ΠΟΥ για κορωνοϊό: «Πάρα πολύ επικίνδυνη η ανοσία της αγέλης»

Η πανδημία έχει μολύνει ελάχιστους ανθρώπους

Ο χάρτης με την εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού παγκοσμίως / Reuters

Ισχυρή προειδοποίηση έδωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, κρούοντας των κώδωνα του κινδύνου για τις χώρες που εφαρμόζουν ως θεραπεία για την πανδημία του κορωνοϊού την ανοσία της αγέλης.

«Οι άνθρωποι δεν είναι αγέλες», τόνισαν χαρακτηριστικά οι εκπρόσωποι του ΠΟΥ. «Η έννοια της ανοσίας της αγέλης δεν χρησιμοποιείται ως προληπτική ή θεραπευτική στρατηγική, αλλά μόνο για την αξιολόγηση της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού» συνέχισαν.

Υπολογιστής ειδοποίησε πρώτη φορά για την εμφάνιση της πανδημίας στην Ουχάν

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, ο κορωνοϊός δε μπορεί να αναχαιτιστεί με την ανοσία αγέλης, ούτε μπορεί να ελπίζει κανένα κράτος ότι με αυτή μπορεί να προστατεύσει τον λαό του από τον επικίνδυνο ιό. Αντιθέτως, «η ανοσία αγέλης είναι επικίνδυνη και όσοι νομίζουν πως η ανοσία θα έλθει «με μαγικό τρόπο» στους πολίτες, κάνουν τραγικό λάθος» σημείωσε ο Dr Michael Ryan, εκτελεστικός διευθυντής στο Πρόγραμμα Επειγουσών Καταστάσεων Υγείας του ΠΟΥ.

Τη συγκεκριμένη μέθοδο για τον περιορισμό της πανδημίας φαίνεται πως εφάρμοσε αρχικά η Βρετανία, με τον υπουργό Υγείας όμως να αρνείται ότι υπήρχε ποτέ τέτοια πρόθεση, αλλά και άλλες χώρες όπως η Σουηδία.

Από την πλευρά της, η επιδημιολόγος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Dr Maria Van Kerkhove, τόνισε πως ο κορωνοϊός έχει μολύνει ελάχιστους ανθρώπους στον κόσμο.

Covid-19: Σχεδόν 290.000 οι θάνατοι σε όλον τον κόσμο

«Είναι χαμηλό το ποσοστό των ανθρώπων που έχουν αντισώματα εναντίον του κορωνοϊού. Αυτό είναι σημαντικό… γιατί αναφέρεστε στην ανοσία αγέλης που κανονικά αφορά τους εμβολιασμούς. Δεν ξέρουμε ακόμα τι ποσοστό του πληθυσμού πρέπει να έχει αντισώματα για να προστατευτούν όλοι οι πολίτες. Σίγουρα όμως είναι πολύ περισσότεροι απ' όσους βλέπουμε στις μελέτες αντισωμάτων» ανέφερε. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top