Πώς είχε στηθεί η απάτη στον ΕΟΠΥΥ - Χρησιμοποιούσαν ΑΜΚΑ άγνωστων ασθενών

Πάνω από 20 γιατροί φέρονται να έδιναν ψευδείς συνταγογραφήσεις

Εννιά κακουργήματα αντιμετωπίζουν οι κατηγορούμενοι που συνελήφθησαν για απάτη στον ΕΟΠΥΥ, που ξεπερνά τις 500.000 ευρώ. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, έκαναν παράνομες συνταγογραφήσεις χρησιμοποιώντας ΑΜΚΑ ασθενών για ιατρικα προϊόντα. Ως αρχηγικό μέλος φέρεται γνωστός αθλητικός παράγοντας ενώ στην υπόθεση εμπλέκονται και γιατροί.

ΕΟΠΥΥ: Απάτη «μαμούθ» 8 εκατ. ευρώ για παράνομες συνταγογραφήσεις

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της Τασούλας Παπανικολάου, η πρώτη καταγγελία στον ΕΟΠΥΥ για την απάτη έγινε το 2020 από εταιρεία που ασχολείται με το εμπόριο ιατροτεχνολογικών προιόντων και ήταν ο αποκλειστικός εισαγωγέας.

O πρώτος έλεγχος «έβγαλε λαβράκι» καθώς τα τιμολόγια έδειξαν εταιρία στην Κύπρο. Μόνο που τα τιμολόγια είχαν εκδοθεί πριν η εταιρία μπει στο μητρώο της χώρας. Ο έλεγχος διευρύνθηκε σε πολλές εταιρίες όπου πρωταγωνιστικό ρόλο φέρεται να έπαιζε ο πρώτος κατηγορουμένος που ήταν και γνωστός παράγοντας αθλητικού συλλόγου στη Βόρεια Ελλάδα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της υπόθεσης τόσο ο φερόμενος ως αρχηγός όσο και τα άλλα μέλη, «ήταν σε διαρκή επιχειρησιακή ετοιμότητα. Εντόπιζαν και εφοδίαζαν με ΑΜΚΑ ασφαλισμένων τους εμπλεκόμενους γιατρούς ενώ αποφάσιζαν σε ποια εταιρεία θα γίνει η εκτέλεση της ψευδούς συνταγής και στη συνέχεια η αποζημίωση από τον ΕΟΠΥΥ».

Πάνω από 20 γιατροί φέρονται να έδιναν ψευδείς συνταγογραφήσεις

Οι εμπλεκόμενοι γιατροί από διάφορες ειδικότητες φθάνουν μέχρι στιγμής τους 29. Σύμφωνα με τα στοιχεία, εξέδιδαν ψευδείς συνταγογραφήσεις έναντι αμοιβής, χρησιμοποιώντας ΑΜΚΑ ασθενών τους εν αγνοία τους.

Επέλεγαν μάλιστα ασθενείς που ήταν σε μεγάλη ηλικία ή σε άσχημη κατάσταση υγείας, ενώ σε πολλές καταχωρήσεις συνταγογραφήσεων αναγράφονταν οι ίδιοι τηλεφωνικοί αριθμοί που ήταν ακόμα και ανύπαρκτοι.

Η πρώτη ψευδής συνταγογράφηση εντοπίζεται το 2018 και συνολικά μέχρι και την ημέρα της σύλληψης έγιναν 1.215. Ο ΕΟΠΥΥ σε διάρκεια πέντε ετών ζημειώθηκε με 539.847 ευρώ. Οι κατηγορούμενοι είναι συνολικά 33 με τους 5 πρώτους -αναμεσά τους και ο φερόμενος ως αρχηγός- να αντιμετωπίζουν ποινική δίωξη για κακουργήματα, όπως εγκληματική οργάνωση.

Οι κατηγορούμενοι θα απολογηθούν την Τρίτη ενώ οι Αρχές συνεχίζουν να κάνουν «φύλλο και φτερό» εταιρίες που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση.

Δείτε ολόκληρο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star το Σαββατοκύριακο

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top