Ποια ήταν η χήρα του δικτάτορα Γιώργου Παπαδόπουλου, Δέσποινα

Από ερωμένη, νόμιμη σύζυγος με ένα «αυτόματο διαζύγιο»

Φέτος συμπληρώθηκαν 50 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου που σηματοδότησε την έναρξη της πτώσης της Χούντας του Γεωργίου Παπαδόπουλου

Σε ηλικία 93 ετών «έφυγε» από τη ζωή η χήρα του δικτάτορα Γεώργιου Παπαδόπουλου, Δέσποινα το Σάββατο 25 Νοεμβρίου. 

Η Χούντα του Παπαδόπουλου είχε ως σύνθημα το «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια», ωστόσο ο ίδιος δε φαίνεται να το τηρούσε με ευλάβεια, όπως ζητούσε από τους πολίτες. 

Γεώργιος Παπαδόπουλος: Πέθανε η σύζυγος του δικτάτορα

Ήταν κοινό μυστικό, ότι παρά το ότι ήταν παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών, συζούσε επί μία δεκαετία με την ερωμένη του Δέσποινα Γάσπαρη Σερέτη, η οποία ήταν επίσης παντρεμένη.

Δέσποινα Παπαδοπούλου: Η γνωριμία με τον Παπαδόπουλο και η παράνομη σχέση

Ο Γεώργιος Παπαδόπουλος και η Δέσποινα γνωρίστηκαν το 1954 στο ΓΕΣ. Η Δέσποινα, ήταν κόρη του Νίκου και της Υπερμαχείας Γάσπαρη και μεγάλωσε στην Εκάλη, όταν η οικογένειά της μετακόμισε στην Αθήνα το 1940. Εκεί φοίτησε στο Γυμνάσιο και μπήκε με εξετάσεις στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο από όπου αποφοίτησε ως αριστούχος από τη Σχολή Τοπογράφων. 

H Δέσποινα Παπαδοπούλου πέθανε στις 25 Νοεμβρίου σε ηλικία 93 ετών

H Δέσποινα Παπαδοπούλου πέθανε στις 25 Νοεμβρίου σε ηλικία 93 ετών

Όπως η ίδια έχει πει στην εκπομπή «Φάκελοι» το 1954 εργαζόταν στην Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού, όταν το ΓΕΣ ζήτησε για μια άσκηση που ετοίμαζε ο στρατός κάποιον τοπογράφο, ώστε να σχεδιάσει έναν χάρτη. Έτσι, στάλθηκε η Δέσποινα.

21 Απριλίου 1967: 55 χρόνια μετά το πραξικόπημα

Την ίδια περίπου εποχή, ο Παπαδόπουλος πήρε μετάθεση στο ΓΕΣ ως νέος ταγματάρχης. Όπως είχε πει η ίδια ο Γεώργιος Παπαδόπουλος δεν ήταν πολύ ομιλητικός, όμως διέκρινε την ανθρώπινη πλευρά του όταν είδε την αγάπη του για την οικογένεια και τα παιδιά του. 

Όταν τελείωσε η δουλειά της στο ΓΕΣ ζήτησε να φύγει καθώς δεν άντεχε το αυστηρό κλίμα του στρατού. Όμως, ο Παπαδόπουλος έπρεπε να της υπογράψει το χαρτί της αποδέσμευσης κάτι που εκείνος συνεχώς ανέβαλε. 

«Να μην το πάρεις το χαρτί σου, να μείνεις εδώ. Είτε σου αρέσει είτε δεν σου αρέσει», της είπε τελικά κάποια στιγμή.

Η Δέσποινα Παπαδοπούλου είχε παράνομη σχέση με τον Γεώργιο Παπαδόπουλο επί δέκα χρόνια, καθώς ήταν και οι δύο παντρεμένοι με άλλους ανθρώπους

Η Δέσποινα Παπαδοπούλου είχε παράνομη σχέση με τον Γεώργιο Παπαδόπουλο επί δέκα χρόνια, καθώς ήταν και οι δύο παντρεμένοι με άλλους ανθρώπους

Έτσι σιγά σιγά ξεκίνησε η σχέση τους, με την ίδια τη Δέσποινα Παπαδοπούλου να έχει εξομολογηθεί ότι ένιωθε φόβο και δέος για τον Γεώργιο Παπαδόπουλο. 

21η Απριλίου: Το πραξικόπημα που έβαλε την Ελλάδα στον γύψο

Ο Γεώργιος Παπαδόπουλος την εποχή που γνωρίστηκε με τη Δέσποινα ήταν παντρεμένος με την  Νίκη Βασιλειάδη ήδη από το 1942 με την οποία είχε δύο παιδιά, τον Χρήστο και την Χρυσούλα, αν και η σχέση του περνούσε κρίση και ήταν σε διάσταση. Παρέμεναν όμως παντρεμένοι καθώς τα διαζύγια εκείνη την εποχή ήταν εξαιρετικά σπάνια. Παράλληλα και η Δέσποινα Γάσπαρη ήταν παντρεμένη με έναν αστυνομικό ονόματι Σερέτη. Έτσι, όταν ξεκίνησε η σχέση τους έπρεπε να μείνει μυστική.

«Η σχέση μας ήταν μυστική όλα τα χρόνια σχεδόν. Δηλαδή μυστική δεν ήταν, γιατί το 1959 ήρθε στην Υπηρεσία Πληροφοριών κι αρχίσαμε και μέναμε μαζί, στην Πλατεία Αμερικής, και εκεί μας βρήκε και η Επανάσταση», είχε πει η ίδια.

Χούντα: Τι σημαίνει και πώς χρησιμοποιήθηκε η λέξη στην Ελλάδα  

Όσο η σχέση τους ήταν μυστική, η Δέσποινα έμεινε έγκυος και η ίδια αποφάσισε να κρατήσει το παιδί. Η κοιλιά της όσο περνούσαν οι μήνες άρχισε να φαίνεται και τα κουτσομπολιά είχαν ανάψει. 

Η Δέσποινα Παπαδοπούλου και ο Γεώργιος Παπαδόπουλος απέκτησαν μια κόρη την Υπερμαχεία - Eurokinissi

Η Δέσποινα Παπαδοπούλου και ο Γεώργιος Παπαδόπουλος απέκτησαν μια κόρη την Υπερμαχεία - Eurokinissi

Τότε εκείνη πήγε στον διευθυντή της στην ΚΥΠ, Αλέξανδρο Νάτσινα, του αποκάλυψε την παράνομη σχέση της με τον Παπαδόπουλο και την εγκυμοσύνη της και του είπε πως θα αποδεχθεί αν την απολύσει. Εκείνος, κατά την ίδια, εκτίμησε την ευθύτητά της και την κράτησε στην υπηρεσία. 

Η Δέσποινα Παπαδοπούλου έφερε στον κόσμο το μοναδικό παιδί του ζευγαριού, ένα κορίτσι, την Υπερμαχεία Παπαδοπούλου. Το παιδί αρχικά έμενε με τους γονείς της Δέσποινας, καθώς το ζευγάρι ήταν ακόμα παράνομο. Όταν έγινε το πραξικόπημα των συνταγματαρχών οι κύκλοι του Παπαδόπουλου άρχισαν να τον πιέζουν είτε να χωρίσει τη Δέσποινα, είτε τη Βασιλειάδη και να παντρευτεί επίσημα τη Γάσπαρη για να μην ξεσπάσει σκάνδαλο. 

Οι νεκροί του Πολυτεχνείου: Δείτε εδώ την πραγματική λίστα

Ο Παπαδόπουλος έφτασε στο σημείο να υποβάλει την παραίτησή του από αρχηγός του Επαναστατικού Συμβουλίου και όρισε διάδοχό του τον Παττακό. 

Ο Παπαδόπουλος, αφού έστειλε την επιστολή παραίτησης υποδέχτηκε τον Παττακό σε κατάσταση ψυχολογικής απόγνωσης και ο τελευταίος μαζί με τον στρατηγό Οδυσσέα Αγγελή τελικά τον μετέπεισαν ώστε να μην παραιτηθεί. Ο Παττακός του είπε ότι είχε ήδη κάψει την επιστολή, αλλά του τόνισε: «Να διώξεις την φίλη σου και να επανέλθεις στη γυναίκα σου ή να παντρευτείς επισήμως την φίλη σου».

Για να παντρευτεί η Δέσποινα τον Γεώργιο Παπαδόπουλο ο νόμος για τα διαζύγια εξπρές άλλαξε μέσα σε μια νύχτα - Eurokinissi

Για να παντρευτεί η Δέσποινα τον Γεώργιο Παπαδόπουλο ο νόμος για τα διαζύγια εξπρές άλλαξε μέσα σε μια νύχτα - Eurokinissi

Έτσι, μετά από λίγους μήνες ο Παπαδόπουλος πήρε ένα διαζύγιο – εξπρές. Η Νίκη Βασιλειάδη αποφάσισε να καταθέσει αγωγή διαζυγίου και με τον χρόνο να πιέζει ασφυκτικά τον Παπαδόπουλο, αποφασίζεται να αλλάξει εν μία νυκτί ο νόμος και να εκδίδονται διαζύγια- εξπρές, κάτι αδιανόητο για την εποχή. Ο νόμος του περιβόητου «αυτόματου διαζυγίου», όπως ονομάστηκε, όριζε ότι όποιος ήταν εν διαστάσει για 7 συναπτά έτη μπορούσε να βγάλει διαζύγιο αυθημερόν. Ο νόμος πέρασε το βράδυ και μέσα σε λίγη ώρα έγινε η αίτηση για να βγουν τα δύο διαζύγια και, αφού βγήκε η απόφαση, το επόμενο πρωί, ο νόμος καταργήθηκε!

Ο Γεώργιος Παπαδόπουλος και η Δέσποινα τελικά παντρεύονται το 1968 στη Μητρόπολη Αθηνών και τον γάμο τους ευλογεί ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος Ά και ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης. 

Στην τελετή οι καλεσμένοι ήταν λίγοι καθώς δεν ήθελαν να γίνει ευρέως γνωστή η είδηση. Και η ίδια η Δέσποινα Παπαδοπούλου πλέον λέει ότι δεν ήθελε να παντρευτεί. Όπως είχε δηλώσει η ίδια, για τρία χρόνια δεν βγήκε από το σπίτι δημόσια, για να μάθει τη «γλώσσα» της κοινωνίας αυτής που έμπαινε πλέον ως «Πρώτη Κυρία». Η πρώτη της επίσημη εμφάνιση και μάλιστα τηλεοπτική έγινε τελικά στα εγκαίνια του Ωνασείου, τον Φεβρουάριο του 1970.

Δέσποινα Παπαδοπούλου: Η ζωή ως επίσημη σύντροφος του δικτάτορα

Το ζευγάρι μετά το γάμο του έμεινε σε βίλα στο Λαγονήσι που είχε παραχωρήσει ο Αριστοτέλης Ωνάσης και η Δέσποινα γνωρίστηκε με όλη την επιχειρηματική ελίτ της χώρας. Τον Οκτώβριο του 1971 υποδέχθηκε στο Ελληνικό τον ελληνικής καταγωγής αντιπρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Σπύρο Άγκνιου, ο οποίος πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στη χώρα.

Πλέον, στα «Επίκαιρα» της εποχής οι εμφανίσεις της ήταν συχνές στο πλευρό του Παπαδόπουλου ως καλεσμένη σε βραβεύσεις, εκδηλώσεις, εγκαίνια. Ωστόσο, πιο συχνά μπορούσε να την δει κανείς στα ποδοσφαιρικά γήπεδα. Ήταν φανατική με τη μπάλα και φίλαθλος της ΑΕΚ. Μάλιστα, ο αδερφός του πατέρα της ήταν ο αμυντικός της ΑΕΚ (1936-1950), Γεώργιος Γάσπαρης, μετέπειτα προπονητής και παράγοντας.

Η Δέσποινα απολάμβανε από κοντά όλους τους αγώνες των ομάδων, αλλά και της Εθνικής, όπως αυτόν στο Μουντιάλ του Μεξικού, όπου η Ελλάδα αποκλείστηκε λόγω ενός καβγά του Μίμη Δομάζου με τον πανίσχυρο Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού της Χούντας, Κωνσταντίνο Ασλανίδη, ο οποίος τον τιμώρησε να απέχει από το πιο κρίσιμο παιχνίδι, αυτό που τελικά κόστισε την πρόκριση. 

Δέσποινα Παπαδοπούλου: Οι κατηγορίες μετά τη Χούντα

Η Δέσποινα Παπαδοπούλου μετά την πτώση της Χούντας βρέθηκε κατηγορούμενη, καθώς τον Σεπτέμβριο του 1974 της ασκήθηκε δίωξη για απάτη σε βάρος του Δημοσίου από κοινού με υπαλλήλους που κατηγορήθηκαν ότι της χορήγησαν ψευδείς βεβαιώσεις πως εργαζόταν σε δημόσια θέση. 

Κατηγορήθηκε ότι εισέπραξε 750.000 δραχμές, τις οποίες επέστρεψε, για να αθωωθεί το 1976. Στη συνέχεια ερευνήθηκαν τα περιουσιακά της στοιχεία για να διαπιστωθεί ότι ο Παπαδόπουλος είχε αγοράσει τρία ακίνητα και εκείνη το διαμέρισμα έξι δωματίων της οδού Σορβόλου, για τα οποία δεν προέκυψε κάτι παράνομο και δόθηκαν προίκα στα παιδιά τους.

Από το καλοκαίρι του 1996, όταν ο δικτάτορας διακομίστηκε από τις Φυλακές Κορυδαλλού στο «Λαϊκό» Νοσοκομείο, εκείνη ήταν στο πλευρό του και τα τρία χρόνια της νοσηλείας του μέχρι το τέλος. Μάλιστα, στην κηδεία παρευρέθηκε μαζί με την πρώτη σύζυγο του Παπαδόπουλου.

Η ίδια μιλώντας στην Espresso είχε αποκαλύψει τα τελευταία λόγια του συζύγου της πριν πεθάνει στην Εντατική του Λαϊκού Νοσοκομείου, όπου νοσηλευόταν σε ειδική πτέρυγα. «Ήμουν στο πλευρό του και γύρισε και μου είπε: “Θα σ’ αγαπώ για πάντα”. Με τον σύζυγό μου ήμασταν ένα αγαπημένο ανδρόγυνο. Για εκείνον ήμουν η σύζυγός του, η μάνα του, η φίλη του. Τα πάντα. Το ίδιο ήταν και για μένα εκείνος», είχε πει.

Στις συνεντεύξεις που είχε δώσει από τότε επέμενε ότι δεν είχε σχέση με τα πολιτικά. Ωστόσο αποκαλούσε την δικτατορία «Επανάσταση» και δήλωνε ότι δεν είχε ακούσει ποτέ να γίνονται βασανιστήρια, διωγμοί ή εκτελέσεις καθώς κατά τη διάρκεια της Επταετίας δεν είχε γίνει καμία τέτοια καταγγελία. 

Μετά το 1974, η ίδια εξαφανίστηκε από τη δημόσια σφαίρα για πολλά χρόνια και όπως είπε αργότερα στην Espresso είχε περάσει δύσκολες εποχές. 

«Ήταν πάρα πολύ δύσκολη εποχή εκείνη για εμένα. Πολύ δύσκολη. Ό,τι και να σας πω είναι λίγο. Σαφώς και αντιμετώπισα φτώχεια μετά τον θάνατο του συζύγου μου. Πάλι καλά που έχω φίλους καλούς και με συντηρούν. Κοιτάξτε, αν θέλετε, εμένα δεν με ξέχασε ο Θεός ποτέ. Τον είχα πάντα κοντά μου», είχε πει και σχετικά με την κόρη της είχε τονίσει: «Η κόρη μου μού στάθηκε στη ζωή μου όσο κανείς άλλος. Εκείνη έχω και κανέναν άλλον στον κόσμο».

Τα τελευταία χρόνια ζούσε σε μισθωμένο διαμέρισμα στη Νέα Ερυθραία και σύμφωνα με την ίδια μπορούσε και επιβίωνε χάρη στη βοήθεια της κόρης της αλλά και πολύ καλών της φίλων καθώς η ίδια δεν πήρε ποτέ σύνταξη, αν και έλαβε την σύνταξη χηρείας του Παπαδόπουλου.

Έφυγε από τη ζωή στις 09:30 το πρωί του Σαββάτου 25 Νοεμβρίου 2023 σε ηλικία 93 ετών. Νοσηλευόταν από τις 2 Νοεμβρίου στην Α' Παθολογική Κλινική του νοσοκομείου «Γεώργιος Γεννηματάς» στην Αθήνα και σύμφωνα με ιατρικές πηγές αιτία του θανάτου της ήταν το σηπτικό σοκ που προήλθε από εκκολπωματίτιδα.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top