Κορωνοϊός: Δοκιμάζει πάλι τις αντοχές του ΕΣΥ  

Η πληρότητα στις νοσοκομειακές κλίνες αγγίζει το 100%!

Τις αντοχές του Εθνικού Συστήματος Υγείας θα δοκιμάσει για 4η χρονιά η λοίμωξη covid-19, αλλά και οι άλλες αναπνευστικές λοιμώξεις που η διασπορά τους το τελευταίο διάστημα καταγράφει αλματώδη αύξηση στην κοινότητα και η κορύφωσή τους αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες, ενώ το άνοιγμα των σχολείων αναμένεται να αυξήσει περαιτέρω τα κρούσματα.

Kορωνοϊος: To comeback του Τσιόδρα σημαίνει εκ νέου συναγερμό 

«Πιθανά θα βιώσουμε για ακόμη μία φορά καταστάσεις οριακής αντοχής τόσο για το Εθνικό Σύστημα Υγείας όσο και για τους πάσχοντες», «η πληρότητα σε νοσοκομειακές κλίνες αγγίζει ήδη το 100%», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Δρ. Σταματούλα Τσικρικά, πνευμονολόγος στο Νοσοκομείο "Σωτηρία" και πρόεδρος της Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδας, περιγράφοντας την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, αλλά και τις δυνατότητες του ΕΣΥ.

«Ποδαρικό με κοκτέιλ αναπνευστικών ιώσεων έκανε το 2024, με μεγάλη μερίδα του πληθυσμού τις πρώτες ώρες του έτους, είτε να στέκεται στην ουρά έξω από ένα φαρμακείο για να αγοράσει κάποιο διαγνωστικό τεστ εποχικής γρίπης ή κορονοϊού είτε να περιμένει στην ουρά έξω από ένα Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών προς εξέταση και πιθανή λήψη αγωγής προς ανακούφιση των συμπτωμάτων», αναφέρει η κυρία Τσικρικά.

   Η πληρότητα σε νοσοκομειακές κλίνες αγγίζει το 100%

«Η κατακόρυφη εκτόξευση των κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα μας σε συνδυασμό με την εποχική γρίπη, τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV), καθώς και τις λοιπές αναπνευστικές ιώσεις, αποτυπώνεται αριθμητικά σε πληρότητα που αγγίζει σχεδόν το 100% σε νοσοκομειακές κλίνες και σε αυξημένες εισαγωγές σε κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας ανά την επικράτεια», υπογραμμίζει η κυρία Τσικρικά.

Σύμφωνα με την τελευταία επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ νοσηλεύονται 1.818 ασθενείς στα νοσοκομεία με covid-19. Οι εισαγωγές παρουσίασαν αύξηση 44% σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό εισαγωγών τις προηγούμενες 4 εβδομάδες (n=1.259) και ήταν υψηλότερος από τον αριθμό των εισαγωγών την αντίστοιχη εβδομάδα του 2022 (n=1.519).

Οι εορταστικές συγκεντρώσεις έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην αύξηση των κρουσμάτων ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος και επιπλέον για την covid-19 η υπο-παραλλαγή JN.1. Μέχρι σήμερα έχουν ανιχνευτεί 179 στελέχη JN.1 στη χώρα μας.

 Σύμφωνα με τις οδηγίες του ΠΟΥ, η ταχύτερα αναπτυσσόμενη υποπαραλλαγή JN.1 του στελέχους «Όμικρον» του κορονοϊού παρουσιάζει μεγάλη μολυσματικότητα και διασπορά στην κοινότητα με σημαντική επίπτωση σε νοσηρότητα και θνητότητα στις ευαίσθητες και ευάλωτες ομάδες πληθυσμού.

Εποχική γρίπη και τον RSV

Επιπρόσθετα, ο Οργανισμός προειδοποιεί για την ανάγκη προστασίας της Δημόσιας Υγείας και κυρίως των ατόμων με αυξημένη συννοσηρότητα από την εποχική γρίπη και τον RSV οι οποίοι αναμένονται να κορυφωθούν σε κρούσματα τις επόμενες εβδομάδες.

Οι συγκεκριμένοι αναπνευστικοί ιοί, υπενθυμίζει η πρόεδρος της Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδας μεταδίδονται με πολύ συναφή τρόπο και παρουσιάζουν παρόμοια συμπτωματολογία, όπως για παράδειγμα υψηλό πυρετό, ξηρό ή παραγωγικό βήχα, δυσκολία στην αναπνοή, βράγχος φωνής, κεφαλαλγία, αγευσία, ανοσμία, μυαλγίες, αρθραλγίες, έκδηλη αδυναμία και καταβολή. Κάποιες πιο ειδικές εκδηλώσεις όπως οι διαταραχές στον ύπνο ή η «ομίχλη του εγκεφάλου» (brain fog), δηλαδή μειωμένη ικανότητα σκέψης και συγκέντρωσης, παρατηρούνται σε διαφορετικό βαθμό κατά την εξέλιξη μιας ιογενούς νόσησης, συμπεριλαμβανομένης και της λοίμωξης covid-19.

Κορωνοϊός: Τα... περίεργα συμπτώματα της μετάλλαξης JN.1 που έχει εξαπλωθεί

Το άνοιγμα των σχολείων θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη αύξηση

Το στοίχημα των επόμενων ημερών είναι η επιστροφή στα θρανία και στις εκπαιδευτικές δραστηριότητες η οποία «θα οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη ποσοτική αύξηση των κρουσμάτων, χωρίς να μπορεί να υπολογιστεί με ακρίβεια ο πραγματικός αριθμός των μολύνσεων στην κοινότητα», σημειώνει η κυρία Τσικρικά.

Παγώνη για κορωνοϊό-άνοιγμα σχολείων: Πότε τα παιδιά δεν πρέπει να πάνε

Ο ΕΟΔΥ συστήνει την τήρηση των μέτρων στα σχολεία για τη μείωση του κινδύνου μετάδοσης λοιμώξεων σε όλες τις βαθμίδες του εκπαιδευτικού συστήματος. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top