Το πρώτο κρούσμα του ιού του Δυτικού Νείλου για φέτος εντοπίστηκε στη χώρας μας, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΟΔΥ. Πρόκειται για έναν 60χρονο άνδρα από την Αγία Παρασκευή Αττικής, ο οποίος νοσηλεύεται με μηνιγγοεγκεφαλίτιδα.
Όπως αναφέρει ο ΕΟΔΥ κρούσματα της λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου καταγράφονται σε πολλές χώρες παγκοσμίως, όπως και σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες, σε ετήσια βάση, κατά τους καλοκαιρινούς και φθινοπωρινούς μήνες.
Ιός του Δυτικού Νείλου: Πώς μεταδίδεται
Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως με το τσίμπημα μολυσμένων «κοινών» κουνουπιών, τα οποία μολύνονται από μολυσμένα (κυρίως άγρια) πτηνά.
Οι άνθρωποι που μολύνονται δε μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό σε άλλα κουνούπια ή σε άλλους ανθρώπους με άμεση επαφή. Στην πλειονότητά τους τα άτομα που μολύνονται δεν αρρωσταίνουν καθόλου ή παρουσιάζουν μόνο ήπια συμπτώματα, ενώ σε ένα μικρό ποσοστό (μικρότερο από 1%) εκδηλώνουν σοβαρή νόσο που προσβάλλει το νευρικό σύστημα (κυρίως εγκεφαλίτιδα ή μηνιγγίτιδα).
Η μεγάλη ηλικία, η ανοσοκαταστολή και τα χρόνια υποκείμενα νοσήματα αποτελούν τους πιο σημαντικούς παράγοντες κινδύνου για σοβαρή νόσηση και απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές.
Ιός του Δυτικού Νείλου: Μέτρα προστασίας
Ο ΕΟΔΥ συστήνει να λαμβάνετε επιμελώς ατομικά μέτρα προστασίας από τα κουνούπια σε όλη την επικράτεια, καθόλη την περίοδο κυκλοφορίας των κουνουπιών:
Ιός του Δυτικού Νείλου: Oι 7 «υψηλού κινδύνου» περιοχές στην Ελλάδα
- Χρησιμοποιείτε εγκεκριμένα εντομοαπωθητικά σώματος και χώρου (σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης), σήτες, κουνουπιέρες, κλιματιστικά / ανεμιστήρες, κατάλληλα (μακριά) ρούχα.
- Μην αφήνετε στάσιμα νερά πουθενά. Με τον τρόπο αυτό, βοηθάτε ουσιαστικά να περιοριστούν οι εστίες αναπαραγωγής των κουνουπιών στους ιδιωτικούς σας χώρους (όπου δεν μπορούν να παρέμβουν οι αρμόδιες αρχές).
Συγκεκριμένα:
«Καμπανάκι» ΕΟΔΥ για τον Ιό του Δυτικού Νείλου: Πώς να προφυλαχθείτε
- Ελέγχετε τακτικά και προσεκτικά αυλές, κήπους, βεράντες, ταράτσες, μπαλκόνια, χωράφια και οικόπεδα για ύπαρξη εστιών στάσιμων νερών και εξαλείψτε τις εστίες αυτές.
- Όλα τα αντικείμενα που μαζεύουν νερό: αναποδογυρίστε τα ή καλύψτε τα ή ανανεώνετε το νερό τους τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.
- Καθαρίστε υδρορροές, φρεάτια και λούκια.
- Καλύψτε με σήτα τους αγωγούς εξαερισμού των βόθρων.
Iός Δυτικού Νείλου: Αναγκαία τα αντικουνουπικά - Τι λένε οι γιατροί
Ιός του Δυτικού Νείλου: Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο
Άτομα μεγαλύτερης ηλικίας (άνω των 50 ετών), άτομα με ανοσοκαταστολή και άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα πρέπει να λαμβάνουν ατομικά μέτρα προστασίας από κουνούπια με ιδιαίτερη συνέπεια, καθώς κινδυνεύουν περισσότερο να αρρωστήσουν σοβαρά.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.