Εcho: Οι υποθέσεις που έχει λύσει ο σκύλος που βρήκε τον Μπάμπη

Anubis K9, η μοναδική ομάδα στην Ευρώπη που διαθέτει τετράποδους ερευνητές

Τέλος στο θρίλερ 18 ημερών με τον εντοπισμό του δολοφονημένου Μπάμπη στο Μεσολόγγι έβαλε, χθες, ο Echo, o ειδικά εκπαιδευμένος σκύλος με τον εκπαιδευτή του, Βαγγέλη Αλεξανδρή. Ο σκύλος κατάφερε να εντοπίσει το σημείο όπου βρισκόταν σε προχωρημένη σήψη η σορός του 31χρονου στη λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου.

Μεσολόγγι: Ειδικός σκύλος εντόπισε κάτι σε βαλτώδη περιοχή

Τα εκπαιδευμένα σκυλιά ανήκουν στην ιδιωτική ομάδα Anubis K9Ρ, τη μοναδική ομάδα στην Ευρώπη με τετράποδους ερευνητές. Τα σκυλιά, ράτσας μαλινουά, εκπαιδεύονται να ανιχνεύουν ζωντανούς ή νεκρούς ανθρώπους, υπολείμματα οστών, ακόμα και αίμα.

Μεσολόγγι: Αυτό είναι το σημείο που βρέθηκε νεκρός ο Μπάμπης

Τον περασμένο Νοέμβριο, ο Echo συνέβαλε στον εντοπισμό του μαύρου κουτιού στο σημείο της τραγωδίας των Τεμπών και στη συνέχεια με άλλους δύο εκπαιδευμένους σκύλους εντόπισαν βιολογικό υλικό των επιβαινόντων στη μοιραία αμαξοστοιχία, εννιά μήνες μετά το δυστύχημα. 

O Echo είναι ένα από τα εκπαιδευμένα σκυλιά ανίχνευσης της Αnibus K9P

O Echo είναι ένα από τα εκπαιδευμένα σκυλιά ανίχνευσης της Αnibus K9P

«Υπήρχαν σημεία που ήταν εύκολα και σημεία που ήταν δύσκολα. Υπήρχαν σημεία στα οποία υπήρχε νερό και σημεία όπου υπήρχε λάσπη μαζί με στεγνό χώμα. Αλλά από την άλλη δεν ήταν κάτι δύσκολο, υπό την έννοια να είναι βουνό ή γκρεμός. Ο Eco είναι σκύλος ανίχνευσης ανθρώπινων υπολειμμάτων, αίματος και ανθρώπινων σορών.

Για τις αρχές ήταν δύσκολο γιατί δεν μπορούσε να εντοπιστεί εύκολα οπτικά η σορός. Για εμάς ήταν εύκολο όταν μπορούσαμε να τοποθετηθούμε σωστά βάσει των πληροφοριών που μας έδωσαν οι αρχές. Οι ανακριτικές αρχές και η ΕΛ.ΑΣ ήταν υποδειγματικές, έχουν κάνει εξαιρετική δουλειά στην υπόθεση», σημείωσε ο εκπαιδευτής του Eco, Βαγγέλης Αλεξανδρής, στον Γιώργο Σόμπολο και την εκπομπή «Αλήθειες με τη Ζήνα».

«Την Κυριακή, ο Eco έδωσε σήμα σε απόσταση 500 μέτρων περίπου από το σημείο όπου βρέθηκε η σορός, όμως λόγω του δυνατού ανέμου υποθέτω ότι μπορεί να έγινε μεταφορά της οσμής», εξήγησε ο κ.Αλεξανδρής.

O Εcho/ πηγή φωτογραφίας anubisk9team

O Εcho/ πηγή φωτογραφίας anubisk9team

O εκπαιδευτής ανέφερε μάλιστα σε άλλο σημείο, ότι σκύλος της ομάδας, κατά το προγραμματισμένο ταξίδι στην Αμερική για την ανανέωση της πιστοποίησής τους, εντόπισε οστό 800 ετών, ανάμεσα σε άλλα βιολογικά οστά μη ανθρώπινα.

Η εταιρία με τους εκπαιδευμένους σκύλους ανίχνευσης συστάθηκε τον Νοέμβριο του 2022. Τα μέλη της δε βιοπορίζονται από αυτό, αλλά προσπαθούν με τα χρήματα που κερδίζουν από τις επιχειρήσεις έρευνας ή εκπαίδευσης να στηρίξουν αυτό το έργο, ώστε να μη χρεώνεται ο πολίτης την έρευνα.

Echo: Oι άλλες δύο υποθέσεις που είχε λύσει ο εκπαιδευμένος σκύλος

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημιοσιεύονται στην ιστοσελίδα της ομάδας Anubis, o Εcho συμμετείχε σε άλλες δύο υποθέσεις που έλυσε με επιτυχία. 

Στις 25/8/23, εντόπισε τη σορό αγνοούμενου στην Αίγινα, κοντά στη μονή όπου είχε εξαφανιστεί. 

Στις 24//8/23, μετά από αίτηση από συγγενή για συνδρομή, ο Echο εντόπισε τη σορό αγνοούμενης στην περιοχή Πλακάκια της Ερέτριας.

Ο Εcho θα βραβευτεί από την ελληνική Φιλοζωική Εταιρεία

«Τιμή και δόξα στον μοναδικό στην Ελλάδα σκύλο ανιχνευτή DNA και τον ορκωτό εκπαιδευτή του από τη Θεσσαλονίκη, της Ομάδας Anubis K9P, για τον εντοπισμό της σορού του δολοφονημένου 31χρονου Μπάμπη, στο Μεσολόγγι μέσα σε άκρως δύσκολες συνθήκες βαλτώδους περιοχής.

Ένας σκύλος ξεπέρασε σε δυνατότητες 20ήμερων ερευνών, όλες τις σχετικές ανιχνευτικές ανθρώπινες έρευνες, τεχνολογίες, ομάδες κλπ.

Η Ελληνική Φιλοζωική θα τιμήσει σε πρώτη ευκαιρία απονομής βραβείων, δεόντως τον σκύλο ανιχνευτή, τον επικεφαλής εκπαιδευτή του και της εθελοντικής Ομάδας του.

Συγχαρητήρια και στους δύο μοναδικούς. Συλλυπητήρια στην οικογένεια του άτυχου Μπάμπη»,αναφέρει σε ανάρτηση στο Facebook η Ελληνική Φιλοζωική Εταιρεία.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top