Γιατρός προειδοποίησε για τον κοροναϊό και τον ανάγκασαν να σταματήσει!

«Αν συνεχίσεις να είσαι ξεροκέφαλος, θα οδηγηθείς ενώπιον της Δικαιοσύνης»

Οι πρώτοι ασθενείς φτάνουν στο νοσοκομείο της Ουχάν / Reuters

Μια απίστευτη ιστορία είδε το φως της δημοσιότητας στην πόλη Ουχάν της Κίνας, όταν γιατρός παρατήρησε ήδη από τον περασμένο Δεκέμβριο περιστατικά που θύμιζαν τον ιό SARS και στην προσπάθειά του να προειδοποιήσει τους συναδέλφους του, η αστυνομία του ζήτησε να σταματήσει. 

 

Πρώτο κρούσμα κοροναϊού στο Βέλγιο

Πιο συγκεκριμένα, ο Κινέζος οφθαλμίατρος, Li Wenliang, προσπαθώντας να προειδοποιήσει τους συναδέλφους του για το ξέσπασμα του κοροναϊού, δέχθηκε επίσκεψη από την Αστυνομία, η οποία του ζήτησε να σταματήσει.

Σύμφωνα με το BBC, ο δρ. Li είχε παρατηρήσει από τον Δεκέμβριο επτά περιστατικά ιού. Τα κρούσματα πιστευόταν πως προέρχονταν από την αγορά θαλασσινών Huanan, της Ουχάν, στην Κίνα, και οι ασθενείς είχαν μπει σε καραντίνα στο νοσοκομείο όπου εργαζόταν.

Στις 30 Δεκεμβρίου έστειλε μήνυμα στο chat όπου είχαν κοινή ομάδα με συναδέλφους του γιατρούς και τους προειδοποιούσε για το ξέσπασμα, συμβουλεύοντάς τους να φορούν προστατευτικά ρούχα για να αποφύγουν τη μόλυνση.

Αυτό που ο Li δεν ήξερε τότε ήταν πως ο ιός που είχε παρατηρήσει ήταν ένας εντελώς νέος κοροναϊός.

Τέσσερις ημέρες αργότερα δέχθηκε επίσκεψη από τους αρμόδιους του Γραφείου Δημόσιας Ασφάλειας, οι οποίοι του ζήτησαν να υπογράψει μία επιστολή. Σε αυτή τον κατηγορούσαν πως έκανε «λανθασμένα σχόλια» που είχαν «σοβαρά διαταράξει την κοινωνική τάξη».

Κοροναϊός: Έτοιμο το νοσοκομείο στην Ουχάν σε μόλις 8 ημέρες!

«Σε προειδοποιούμε: Εάν συνεχίσεις να είσαι ξεροκέφαλος, με τέτοια αυθάδεια, και συνεχίσεις αυτή την παράνομη δραστηριότητα, θα οδηγηθείς ενώπιον της Δικαιοσύνης, είναι αυτό κατανοητό;» Από κάτω, ο Li έγραψε με τον δικό του γραφικό χαρακτήρα «Ναι, είναι».

Μια εβδομάδα μετά την «επίσκεψη» της Αστυνομίας ο Li κλήθηκε να φροντίσει μία γυναίκα με γλαύκωμα, χωρίς να γνωρίζει τότε πως εκείνη είχε μολυνθεί με τον νέο κοροναϊό.

Όταν οι τοπικές αρχές του ζήτησαν συγγνώμη ήταν αργά, καθώς είχε νοσήσει και ο ίδιος. 

Στο μήνυμά του στο Weibo, περιγράφει πώς άρχισε να βήχει στις 10 Ιανουαρίου, την επόμενη ημέρα ανέβασε πυρετό και δύο ημέρες αργότερα ήδη νοσηλευόταν. Μαζί του αρρώστησαν και οι γονείς του και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο.

Δέκα ημέρες αργότερα, στις 20 Ιανουαρίου, η Κίνα ανακοίνωσε το ξέσπασμα της επιδημίας και έκανε λόγο για έκτακτη ανάγκη.

Άνοιξε τις πόρτες του το νοσοκομείο στην Ουχάν 

Τους πρώτους ασθενείς υποδέχτηκε το νοσοκομείο στη Ουχάν που χτίστηκε για τους ασθενείς του κοροναϊού, ενώ μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να λειτουργήσει και το δεύτερο νοσοκομείο που χτίστηκε σε λίγες μέρες. ​​​​​​​

Ομάδα 50 ασθενών μεταφέρθηκε στις νέες εγκαταστάσεις των 34.000 τμ, που είναι ανάλογα εξοπλισμένες και διαθέτουν δίκτυο 5G, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων «Νέα Κίνα».

Κοροναϊός: Drones κυνηγούν πολίτες που δεν φορούν μάσκα!

Το νοσοκομείο αυτό, το οποίο τέθηκε υπό τον έλεγχο του στρατού, ονομάστηκε «Χουοσεσάν» και είναι ένα από τα δύο νοσοκομεία που φτιάχνονται στην πόλη για να αμβλύνουν την πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία της πόλης αυτής των 11 εκατομμυρίων κατοίκων, τα οποία αντιμετωπίζουν μεγάλη συρροή ασθενών. 

Παράλληλα, λαμβάνονται αυστηρά μέτρα για τον περιορισμό της μετάδοσης του ιού. Δύο μεγάλες πόλεις στην ανατολική Κίνα, πολλές εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από το επίκεντρο της επιδημίας του νέου κοροναϊού, ανακοίνωσαν μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων των κατοίκων τους. 

Οι δημοτικές αρχές της Ταϊζού και τρεις περιοχές της πόλης Χανγκζού επιτρέπουν μόνο σε ένα άτομο ανά νοικοκυριό να βγαίνει από το σπίτι κάθε δύο ημέρες για να κάνει ψώνια. Συνολικά οι περιορισμοί αφορούν εννέα εκατομμύρια ανθρώπους.

 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top