ΠΟΥ: Πιθανή μια άμεση δεύτερη κορύφωση του κορωνοϊού

Πρέπει να έχουμε επίγνωση ότι η Covid μπορεί να αναπηδήσει ανά πάσα στιγμή

Eικόνες από την Ισπανία μετά τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων - Reuters

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, στις χώρες όπου οι μολύνσεις από τον κορωνοϊό μειώνονται. Μια άμεση δεύτερη κορύφωση δεν αποκλείεται να συμβεί, αν άρουν πολύ νωρίς τα μέτρα για τον περιορισμό της επιδημίας, τόνισε σήμερα ο ΠΟΥ.

ΠΟΥ: Μελετάται πιθανή σχέση Covid -19 με τη νόσο Kawasaki

Ο κόσμος εξακολουθεί να βρίσκεται στη μέση του πρώτου κύματος ξεσπάσματος του κορωνοϊού, δήλωσε ο Μάικλ Ράιαν, ο επικεφαλής του Οργανισμού για καταστάσεις Έκτακτης Ανάγκης, σε διαδικτυακή ενημέρωση, σημειώνοντας ότι ενώ τα κρούσματα μειώνονται σε πολλές χώρες, εξακολουθούν να αυξάνονται στην Κεντρική και Νότια Αμερική, την Νότια Ασία και την Αφρική.

ΠΟΥ για κορωνοϊό: «Πάρα πολύ επικίνδυνη η ανοσία της αγέλης»

Ο Ράιαν τόνισε ότι οι επιδημίες συχνά εμφανίζονται σε κύματα, γεγονός που σημαίνει ότι τα κρούσματα θα μπορούσαν να επανέλθουν αργότερα φέτος σε μέρη όπου το πρώτο κύμα έχει υποχωρήσει. Υπάρχει επίσης η πιθανότητα τα ποσοστά μολύνσεων να αυξηθούν ξανά γρηγορότερα αν αρθούν πολύ σύντομα τα μέτρα περιορισμού του πρώτου κύματος.

«Όταν μιλάμε για ένα δεύτερο κύμα, παραδοσιακά αυτό που συχνά εννοούμε είναι ότι θα υπάρξει ένα πρώτο κύμα της νόσου από μόνο του, και στη συνέχεια θα επαναληφθεί μήνες αργότερα. Και αυτό μπορεί να είναι η πραγματικότητα για πολλές χώρες για πολλούς μήνες», είπε ο Ράιαν.

«Αλλά πρέπει επίσης να έχουμε επίγνωση του γεγονότος ότι η ασθένεια μπορεί να αναπηδήσει ανά πάσα στιγμή. Δεν μπορούμε να κάνουμε υποθέσεις ότι επειδή η ασθένεια βρίσκεται σε καθοδική πορεία τώρα θα συνεχίσει να υποχωρεί και θα έχουμε αρκετούς μήνες για να ετοιμαστούμε για ένα δεύτερο κύμα. Μπορεί να έχουμε μια δεύτερη κορύφωση σε αυτό το κύμα».
 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top