Τι ζητούν οι αγρότες, τι δίνει η κυβέρνηση και γιατί επιστρέφουν στα μπλόκα

Σύσκεψη για τις κινητοποιήσεις - Θέλουν να κατέβουν με τρακτέρ στην Αθήνα

Μητσοτάκης - αγρότες: Το παρασκήνιο των παροχών για ρεύμα -  πετρέλαιο/ βίντεο κεντρικού δελτίου Star 13/2/24

Οι κινητοποιήσεις των αγροτικών συλλόγων του Έβρου, με μπλόκα στο Τελωνείο των Κήπων και στον κόμβο των Καστανεών συνεχίζονται, εν αναμονή των αποτελεσμάτων της σημερινής πανελλαδικής σύσκεψης αγροτών στη Νίκαια της Λάρισας, όπου εξετάζεται αν θα κάνουν συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας με τα τρακτέρ τους. 

Αγροτικές κινητοποιήσεις: Ποιοι δρόμοι κλείνουν

Οι αγρότες παραμένουν ανυποχώρητοι, παρά τις πρόσφατες εξαγγελίες, ενώ η κυβέρνηση που προσπαθεί να διασφαλίσει την ευημερία στην κοινωνική, οικονομική και εμπορική ζωή της χώρας, επιθυμεί τον διάλογο μαζί τους, εξηγώντας βέβαια ότι δεν υπάρχουν δημοσιονομικά περιθώρια. 

Μητσοτάκης - αγρότες: Το παρασκήνιο των παροχών για ρεύμα -  πετρέλαιο

Από τη σημερινή σύσκεψη των αγροτών στη Λάρισα, αναμένεται να καταλήξουν οι αγρότες σε μία λίστα με τα βασικά αιτήματά τους, ώστε να ξεκινήσει ένας νέος γύρος συζητήσεων με την κυβέρνηση.

Τι ζητούν οι αγρότες 

  • αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο στην αντλία 
  • αγροτικό ρεύμα με κόστος 7 λεπτών στην κιλοβατώρα
  • επιδότηση σε εφόδια και ζωοτροφές
  • επαναδιαπραγμάτευση της κοινής αγροτικής πολιτικής (ΚΑΠ)
  • αποζημίωση για το 100% της σοδειάς που χάνεται από ασθένειες ή καταστροφές 

Τι δίνει η κυβέρνηση

  • δέσμευση ότι θα επιστραφεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης για το 2024
  • έκπτωση 10% στο ρεύμα την περίοδο από το Μάιο μέχρι τον Σεπτέμβριο
  • μείωση του ΦΠΑ από 13% σε 6% για ζωοτροφές και λιπάσματα
  • κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι ελληνική πλευρά πέτυχε παύση του καθεστώτος αγρανάπαυσης το 2024 και διαπραγματεύεται 6 ακόμη σημεία
  • Πηγές Μεγάρου Μαξίμου σημειώνουν ότι ήδη έχει καταργηθεί η παρακράτηση 20% του ΕΛΓΑ

Γιατί επιστρέφουν στα μπλόκα οι αγρότες 

Τα περίπου 50 τρακτέρ που είναι παρατεταγμένα στον χώρο του τελωνείου των Κήπων θα διακόψουν και σήμερα, για κάποιες ώρες, τη διέλευση και στα δύο ρεύματα των φορτηγών αυτοκινήτων, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου αγροτών Αλεξανδρούπολης Κώστα Αλεξανδρή.  

Παράλληλα, όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ορεστιάδας Ηλίας Αγγελακούδης, παραμένει το μπλόκο στον κόμβο των Καστανεών, όπου οι αγρότες θα προχωρήσουν σε συμβολικό κλείσιμο του δρόμου για μία ώρα -πιθανά από τις 20.00 έως τις 21.00, κάτι που, όπως διευκρινίζει, αποφασίζει η συντονιστική επιτροπή.

«Έχουμε στείλει εκπροσώπηση σήμερα στη σύσκεψη στη Νίκαια και περιμένουμε ενημέρωση αύριο από τους συναδέλφους μας για να δούμε πώς θα κινηθούμε. Να δοθούν απαντήσεις επιτέλους στα προβλήματα που βάζει ο αγροτικός κόσμος, έτσι όπως τέθηκαν και από τη 15μελή επιτροπή που συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό. Ζητάμε αφορολόγητο για το αγροτικό πετρέλαιο και όχι αυτά τα ψίχουλα που δίνουν» σημείωσε ο κ. Αγγελακούδης θέτοντας, παράλληλα, και το ζήτημα της ΚΑΠ.

«Φυσικά είναι και η ΚΑΠ, καθώς δεν έχουν δοθεί απαντήσεις ακόμα σ' αυτό το μεγάλο πρόβλημα. Πολλοί συνάδελφοί μας δεν έχουν πληρωθεί και όσοι έχουν πληρωθεί, οι επιδοτήσεις είναι μειωμένες. Θα πρέπει να δοθούν λύσεις σ' αυτά τα δύο πολύ σημαντικά ζητήματα και φυσικά για το αγροτικό ρεύμα που δε δόθηκε αυτό που έχουμε ζητήσει 7 λεπτά την kWh. Θα πρέπει να είναι μια ενιαία τιμή για όλο το αγροτικό ρεύμα» επισήμανε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ορεστιάδας.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top