Αφρικανική σκόνη «Minerva Red» - Πώς «ταξιδεύει» από τη Σαχάρα

Πότε υποχωρεί το έντονο φαινόμενο από την Ελλάδα

Βίντεο Αnt1

Οι απόκοσμες εικόνες που θύμισαν σκηνές από ταινίες επιστημονικής φαντασίας και οφείλονται στο έντονο κύμα αφρικανικής σκόνης Minerva red ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο.

Αφρικανική σκόνη: «Αποφύγετε εξωτερικούς χώρους. Κλείστε παράθυρα»

Όπως φαίνεται από τα δεδομένα του αμερικανικού δορυφόρου Aqua της NASA που πέρασε πάνω από τη χώρα μας το πρωί της Τρίτης, το έντονο κύμα αφρικανικής σκόνης «Minerva red» που έλαβε χώρα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου επηρέασε σε πολύ μεγάλο βαθμό την Ελλάδα. 

Καιρός: Σε κλοιό αφρικανικής σκόνης και σήμερα η χώρα – Πότε θα υποχωρήσει

Το αβαθές χαμηλό στην περιοχή της Σύρτης κινούμενο προς την Ελλάδα μετέφερε πολύ μεγάλες ποσότητες αφρικανικής σκόνης, δυσχεραίνοντας κατά πολύ την ποιότητα του αέρα, συνθέτοντας ένα απόκοσμο σκηνικό με κόκκινο ουρανό, σύμφωνα με το meteo.gr.

Αφρικανική σκόνη: Σε ποιες περιοχές της Ελλάδας είναι έντονο το φαινόμενο

Εκτός, της Αφρικανικής σκόνης, πολύ υψηλές θερμοκρασίες σημειώθηκαν σε περιοχές της Νότιας Ελλάδας και κυρίως στην Κρήτη, με τη μέγιστη θερμοκρασία 36.6°C να καταγράφεται στα Φαλάσαρνα!

Πάντως, το κύμα σκόνης από τη Σαχάρα αναμένεται να παρουσιάσει ύφεση κατά τη διάρκεια της Τετάρτης 24/04. Η επικράτηση δυτικών βορειοδυτικών ανέμων θα έχει ως αποτέλεσμα την προοδευτική μεταφορά των υψηλών συγκεντρώσεων σκόνης προς το Αιγαίο, ενώ την Πέμπτη 25/04 οι υψηλές συγκεντρώσεις σκόνης θα εντοπίζονται στα Δωδεκάνησα.

Αφρικανική σκόνη

Πότε υποχωρεί η αφρικανική σκόνη

Πώς η αφρικανική σκόνη μεταφέρεται από τη Σαχάρα

Αφρικανική σκόνη ονομάζεται η αιολική ορυκτή σκόνη από την έρημο Σαχάρα, μεγάλες ποσότητες της οποίας μπορούν να μεταφερθούν όταν φυσούν ισχυροί άνεμοι, προς συγκεκριμένη φορά.

Όταν οι ποσότητες άμμου σηκωθούν από το έδαφος, τα σύννεφα σκόνης ανεβαίνουν στην ατμόσφαιρα φτάνοντας σε μεγάλα ύψη που τους επιτρέπει να ταξιδεύουν πάνω από τη θάλασσα και να διανύουν μεγάλες αποστάσεις.

Τις περισσότερες φορές, η κατεύθυνση είναι προς τις μεσογειακές χώρες (Ισπανία, Ιταλία, Ελλάδα, Τουρκία, Κύπρος), ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις που έχει φτάσει ως τη Γερμανία ακόμη και το Ηνωμένο Βασίλειο, μέσω Ατλαντικού. Ωστόσο, αφρικανική σκόνη έχει βρεθεί στη Σκανδιναβία, την Ιαπωνία και σε άλλες περιοχές.

Αφρικανική σκόνη στην Αθήνα

Φωτογραφίες Eurokinissi 

Αφρικανική σκόνη στο Μοναστηράκι

Αφρικανική σκόνη στην Αθήνα

Η σκόνη που πέφτει στον Ατλαντικό Ωκεανό και τη Μεσόγειο Θάλασσα έχει μικρό ποσοστό διαλυτού σιδήρου. Παράγοντες που συμβάλλουν στη διαλυτότητα της σκόνης είναι το μέγεθος των σωματιδίων, η μεταλλική σύνθεση της σκόνης, η θερμοκρασία του νερού και το pH του.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top