Κοροναϊός… φονιάς: 722 νεκροί στην Κίνα – Νεκρός ο πρώτος Ιάπωνας ασθενής

Από έναν και μόνο άνθρωπο ξεκίνησε η επιδημία

Δείτε στο βίντεο από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, όλες τις εξελίξεις για τον κοροναϊό.

Στους 722 ανέρχονται πλέον οι νεκροί στην Κίνα από τον φονικό κοροναϊό, με τους επιστήμονες να παλεύουν με τον χρόνο για να μπορέσουν να ανακόψουν τη μετάδοσή του. 

Κοροναϊός: Λήξη συναγερμού στον Ευαγγελισμό για ύποπτο κρούσμα

Σύμφωνα με τα νεότερα επίσημα στοιχεία των κινεζικών αρχών, ακόμα 86 ασθενείς υπέκυψαν σήμερα. Ο αριθμός των νεκρών από τον νέο κοροναϊό ξεπέρασε εκείνο του SARS που είχε σκοτώσει περίπου 650 ανθρώπους στην Κίνα και το Χονγκ Κονγκ το 2002 – 2003. 

Μόνο στην επαρχία Χουμπέι, εστία της επιδημίας, καταγράφηκαν επιπλέον 2.841 επιβεβαιωμένα νέα κρούσματα, τα οποία πλέον ανέρχονται συνολικά σε 34.000.

Φονικός κοροναϊός: Πέθαναν 73 άνθρωποι σε μια μέρα

Οι 67 από τους 86 ασθενείς πέθαναν στην πόλη Ουχάν. Συνολικά 545 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τον ιό σε όλη την Χουμπέι.

Σε όλη την ηπειρωτική Κίνα, καταγράφησαν χθες επιπλέον 3.399 επιβεβαιωμένα νέα κρούσματα του ιού.

Νεκρός Αμερικανός

Ανάμεσα στους νεκρούς στην Ουχάν είναι και ένας Αμερικανός που είχε προσβληθεί από τον νέο κοροναϊό, όπως ανακοίνωσε σήμερα η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Πεκίνο. 

Κοροναϊός: Νεογέννητο ο νεότερος ασθενής που έχει καταγραφεί ως σήμερα!

Σύμφωνα με τους New York Times είναι ο πρώτος επιβεβαιωμένος θάνατος Αμερικανού από την επιδημία. Πρόκειται για άνδρα, 60 ετών, ο οποίος πέθανε σε νοσοκομείο της Ουχάν στις 6 Φεβρουαρίου. 

Αγώνας δρόμου των αρχών να περιορίσουν τη μετάδοση του ιού

Οι κινεζικές αρχές προσπαθούν με νύχια και με δόντια να περιορίσουν τη μετάδοση του ιού, την ώρα που ολόκληρο το ιατρικό προσωπικό της χώρας καταβάλλει υπεράνθρωπες προσπάθειες για να αντιμετωπίσει τα χιλιάδες κρούσματα. 

Κοροναϊός: Αυτός είναι ο σωστός τρόπος να φοράμε τη μάσκα προστασίας

Αυξημένα είναι τα μέτρα ασφαλείας που έχουν επιβληθεί στην πόλη Ουχάν. Οι αρχές πηγαίνουν από πόρτα σε πόρτα και ελέγχουν τις θερμοκρασίες των πολιτών, συγκεντρώνοντας και βάζοντας σε υποχρεωτική καραντίνα σε στάδια και εκθεσιακά κέντρα όσους θεωρούνται ύποπτα περιστατικά. 

Κοροναϊός: Νεκρός ο πρώτος Ιάπωνας ασθενής

Την ίδια ώρα ανάμεσα στους νεκρούς είναι ο πρώτος Ιάπωνας, ο οποίος είχε προσβληθεί από τον κοροναϊό και νοσηλευόταν με πνευμονία στην πόλη Ουχάν. 

Ο άνθρωπος αυτός, ηλικίας περίπου 60 ετών, θεωρείτο ύποπτο κρούσμα του κορωνοϊού αλλά λόγω των δυσκολιών στη διάγνωση της νόσου, δόθηκε ως αιτία θανάτου η ιογενής πνευμονία, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών που επικαλείται τις κινεζικές ιατρικές αρχές.

Γιατρός προειδοποίησε για τον κοροναϊό και τον ανάγκασαν να σταματήσει!

Ο άνδρας αυτός είναι δυνητικά ο πρώτος Ιάπωνας που πεθαίνει από την ασθένεια, όπως είπε αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών, καθώς η κυβέρνηση δεν γνωρίζει άλλον Ιάπωνα που έχει πεθάνει από την επιδημία του κορωνοϊού.

Στην Ιαπωνία εντωμεταξύ παραμένει σε καραντίνα στο λιμάνι της Γιοκοχάμα ένα κρουαζιερόπλοιο, όπου ο αριθμός των επιβατών που έχουν προσβληθεί από τον ιό έφτασε σήμερα του 64. 

Από έναν και μοναδικό άνθρωπο ξεκίνησε η επιδημία

Όσον αφορά στο βασικό ερώτημα που αναζητούν να απαντήσουν οι επιστήμονες, δηλαδή από πού ξεκίνησε η μετάδοση του ιού, νέα στοιχεία έρχονται στο φως. 

Κοροναϊός: Αυτό είναι το «προφίλ» των θυμάτων

Τώρα οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως η επιδημία κοροναϊού που μετρά χιλιάδες κρούσματα και εκατοντάδες νεκρούς ξεκίνησε από έναν και μοναδικό άνθρωπο, τον πρώτο στον οποίο μεταδόθηκε ο ιός από τα ζώα. 

Η εργαστηριακή ανάλυση του γονιδιώματος του κοροναϊού, που έγινε πριν από λίγες μέρες, οδηγεί τους επιστήμονες ολοένα και πιο κοντά στην αποκρυπτογράφησή του. 

Όπως αναφέρει ο πρύτανης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και καθηγητής της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος, η ταυτοποίηση του γονιδιώματος του κοροναϊού οδήγησε στο αρχικό συμπέρασμα ότι ξεκίνησε από τις νυχτερίδες.  Ωστόσο νέα έρευνα δείχνει πως ο ιός προήλθε από τον φολιδωτό μυρμηγκοφάγο, που είναι γνωστός και ως παγκολίνος, ένα θηλαστικό που κινδυνεύει με εξαφάνιση, διακινείται παράνομα και είναι περιζήτητο για το κρέας και τις φολίδες του. 

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι το γονιδίωμα του νέου κοροναϊού έχει πολύ μεγάλη ομοιότητα με αυτό αντίστοιχου ιού των νυχτερίδων που θεωρείται ο ξενιστής της νόσου.

Κίνα: Ο παγκολίνος είναι ο πιθανός ξενιστής του φονικού κοροναϊού

Ωστόσο, δεν είναι γνωστό ακόμη ποιο ενδιάμεσο ζώο μετέφερε τον ιό στον άνθρωπο. Από τα επιδημιολογικά στοιχεία προκύπτει ότι ένας μόνο ασθενής μολύνθηκε από τον ιό από ζώο και έκτοτε ξεκίνησε η μετάδοση μεταξύ των ανθρώπων. Σε όλα τα υπόλοιπα περιστατικά που έχουν καταγραφεί η μετάδοση έγινε από άνθρωπο σε άνθρωπο. 

Ο νέος κοροναϊός φαίνεται ότι είναι περισσότερο μολυσματικός, αλλά λιγότερο θανατηφόρος από τον SARS και τον MERS. 

Η περίοδος επώασης του ιού έχει υπολογιστεί σε 5.2 ημέρες, αλλά σε μεμονωμένες περιπτώσεις μπορεί να φτάνει ακόμη και τις 14 ημέρες. 

Όσον αφορά στα συμπτώματα, οι περισσότεροι ασθενείς εμφανίζουν πυρετό και ξηρό βήχα, ενώ στο ένα τρίτο των περιπτώσεων αναφέρεται δύσπνοια. Σε μερικές περιπτώσεις υπάρχουν μυαλγίες, κεφαλαλγία και διάρροια.  Στις περισσότερες περιπτώσεις, η συμπτωματολογία της λοίμωξης είναι ήπια, αλλά υπάρχουν και περιστατικά με βαριά πνευμονία.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top