Απομονώνεται η Βραζιλία - Ξεπέρασε σε ημερήσιους θανάτους ακόμα και τις ΗΠΑ

Ο Τραμπ βάζει «φρένο» στα ταξίδια από τη Βραζιλία

Ομαδικές ταφές στη Βραζιλία και αγωνία στα νοσοκομεία λόγω κορωνοϊού / Reuters

Ανησυχητική είναι η ταχύτητα εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού στη Λατινική Αμερική τις τελευταίες ημέρες, με τη Βραζιλία να βρίσκεται στο επίκεντρο. 

Την ίδια στιγμή, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ταξιδιωτικούς περιορισμούς και απαγόρευση πτήσεων από τη Βραζιλία και μάλιστα αποφάσισαν να επισπεύσουν κατά δύο ημέρες το μέτρο αυτό. Έτσι, θα είναι σε ισχύ από τα μεσάνυχτα της Τρίτης όπως αποφάσισε ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ.

Covid: «Θερίζει» τη Βραζιλία - Θλιβερό ημερήσιο ρεκόρ άνω των 1.000 νεκρών

Η ταξιδιωτική απαγόρευση που επέβαλε η κυβέρνηση των ΗΠΑ αποτελεί πλήγμα για τον ακροδεξιό πρόεδρο της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου, ο οποίος μιμείται σε μεγάλο βαθμό τον Τραμπ στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, πολεμώντας τα μέτρα περιορισμού και κοινωνικής απόστασης και προωθώντας τη χρήση φαρμάκων η αποτελεσματικότητα των οποίων δεν έχει αποδειχθεί κλινικά.

Όπως υποστήριξε ο Λευκός Οίκος την Κυριακή, το μέτρο θα «συμβάλλει να εξασφαλιστεί ότι οι αλλοδαποί που βρίσκονταν στη Βραζιλία δεν θα γίνουν αιτία επιπλέον μολύνσεων» στις ΗΠΑ, χωρίς πάντως να επηρεάσει τις ροές εμπορευμάτων μεταξύ των δύο κρατών.

Σε καραντίνα περιοχές της Ουρουγουάης κοντά στη Βραζιλία

Η Ουρουγουάη αποφάσισε να βάλει την πόλη Ριβέρα, η οποία βρίσκεται κοντά στα σύνορα με τη Βραζιλία, σε καραντίνα, καθώς έχουν εντοπιστεί κρούσματα του ιού.

Η Ουρουγουάη έχει υπό έλεγχο ως τώρα την κατάσταση, με 22 μόλις θανάτους και 769 κρούσματα. Ο πρόεδρος της χώρας, Λουίς Λακάγιε Που, ανέφερε πως συνομίλησε με τον Μπολσονάρου προκειμένου να τεθεί σε εφαρμογή προϋπάρχουσα διμερής συμφωνία για την αντιμετώπιση υγειονομικών κρίσεων.

Covid-19: Πάνω από 340.000 νεκροί και σχεδόν 5,5 εκατ. κρούσματα παγκοσμίως

«Εξασφαλίσαμε την έγκριση του βραζιλιάνου προέδρου για την εφαρμογή της συμφωνίας και τις προσεχείς ώρες θα την ενεργοποιήσουμε», εξήγησε. Θα ενισχυθούν τα μέτρα ελέγχου προκειμένου να μειωθεί η κυκλοφορία προς και από την παραμεθόρια πόλη Ριβέρα, όπου ζουν πάνω από 100.000 άνθρωποι.

Στη Ριβέρα, τα σχολεία, η λειτουργία των οποίων θα επαναλαμβανόταν το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου όπως και στην υπόλοιπη χώρα, θα παραμείνουν κλειστά. Περίπου χίλια τεστ θα γίνουν τις προσεχείς ημέρες στην πόλη, δειγματοληπτικά, προκειμένου να εξακριβωθεί το εύρος της διασποράς. Για την ώρα, στη Ριβέρα καταγράφονται 12 κρούσματα και δύο θάνατοι εξαιτίας του κορωνοϊού.

Η Βραζιλία ξεπέρασε σε ημερήσιο αριθμό θυμάτων τις ΗΠΑ

Η Βραζιλία κατέγραψε τη Δευτέρα 807 θανάτους από κορωνοϊό σε 24 ώρες, δηλαδή απολογισμό υψηλότερο από αυτόν που καταγράφηκε στις ΗΠΑ, που ανήλθε σε 620 θανάτους, σύμφωνα με την καταμέτρηση του πρακτορείου ειδήσεων Reuters.

ΠΟΥ: Πιθανή μια άμεση δεύτερη κορύφωση του κορωνοϊού

Η Βραζιλία κατατάσσεται στη δεύτερη θέση στον κόσμο ως προς τον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, με 374.878, πίσω μόνο από τις ΗΠΑ, όπου έχουν καταγραφεί 1,637 εκατ. κρούσματα.

Το σύνολο των θανάτων στη Βραζιλία ανέρχεται πλέον σε 23.473, διευκρίνισε το υπουργείο Υγείας, ενώ στις ΗΠΑ έχει φθάσει τους 97.971.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top