Χούντα: Τι σημαίνει και πώς χρησιμοποιήθηκε η λέξη στην Ελλάδα  

Σε ποια περίπτωση και σε ποια χώρα ο όρος δεν είναι αρνητικός

Στιγμιότυπα από την εξέγερση του Πολυτεχνείου του 1973 - φωτογραφίες από ΑΡ

Η λέξη «Χούντα» χρησιμοποιείται ευρέως στη χώρα μας αλλά και στον ξένο Τύπο για να περιγράψει μια στρατιωτική δικτατορία, όπως αυτή του 1967 - 74 στη χώρα μας. Η «Χούντα των Συνταγματαρχών» ήταν τότε ο συνήθης χαρακτηρισμός για την περιγραφή του ανελεύθερου καθεστώτος. Μια περιγραφή που παρέμεινε συνήθης και στη συνέχεια για να περιγράψει για ιστορικούς ή πολιτικούς λόγους τη συγκεκριμένη περίοδο.    

Τι απαγορευόταν στη Χούντα και πώς ήταν η καθημερινότητα των Ελλήνων

Η λέξη χούντα προέρχεται όμως από την ισπανική λέξη Junta η οποία από μόνη της δεν έχει κατ’ ανάγκη  αρνητική έννοια καθώς σημαίνει «σύνδεσμος/επιτροπή διοίκησης συμβούλιο διοίκησης». Σε συνδυασμό όμως με το εποίθετο «στρατιωτική», η λέξη «χούντα» επικράτησε ιστορικά στην περιγραφή της διακυβέρνησης σε μια χώρα από μη εκλεγμένη κυβέρνηση, μετά από στρατωιτικό πραξικόπημα από ομάδα αξιωματικών.  

Άρματα μάχης μπροστά στη Βουλή στο πραξικόπημα 21ης Απριλίου 1967 στην Ελλάδα

Άρματα μάχης μπροστά στη Βουλή στο πραξικόπημα 21ης Απριλίου 1967 στην Ελλάδα (AP)   

Για αυτό και έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως για πραξικοπήματα που έγιναν στη Λατινική Αμερική, στη Μεσόγειο (Τουρκία, Συρία, Ιράκ, Αίγυπτος, Αιθιοπία, Λιβύη, Πορτογαλία, Ισπανία), όπως και στην Ελλάδα όπως προαναφέρθηκε.  

Παραδόξως, η μοναδική περίοδος δικτατορικής διακυβέρνησης στη χώρα μας η οποία περιγράφεται με τον όρο «χούντα» είναι αυτή του 1967 -74, καθώς  κανείς δεν αναφέρεται σε «χούντα Μεταξά» π.χ. ή σε «χούντα Πάγκαλου». 

Η δικτατορία της 4ης Αυγούστου 1936

Ενδεχομένως αυτό να οφείλεται και στην υιοθέτηση  του όρου «Χούντα» από ξένα ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά δίκτυα το 1967-74, όπως προαναφέρθηκε.   

Εδώ Πολυτεχνείο! Η εξέγερση των φοιτητών που σήμανε το τέλος της Χούντας

Ο όρος «χούντα» έχει και μεταφορική χρήση, όταν  χρησιμοποιείται ως κατηγορία απέναντι σε μία κυβέρνηση, υπονοώντας ότι είναι αυταρχική, χωρίς αυτό να ανταποκρίνεται πάντα στην πραγματικότητα. Στην Ελλάδα χρησιμοποιήθηκε π.χ. από την τότε αντιπολίτευση την περίοδο των μνημονίων με το σύνθημα «η Χούντα δεν τελείωσε το 1973» (ιστορικά ανακριβές γιατί η δικτατορία στη χώρα μας τελείωσε το 1974).   

Πάντως στα ισπανικά,η λέξη χρησιμοποιείται ακόμα στην δημόσια διοίκηση, χωρίς να έχει κατ’ ανάγκη αρνητική σημασία, όπως στην περιφερειακή αυτοδιοίκηση. Η Junta de Comunidades de Castilla-La Mancha[ είναι  για παράδειγμα ο Σύνδεσμος των Κοινοτήτων της Καστίλλης-Λα Μάντσας), στη διοίκηση της αυτόνομης κοινότητας της Καστίλλης-Λα Μάντσας της Ισπανίας. Αντίστοιχη περίπτωση η… Χούντα της Ανδαλουσίας (Junta de Andalucía) όπως μπορεί να διαπιστώσει κανείς στην ιστοσελίδα της.       
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top