Βραχιολάκι σε όσους είναι σε επιτήρηση για ενδοοικογενειακή βία

Τι ανακοίνωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Γ. Φλωρίδης

Σε ηλεκτρονική παρακολούθηση με βραχιολάκι θα υπόκεινται όσοι βρίσκονται υπό καθεστώς επιτήρησης λόγω ενδοοικογενειακής βίας, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης

Στη φυλακή ο Απόστολος Λύτρας

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 με αφορμή την υπόθεση του ξυλοδαρμού της συζύγου του Απόστολου Λύτρα ο υπουργός είπε:

«Όταν κάποιος είναι υπό επιτήρηση, θα προτείνουμε παρακολούθηση με βραχιολάκι. Υπάρχουν και πιο εξελιγμένα συστήματα με τη χρήση κινητών τηλεφώνων και δορυφόρων».

«Το χτύπημα έγινε από το τέντωμα του χεριού μου» - Η απολογία του Λύτρα

«Το θέμα δεν είναι ότι τώρα η ελληνική κοινωνία αντιμετωπίζει τα ζητήματα ενδοοικογενειακής βίας. Αυτά υπάρχουν, απλά τώρα έχουμε ένα πλαίσιο που επιτρέπει να φανερωθούν τα περιστατικά και η ανάγκη διπλή: να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο ώστε να μπορούν να φανερώνονται τα περιστατικά και όχι απλά να φανερώνονται, αλλά να οδηγούνται στη Δικαιοσύνη, να παρέχεται προστασία στο θύμα όσο είναι δυνατόν, αλλά και να δοθεί η δυνατότητα στους επιστήμονες που βρίσκονται αντιμέτωποι με τα φαινόμενα ενδοοικογενειακής βίας να μπορούν να τα καταγγέλλουν χωρίς να κινδυνεύουν», συνέχισε ο κ. Φλωρίδης.

Παρέσυρε με αυτοκίνητο την πρώην σύζυγό του και προσπάθησε να την πνίξει

Ενδοοικογενειακή βία: Τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης

Υπενθυμίζεται ότι  ο υπουργός Δικαιοσύνης σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου παρουσίασε τροπολογίες και πρόσθετες διατάξεις για τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, που ολοένα και εντείνονται, αλλά και αλλαγές που θα επέλθουν στην Ποινική Δικονομία.

Ενδοοικογενειακή βία: Η νέα διάταξη και η καταγγελία του γιατρού

Τα νέα μέτρα είναι:

  • Προφυλάκιση για κακουργηματικής φύσεως περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας. Μόνον σε εξαιρετικές περιπτώσεις περιοριστικοί όροι
  • Οι ποινές εκτίονται, χωρίς να δίνεται αναστολή και χωρίς μπορεί να μετατραπεί η ποινή καθ οιονδήποτε τρόπο.
  • Η παραπομπή σε δίκη γίνεται σύντομα μετά την ανάκριση χωρίς κρίση δικαστικού συμβουλίου.
  • Προσωρινή κράτηση έως έξι μήνες για τους δράστες ενδοοικογενειακής βίας ακόμα κι αν αντιμετωπίζουν κατηγορίες σε βαθμό πλημμελήματος.
  • Για τα αυτόφωρα εγκλήματα ενδοοικογενειακής βίας η κράτηση παρατείνεται έως τις πέντε ημέρες.
  • Προστατεύονται τα θύματα με την πρόβλεψη ότι δεν είναι υποχρεωτική η παρουσία τους στο δικαστήριο, αρκεί η ανάγνωση της κατάθεσης τους στις αρχές και η καταγγελία τους, εκτός αν το δικαστήριο κρίνει ότι η παρουσία τους είναι απαραίτητη.
  • Προβλέπεται επιβολή περιοριστικών όρων πριν ακόμα ασκηθεί ποινική δίωξη για να προστατευθούν τα θύματα. 
  • Κάθε υποτροπή του δράστη καθιερώνεται ως επιβαρυντική περίπτωση ενδοοικογενειακής βίας που οδηγεί στο μέγιστο ύψος της ποινής.
  • Δεν επιτρέπεται να εφαρμοστεί διαδικασία ποινικής διαμεσολάβησης στα ιδιαιτέρως σοβαρά πλημμελήματα ενδοοικογενειακής βίας.
  • Θεσπίζεται δυνατότητα του εισαγγελέα να μη δεχθεί συμφωνία των μερών για διαμεσολάβηση ή να την ανακαλέσει, όταν συντρέχουν στοιχεία, που θα μπορούσαν να μειώσουν την ικανότητα του θύματος για συνειδητή επιλογή.
  • Σε περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, ο Εισαγγελέας διερευνά αυτεπάγγελτα αν πρέπει να αλλάξει και το καθεστώς επιμέλειας των παιδιών. 
  • Προβλέπεται λειτουργία πλατφόρμας καταγγελιών εγκλημάτων ενδοοικογενειακής βίας ακόμα και από τρίτους.
  • Δημιουργία αρχείου/ιστορικού αναφορών ενδοοικογενειακής βίας από τις αστυνομικές αρχές, το οποίο επισυνάπτεται ως συνοδευτικό έγγραφο της δικογραφίας.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι οι αλλαγές δεν αφορούν συγκυριακά φαινόμενα και εντάσσονται στη μόνιμη νομοθετική παραγωγή της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση φαινομένων βίας και ενδοοικογενειακής βίας.

Δείτε το μεσημεριανό δελτίο του Star

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top