Στρεπτόκοκκος: Κομβική η έγκαιρη διάγνωση- Πότε τηλεφωνούμε στον παιδίατρο

«Στα περιστατικά με θανάτους η θεραπεία ξεκίνησε την 5η- 6η ημέρα»

Θρήνος για την 9χρονη που πέθανε από στρεπτόκοκκο / Βίντεο από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star

Ανησυχία προκαλεί η έξαρση της νόσησης με στρεπτόκοκκο στα παιδιά. Χθες, ένα κοριτσάκι 9 ετών από το Διδυμότειχο έχασε τη ζωή του από επιθετικό στρεπτόκοκκο, σύμφωνα με το ιατρικό ανακοινωθέν. 

Από επιθετικό στρεπτόκοκκο πέθανε η 9χρονη - Το ιατρικό ανακοινωθέν

Πριν την τραγική είδηση, η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) είχε μιλήσει στην ΕΡΤ για τα κρούσματα στρεπτόκοκκου και την αντιμετώπισή του. Επισήμανε δε, τη σημασία που έχει η έγκαιρη διάγνωση. 

«Στην Αμερική και την Ευρώπη έχουμε πάρα πολλά κρούσματα. Εμείς έχουμε πιο λίγα, αλλά είχαμε και θανάτους. Δε χρειάζεται να είμαστε σε πανικό. Τον στρεπτόκοκκο τον αντιμετωπίζουμε. Το κομβικό σημείο είναι να γίνει έγκαιρη διάγνωση για να πάρουμε αντιβίωση, για να μην έχουμε επιπλοκές», είπε χαρακτηριστικά η Ματίνα Παγώνη. 

Στρεπτόκοκκος: Σημαντικό να ξεκινήσει η θεραπεία το πρώτο 48ωρο 

«Περιμένουμε τρεις ημέρες για να πάμε στον παιδίατρο, αν επιμένει ο πυρετός; Όχι, όταν έχουν πονόλαιμο τα μικρά παιδιά και μόλις τους περιγράψουν ''δεν μπορώ να καταπιώ'' και η μητέρα βλέπει το παιδί αδιάθετο, γιατί κάνει φαρυυγοαμυγδαλίτιδα, θα πρέπει να τηλεφωνήσει στον παιδίατρο, που γνωρίζει το ιστορικό, θα ξεκινήσει θεραπεία. Αν ξεκινήσει άμεσα δεν υπάρχουν επιπλοκές. Στα περιστατικά που είχαμε τους θανάτους η θεραπεία ξεκίνησε την 5η- 6η ημέρα», επισήμανε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ.

«Καμπανάκι» για τον διεισδυτικό στρεπτόκοκκο: Τι είναι & ποια τα συμπτώματα

«Γίνεται χαμός με τις ιώσεις και γρίπη. Αυτό θα πάει έτσι μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου. Με τη γρίπη φέτος σου περιγράφουν οι ασθενείς ότι δεν μπορούν να σηκωθούν από το κρεβάτι», πρόσθεσε.

Ποια είναι τα συμπτώματα του στρεπτόκοκκου Α

Ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α (GAS) είναι η συνηθέστερη αιτία βακτηριακής φαρυγγίτιδας σε παιδιά σχολικής ηλικίας. 

Η κλινική εικόνα περιλαμβάνει:

  • πόνο στον λαιμό
  • πυρετό
  • κεφαλαλγία
  • και σε ορισμένες περιπτώσεις συρρέον ερυθηματώδες εξάνθημα, το οποίο οφείλεται σε μία ή περισσότερες από τις ερυθρογόνες τοξίνες (οστρακιά).

Η GAS φαρυγγίτιδα διαγιγνώσκεται με ταχεία δοκιμασία ανίχνευσης αντιγόνου (strep test) και καλλιέργεια φαρυγγικού επιχρίσματος και αντιμετωπίζεται με χορήγηση αντιβιοτικών.

Σε σπάνιες περιπτώσεις ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α μπορεί να εκδηλωθεί ως διεισδυτική λοίμωξη, αρχικά με μη ειδικά συμπτώματα (πυρετό, γενική κόπωση, απώλεια όρεξης) και ειδικά στα παιδιά, μπορεί να έχει ταχεία εξέλιξη σε σοβαρή και απειλητική για τη ζωή.

Η κλινική εικόνα ενός κρούσματος iGAS μπορεί να προβάλει ως βακτηριαιμία, πνευμονία, μόλυνση του δέρματος και των οστών, μηνιγγίτιδα, κυτταρίτιδα, οστεομυελίτιδα, νεκρωτική απονευρωσίτιδα, στρεπτοκοκκικό τοξικό shock κλπ.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top