ΕΣΗΕΑ: Τα χαρακτηριστικά και οι προκλήσεις του σύγχρονου δημοσιογράφου

Τι έδειξε η έρευνα από την ΓΣΕΕ - ΕΣΗΕΑ

Το προφίλ του σύγχρονου δημοσιογράφου ανέδειξε η πρώτη κλαδική έρευνα του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, μαζί με την Ένωση Συντακτών κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο κτίριο της ΕΣΗΕΑ, όπου γνωστοί δημοσιογράφοι και επιστήμονες μίλησαν για τη δημοσιογραφία και τις νέες τεχνολογίες.

Υψηλό μορφωτικό επίπεδο, σύγχρονες ψηφιακές δεξιότητες και ανάγκη για συνεχή κατάρτιση χαρακτηρίζουν το επάγγελμα του δημοσιογράφου στην Ελλάδα. Αυτό έδειξε η αποκαλυπτική και άκρως ενδιαφέρουσα έρευνα του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ και της Ένωσης Συντακτών.

ΕΣΗΕΑ: Με επιτυχία το πρώτο διήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο

«Υπάρχουν στο εξωτερικό, μιλάω κυρίως για Αμερική αλλα και τη Μ. Βρετανία δημοσιογράφοι, οι οποίοι συλλέγουν πλέον μόνοι τους ειδήσεις, τις επεξεργάζονται, τις πακετάρουν σε διάφορα φορμάτ, κείμενο, φωτογραφίες, βίντεο, ακόμα και podcast και στη συνέχεια τις αναρτούν σε σόσιαλ μίντια, σε δικές τους ιστοσελίδες ή προσωπικά μπολγκ. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν για τι κατάσταση μιλάμε» σημείωσε η Μάρα Ζαχαρέα.  

Σύμφωνα με όσα διατύπωσαν εργαζόμενοι του κλάδου, η εξέλιξη της τεχνολογίας εκτός από ευκολίες κρύβει και «παγίδες». 

«Με την έκρηξη των ψηφιακών μέσων που κάνουν τη ζωή μας πιο εύκολη, πάντα ελλοχεύει κινδύνους για τη ορθότητα των πληροφοριών αλλά κι αυτό μπορεί να τηρηθεί αν δεν μας καταπιεί η πρωτιά της μετάδοσης, της τηλεθέασης, τα κλικ» είπε η Ρίτσα Μπιζόγλη. 

Σπάσε τη Σιωπή: Δημοσιογράφοι για την Εξάλειψη Βίας κατά των Γυναικών

Η έρευνα έδειξε πως στο θέμα της εκπαίδευσης - κατάρτισης, μόλις το 8,6% έχει καταρτιστεί για όλες τις αλλαγές, με ευθύνη του εργοδότη. 

«Επειδή όλη η συλλογή των πληροφοριών γίνεται από απόσταση, μας έχει απομακρύνει από την πηγή του ρεπορτάζ» ανέφερε ο Παναγιώτης Στάθης. 

«Η τεχνολογία είναι ένα εργαλείο. Είναι σαν το μαχαίρι. Μπορείς να το πάρεις και να κόψεις ψωμί να φας, μπορείς να το πάρεις και να κάνεις χαρακίρι. Εναπόκειται στους δημοσιογράφους πώς θα το χρησιμοποιήσουν» πρόσθεσε ο Γιώργος Κακούσης. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top