Σταφυλόκοκκος: Από ποια τρόφιμα μεταδίδεται – Οι κίνδυνοι για τα παιδιά

Τι συμβουλεύει ο Νίκος Τζανάκης

Μετά από την είδηση ότι βρέθηκε το βακτήριο του σταφυλόκοκκου σε δείγμα των έτοιμων γευμάτων που μοιράστηκαν σε σχολικά γεύματα στη Λαμία, μεγάλη αναστάτωση επικρατεί μεταξύ γονέων για την υγεία των παιδιών τους. 

Δηλητηρίαση από σχολικά γεύματα: «Η εταιρεία δε μας ζήτησε συγγνώμη»

Σύμφωνα με τον καθηγητή Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκο Τζανάκη, ο σταφυλόκοκκος είναι μια κοινή λοίμωξη, που όταν μολύνει και τρόφιμα και καλλιεργηθεί, προκαλεί τροφική δηλητηρίαση. 

«Η τροφική αυτή δηλητηρίαση σπανίως καταλήγει να δημιουργήσει σοβαρά θέματα υγείας, πλην όμως μπορεί να είναι τοξική και επικίνδυνη σε μικρά παιδιά και σε άτομα με συνοδά νοσήματα και βαριά πάσχοντες», επισήμανε ο καθηγητής στο ΕΡΤNews.

Σταφυλόκοκκος: Πώς μεταδίδεται

Όπως εξήγησε, όταν καλλιεργηθεί στις ανάλογες συνθήκες, παράγει μια εντεροτοξίνη, η οποία ευθύνεται για τις τοξικές γαστρεντερίτιδες. 

Δηλητηρίαση μαθητών στη Λαμία: «Το παιδί είχε πόνους, λιποθύμησε!»

«Ο σταφυλόκοκκος μεταδίδεται κυρίως με τρόφιμα που έχουν σχέση με το γάλα, με μαγιονέζες, με συντηρημένα κρέατα ή άλλα πράγματα που έχουν μολυνθεί από λερωμένα χέρια, διότι οι περισσότεροι από εμάς έχουμε το σταφυλόκοκκο στα χέρια μας και στη μύτη μας», τόνισε ο κ. Τζανάκης.

Τροφική δηλητηρίαση στη Λαμία: 67 κρούσματα σε 7 σχολεία

«Συνεπώς, μπορούμε να τον εναποθέσουμε σε τρόφιμα. Γι’ αυτό χρειάζεται πάρα πολύ καλή παρασκευή των τροφίμων, υγιεινή παρασκευή των τροφίμων, διατήρησή τους στο ψυγείο, ποτέ πάνω από δυο με τρεις ώρες εκτός ψυγείου. Φυσικά, θα πρέπει οι εταιρείες που ασχολούνται με τέτοιου είδους δραστηριότητες να είναι πιστοποιημένες με ISO, έτσι ώστε να έχουμε όλες τις συνθήκες διασφάλισης της δημόσιας υγείας, ιδιαίτερα στην περίπτωση όπως αυτή», πρόσθεσε.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top