Αγρότες: «Πάμε σε πολιορκία και αποκλεισμούς!»

Δεν έχουμε να δώσουμε κάτι άλλο απαντά η κυβέρνηση

«Πάμε σε “πολιορκία”. Θα κλείσουμε τα πάντα, λιμάνια, δρόμους, σύνορα, αεροδρόμια», διαμηνύουν οι αγρότες οι οποίοι φουλάρουν τα τρακτέρ τους για την κάθοδο στην πρωτεύουσα.

Οι αγρότες κατεβαίνουν στην Αθήνα με τα τρακτέρ

Οι αγρότες επιμένουν στην κάθοδο των τρακτέρ στην Αθήνα, παρά την αρνητική στάση της κυβέρνησης και ελπίζουν ότι η κινητοποίησή τους εκτός από τη μαζική συμμετοχή των μπλόκων - με τριψήφιο αριθμό τρακτέρ από όλη την Ελλάδα - θα κινητοποιήσει και άλλες κοινωνικές ομάδες και οργανώσεις που στηρίζουν τα αιτήματα τους και ζητούν επιπλέον μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας.

αγρότες

Αγρότες: Νέα μπλόκα το Σάββατο

Το βράδυ του Σαββάτου 17/2, οι αγρότες μπλόκαραν για δύο ώρες την επαρχιακή οδό Θεσσαλονίκης Μουδανιών ενώ οι αγρότες και πτηνοτρόφοι των Ιωαννίνων οι οποίοι απέκλεισαν αργά το απόγευμα την παλιά εθνική οδό Ιωαννίνων - Κοζάνης στον κόμβο Καλπακίου.

Οι αγρότες έκλεισαν την Εγνατία στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας

Αγρότες της Ημαθίας και της Πιερίας, που είχαν παρατάξει τα τρακτέρ τους στους παράδρομους έκλεισαν για μια ώρα την Εγνατία στο ύψος της Αλεξάνδρειας καθώς βγήκαν με τα π

Τι ζητούν οι αγρότες, τι δίνει η κυβέρνηση και γιατί επιστρέφουν στα μπλόκα

Στη Βουλή η διάταξη προκαταβολής μέρους της επιστροφής ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο για το 2024

Επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο για το 2024 και δυνατότητα προκαταβολής μέρους του ποσού που θα επιστραφεί στους αγρότες προβλέπει διάταξη που περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας στις παραθαλάσσιες περιοχές, με την οποία υλοποιούνται οι σχετικές εξαγγελίες της κυβέρνησης.

Ειδικότερα οι διατάξεις που κατατέθηκαν προβλέπουν μεταξύ άλλων τα εξής:

- Καθορίζεται μηδενικός συντελεστής ΕΦΚ για το πετρέλαιο εσωτερικής καύσης που χρησιμοποιείται στη γεωργία, για το διάστημα από την 1η Ιανουαρίου 2024 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2024, με την εφαρμογή της διαδικασίας επιστροφής στους δικαιούχους αγρότες του ΕΦΚ, που καταβάλλουν κατά την αγορά του καυσίμου.

- Προβλέπεται ότι ποσοστό επί των δικαιούμενων ποσών επιστροφής, μπορεί να καταβληθεί προκαταβολικά.

- Ορίζεται ρητά ότι το ποσό επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης είναι ανεκχώρητο και ακατάσχετο στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής ή ειδικής διάταξης, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένες ληξιπρόθεσμες ή μη οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους δήμους, τις περιφέρειες και τα νομικά τους πρόσωπα, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

- Οι προϋποθέσεις και η διαδικασία χορήγησης της προκαταβολής και επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης, το ύψος και τα κριτήρια της προκαταβολής θα καθοριστούν με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Με την ίδια απόφαση, σύμφωνα με την πάγια διαδικασία θα καθοριστούν οι δικαιούχοι και τα κριτήρια (ανάλογα με το είδος της εκμετάλλευσης) για τον προσδιορισμό των ποσοτήτων πετρελαίου για τις οποίες θα εφαρμοστεί η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης, καθώς και ο τρόπος ελέγχου της νόμιμης χρήσης του πετρελαίου.

Δείτε ολόκληρο το δελτίο ειδήσεων του Star
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top