Χριστουγεννιάτικη διακόσμηση: Τι συμβολίζει το καράβι που στολίζουμε;

Γιατί στολίζουμε χριστουγεννιάτικο καράβι και όχι δέντρο στην Ελλάδα

Τα Χριστούγεννα είναι μία ανάσα μακριά και ήδη η γιορτινή διακόσμηση και ατμόσφαιρα έχουν την τιμητική τους! Λαμπάκια, φάτνες και στολισμένα δέντρα έχουν δώσει το «παρών»  σε όλη τη χώρα, όπως και το στολισμένο παραδοσιακό καράβι (που θα το συναντήσουμε πιο σπάνια), το οποίο αν και άκρως ελληνικό έθιμο -το οποιό μας ταξιδεύει σε πολύ πιο αθώες εποχές-, δεν το βλέπουμε να πρωταγωνιστεί ιδιαίτερα αυτές τις μέρες.

Γιατί συμβαίνει αυτό και πού βρίσκονται οι ρίζες της παράδοσης του στολισμού καραβιού, τις μέρες της γέννησης του Χριστού; 

Ιδέες για χριστουγεννιάτικη διακόσμηση με αντικείμενα που έχετε στο σπίτι!

Χαρακτηριστικό γνώρισμα της Ελλάδας είναι η θάλασσα και το απέραντο γαλάζιο που την αγκαλιάζει απ' άκρη σε άκρη.

Οι Έλληνες την αγάπησαν και θέλησαν να μάθουν τα μυστικά τους και να την κατακτήσουν. Γι' αυτό δεν είναι τυχαίο ότι η Ελλάδα υπήρξε και είναι ακόμα και σήμερα χώρα ναυτικών.

Ανέκαθεν η καθημερινότητα των Ελλήνων είχε να κάνει με το υγρό στοιχείο. Πόσο μάλλον όταν στις περισσότερες ελληνικές οικογένειες πατέρας και γιος συχνά μπάρκαραν μαζί και δούλευαν στα καράβια για να ζήσει η οικογένειά τους. 

Αυτή η δουλειά δεν κοιτά γιορτές και αργίες, οπότε πολύ συχνά οι οικογένειες δεν ήταν μαζί για να γιορτάσουν τις ημέρες των Χριστουγέννων. Συνήθως τα παιδιά έφτιαχναν αυτοσχέδια καραβάκια με ό,τι υλικά είχαν διαθέσιμα, εμπνευσμένα από τα μακρινά ταξίδια των αγαπημένων τους προσώπων και την επιθυμία να τους ξαναδούν σύντομα.

Μας είναι αρκετά οικεία η εικόνα παιδιών (ή και μεγαλύτερων) που πηγαίνουν από σπίτι σε σπίτι και λένε τα κάλαντα, κρατώντας στα χέρια ένα χειροποίητο καραβάκι. Παρ' όλο που το συγκκεριμένο έθιμο έχει ατονίσει λίγο με τα χρόνια, στα ελληνικά νησιά, απ' όπου προέρχεται και το έθιμο αυτό, παραμένει ακόμα ζωντανός ο χριστουγεννιάτικος στολισμός του καραβιού.

Πήλιο: Τρεις ημέρες στα γραφικά χωριά του - Τι αξίζει να κάνεις

Τι συμβολίζει το χριστουγεννιάτικο καράβι στην Ελλάδα; 

Το καράβι συμβόλιζε την αγάπη των παιδιών για τη θάλασσα, καθώς και την ανάγκη και την προσμονή να ξαναδούν τα κοντινά τους πρόσωπα. 

Έτσι, σιγά σιγά, η χριστουγεννιάτικη διακόσμηση με πρωταγωνιστή το καράβι έγινε συνήθειο και καθιερώρηκε το έθιμο του στολισμού του. Μάλιστα, υποστηρίζεται ότι το στολισμένο καράβι συμβολίζει την καινούρια πλεύση του ανθρώπου στη ζωή, μετά τη γέννηση του Ιησού.

Ιδέες για χριστουγεννιάτικη διακόσμηση σαλονιού - Οι τάσεις για το 2023

Πότε στολίστηκε το πρώτο δέντρο στην Ελλάδα - Γιατί αντικατέστησε το παραδοσιακό καράβι

Το πρώτο χριστουγενιάτικο δέντρο, το οποίο πιθανολογείται ότι ήταν έλατο, στολίστηκε το 1833 στα ανάκτορα του βασιλιά Όθωνα, στο Ναύπλιο. Παρ' όλα αυτά, στα ελληνικά σπίτια, ο στολισμός του δέντρου ξεκίνησε μαζικότερα τη δεκαετία του 1950.

Μάλιστα, γύρω στο 1970 υπήρξε μία προσπάθεια να καταργηθεί ο στολισμός του δέντρου και να ξαναέρθει στην καθημερινότητά μας ο εθιμικός στολισμός του καραβιού, με κύρια επιχειρήματα ότι το καραβάκι είναι σύμβολο παράδοσης, αλλά και προάγει την οικολογική συνείδηση. Εν τέλει, παρά τις όποιες συζητήσεις, η ιδέα απορρίφθηκε και το χριστουγεννιάτικο δέντρο καθιερώθηκε για τα καλά στην Ελλάδα.

Φωταγώγηση της πλατείας των Θρακομακεδόνων (17.12.23) / Φωτογραφία: Δήμος Αχαρνών

Τα καραβάκια, λοιπόν, εξακολουθούν να στολίζονται σε ορισμένες περιοχές της Ελλάδας - και περισσότερο στα νησιά. Και αν και πιο σπάνια από τα χριστουγεννιάτικα δέντρα, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μία στροφή αρκετών δήμων στην παράδοση, με καράβια να κάνουν την εμφάνισή τους σε όλο και περισσότερες πλατείες της χώρας.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top