Ναυάγιο Λέσβος: Μυστήριο με τον τελικό προορισμό του πλοίου

«Το πλοίο θα πήγαινε στην Ουκρανία» - Τι κατέθεσε ο Αιγύπτιος ναυτικός

Οι έρευνες για τον εντοπισμό των 12 αγνοούμενων ναυτικών του πλοίου Raptor ανοιχτά της Λέσβου συνεχίζονται. Βίντεο ντοκουμέντο καταγράφει τις τραγικές στιγμές ελάχιστα λεπτά πριν τη βύθιση του πλοίου. Tην ίδια ώρα φουντώνουν τα σενάρια για τον τελικό προορισμό του πλοίου.

Ναυάγιο Μυτιλήνη: Άκαρπες οι ολονύχτιες έρευνες για τους 12 αγνοούμενους

Στο βίντεο ακούγεται η αγωνιώδης έκκληση του Σύρου κυβερνήτη του φορτηγού πλοίου, ο οποίος εκπέμπει σήμα κινδύνου μέσω του Ολυμπία Ράδιο. «Ολυμπία Ράδιο. Είναι το φορτηγό πλοίο Raptor, με λαμβάνετε; ακούγεται να λέει ο κυβερνήτης.

Οι έρευνες για τον εντοπισμό των 12 αγνοούμενων ναυτικών του πλοίου Raptor ανοιχτά της Λέσβου συνεχίζονται.

Ναυτικός από τη γέφυρα του Raptor καταγράφει τις στιγμές πριν το φορτηγό πλοίο βυθιστεί 4,5 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Λέσβου.

Nαυάγιο Λέσβος: Τι μετέφερε το πλοίο; 

Αν και η επίσημη αναφορά κάνει λόγο για φορτίο αλατιού, το γεγονός ότι το πλοίο ήταν στην μαύρη λίστα των διεθνών αρχών ελέγχου (Paris MOU & Black Sea MOU), βάζει σε υποψία τις αρχές για το αν έκανε λαθρεμπόριο.

  • Μήπως τα έγγραφα που αφορούσαν τα μέλη του πληρώματος ήταν μη θεωρημένα;
  • Μήπως γινόταν λαθρεμπόριο πετρελαίου; Για αυτό ίσως ο κυβερνήτης επικοινώνησε την τελευταία στιγμή ζητώντας συνδρομή, όταν διαπίστωσε ότι το πλοίο θα βυθιστεί.

Ναυάγιο Λέσβος: Η στιγμή που το πλοίο παλεύει με τα κύματα πριν βυθιστεί

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Star, το πλοίο δεν είχε μαύρο κουτί, που να καταγράφει την πορεία, ούτε συσκευή δορυφορικού εντοπισμού στη γέφυρα του πλοίου, καθώς αν είχε θα είχε ενεργοποιηθεί. Επίσης είχε προβλήματα στεγανοποίησης και διάβρωσης.

Μάλιστα σύμφωνα με τους νηογνώμονες, εντοπίστηκαν 65 παρατηρήσεις εκ των οποίων οι 45 είναι πολύ σοβαρές, καθώς έχουν να κάνουν με την ασφάλεια του πλοίου. Επίσης  είχε τρύπα λόγω διάβρωσης και ζημιά στον χώρο του μηχανοστασίου. Δεν διέθετε ούτε τις απαραίτητες συσκευές για τις επικοινωνίες με την ξηρά. 

Κι άλλο πλοίο της ίδιας εταιρίας βυθίστηκε στην Ελλάδα

Είναι εδεικτικό ότι άλλο ένα πλοίο της ίδιας εταιρίας, το «Manassa Rose» είχε βυθιστεί στον κόλπο Κισσάμου της Κρήτης τον Ιανουάριο του 2022 με τις αρχές να σχηματίζουν δικογραφία για παράνομη μεταφορά λαθραίων τσιγάρων.

Καρέ καρέ η διάσωση του Αιγύπτιου ναυτικού από το ναυάγιο της Λέσβου

Τι κατέθεσε ο Αιγύπτιος ναυτικός για τον τελικό προορισμό του πλοίου

Το παζλ που καλούνται να λύσουν οι λιμενικές αρχές της χώρας αφορά τόσο τις συνθήκες κάτω από τις οποίες βυθίστηκε το πλοίο όσο και το δρομολόγιό του. Και αυτό γιατί έως τώρα γνωρίζαμε ότι το πλοίο είχε τελικό προορισμό την Κωνσταντινούπολη.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις πληροφορίες που μετέδωσε ο Λάμπρος Δεμερτζής στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, στην πρώτη του κατάθεση ο διασωθείς ναυτικός είπε ότι πήγαιναν στην Ουκρανία.

Ναυάγιο Λέσβος: Τι αποκάλυψε ο Αιγύπτιος που διασώθηκε - Τα πρώτα του λόγια

«Το πλοίο θα πήγαινε στην Ουκρανία» είπε χαρακτηριστικά ο Αιγύπτιος ναυτικός και συνέχισε για τις συνθήκες του ναυαγίου:

«Από χθες το βράδυ έμπαζε νερά. Προσπαθούσαμε με κουβάδες και ό,τι είχαμε στο πλοίο να τα βγάλουμε. Κάποια στιγμή το καράβι τρύπησε. Άρχισε να παίρνει επικίνδυνη κλίση και τότε πήδηξα στη θάλασσα. Τότε είδα άλλα 4 με 5 άτομα να πηδούν και εκείνοι στο νερό. Από εκεί και πέρα δεν τους ξαναείδα».

Ναυάγιο Λέσβος: Μυστήριο με τον τελικό προορισμό του πλοίου

Οι λιμενικοί θεωρούν ότι ο διασωθείς ναυτικός θα δώσει κι άλλες σημαντικές πληροφορίες για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες βυθίστηκε το πλοίο.

Οι πληροφορίες που μετέδωσε για την υπόθεση ο Λάμπρος Δεμερτζής στο Κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star με τη Μάρα Ζαχαρέα

Οι αρχές προσπαθούν να εντατικοποιήσουν τις έρευνες πριν προχωρήσει η παλιννόστηση του ναυτικού στην πατρίδα του την Αίγυπτο την οποία έχει αναλάβει ασφαλιστής της πλοιοκτήτριας εταιρίας.

Δείτε ολόκληρο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top