Σταφυλόκοκκος: Πόσες ώρες μπορεί να μείνει το φαγητό εκτός ψυγείου

Ποιοι οι κίνδυνοι για τα παιδιά

Ο Νίκος Τζανάκης στο ERTNEWS

Στο επίκεντρο βρίσκεται τα τελευταία εικοσιτετράωρα ο σταφυλόκοκκος, μετά από την τροφική δηλητηρίαση που υπέστησαν πάνω από 60 μαθητές στη Λαμία από σχολικά γεύματα στα οποία εντοπίστηκε το βακτήριο. 

Σύμφωνα με τον καθηγητή Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκο Τζανάκη, ο σταφυλόκοκκος είναι μια κοινή λοίμωξη, που όταν μολύνει και τρόφιμα και καλλιεργηθεί, προκαλεί τροφική δηλητηρίαση. 

Σταφυλόκοκκος: Από ποια τρόφιμα μεταδίδεται – Οι κίνδυνοι για τα παιδιά

«Η τροφική αυτή δηλητηρίαση σπανίως καταλήγει να δημιουργήσει σοβαρά θέματα υγείας, πλην όμως μπορεί να είναι τοξική και επικίνδυνη σε μικρά παιδιά και σε άτομα με συνοδά νοσήματα και βαριά πάσχοντες», επισήμανε ο καθηγητής στο ΕΡΤNews.

Ποια τρόφιμα μπορούν να μεταδώσουν τον σταφυλόκοκκο

«Ο σταφυλόκοκκος όταν καλλιεργηθεί στις ανάλογες συνθήκες παράγει μια εντεροτοξίνη και αυτή ευθύνεται για τις τοξικές γαστρεντερίτιδες, δηλαδή τις τροφικές δηλητηριάσεις. Ο σταφυλόκοκκος μεταδίδεται κυρίως με τρόφιμα που έχουν σχέση με το γάλα, με μαγιονέζες, με συντηρημένα κρέατα ή άλλα πράγματα που έχουν μολυνθεί από λερωμένα χέρια, διότι οι περισσότεροι από εμάς έχουμε το σταφυλόκοκκο στα χέρια μας και στη μύτη μας». 

Λαμία: Σταφυλόκοκκος στα γεύματα των μαθητών που έπαθαν τροφική δηλητηρίαση

Πόσες ώρες μπορεί να μείνει το φαγητό εκτός ψυγείου

«Χρειάζεται πάρα πολύ καλή παρασκευή των τροφίμων, υγιεινή παρασκευή των τροφίμων, διατήρησή τους στο ψυγείο, ποτέ πάνω από δυο με τρεις ώρες εκτός ψυγείου. Φυσικά, θα πρέπει οι εταιρείες που ασχολούνται με τέτοιου είδους δραστηριότητες να είναι πιστοποιημένες με ISO, έτσι ώστε να έχουμε όλες τις συνθήκες διασφάλισης της δημόσιας υγείας, ιδιαίτερα στην περίπτωση όπως αυτή». 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top