε να αναπνεύσει

Μαζικές αντιδράσεις και διαδηλώσεις έχει προκαλέσει στη Μινεσότα των ΗΠΑ, η δολοφονία ενός Αφροαμερικανού από αστυνομικό, την οποία κατέγραψε πολίτης με το κινητό του τηλέφωνο. 

Όλα έγιναν το βράδυ της Δευτέρας. Περαστικοί βιντεοσκόπησαν ένα ακόμα περιστατικό αστυνομικής βίας σε βάρος Αφροαμερικανών και μάταια παρακαλούσαν τους αστυνομικούς να αφήσουν τον άτυχο Τζορτζ Φλόιντ. 

Στο βίντεο που αναρτήθηκε στο Facebook Live και διακινήθηκε και από διεθνή πρακτορεία διακρίνεται ο άνδρας αυτός, πεσμένος μπρούμυτα στο έδαφος δίπλα στο περιπολικό, με έναν αστυνομικό να τον έχει ακινητοποιήσει βάζοντας το γόνατό του στον λαιμό του.

Για αρκετά λεπτά ο Φλόιντ διαμαρτύρεται ότι δεν μπορεί να αναπνεύσει, βογκάει και βαριανασαίνει, ενώ ο αστυνομικός του απαντάει να κάτσει ήσυχος. Ένας δεύτερος αστυνομικός κρατάει σε απόσταση τους περαστικούς που αρχίζουν να φωνάζουν όταν ο Τζορτζ Φλόιντ σταματάει να κινείται.

«Δεν αναπνέει πια, δεν κινείται, πάρτε τον σφυγμό του», ακούγεται να επαναλαμβάνει ένας άνδρας, όμως οι αστυνομικοί περιμένουν το ασθενοφόρο που φτάνει μετά από αρκετά λεπτά.

Ο Φλόιντ μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της πόλης όπου πέθανε λίγο αργότερα.

Εκπρόσωπος της αστυνομίας είπε ότι ο άνδρας αντιστάθηκε στους αστυνομικούς που πήγαν να τον συλλάβουν αφού κλήθηκαν στο σημείο επειδή κυκλοφορούσε μεθυσμένος στον δρόμο, αλλά δε σχολίασε το γεγονός ότι ο αστυνομικός επέμενε να του πιέζει το λαιμό, ενώ τον είχε ακινητοποιήσει.  

Πολύς κόσμος συγκεντρώθηκε στην περιοχή και άφηνε λίγα λουλούδια στο σημείο. Κάποιοι κρατούσαν πλακάτ με το σύνθημα: «Σταματήστε να σκοτώνετε τους μαύρους».

Ο δικηγόρος της οικογένειας, Μπέντζαμιν Κραμπ, έκανε λόγο για «υπερβολική και απάνθρωπη» χρήση βίας για ένα «μη βίαιο αδίκημα» και ζήτησε να σταματήσει η αστυνομία να υποτιμά τη ζωή των Αφροαμερικανών πολιτών.

Ο δήμαρχος της Μινεάπολις Τζέικομπ Φρέι καταδίκασε με τον εντονότερο τρόπο αυτή τη «φρικιαστική» πράξη, κατηγορώντας τον αστυνομικό για «έλλειψη ανθρωπιάς». 

«Το να είσαι μαύρος δε θα έπρεπε να είναι συνώνυμο της θανατικής καταδίκης», τόνισε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα.

Μετά από τις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσε η δολοφονία του Φλόιντ η αστυνομία ανακοίνωσε πως οι τέσσερις αστυνομικοί που εμπλέκονται στον θάνατό του, αποπέμπονται από το σώμα. 

Λίγες ώρες μετά την αποπομπή των αστυνομικών, χιλιάδες διαδηλωτές γέμισαν τους δρόμους γύρω από το σημείο που εκτυλίχθηκε η τραγωδία τη Δευτέρα το βράδυ, με πολλούς διαδηλωτές να φορούν μάσκα λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού.

Σύντομα όμως η κατάσταση εκτραχύνθηκε και ξέσπασαν επεισόδια, όταν η αστυνομία έριξε δακρυγόνα εναντίον των διαδηλωτών και έκανε χρήση πλαστικών σφαιρών, με το συγκεντρωμένο πλήθος να απαντά ρίχνοντας μπουκάλια νερού κι άλλα αντικείμενα.

Η υπόθεση θυμίζει έντονα εκείνη του Έρικ Γκάρνερ, ενός Αφροαμερικανού που πέθανε από ασφυξία κατά τη σύλληψή του από λευκούς αστυνομικούς στη Νέα Υόρκη το 2014. Ο θάνατός του συνέβαλε στην ανάδυση του κινήματος Black Lives Matter.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top