Φοιτήτρια νοσηλευτικής ήθελε να φοράει μαντίλα στο νοσοκομείο

Τι έκρινε για την υπόθεση ο Συνήγορος του Πολίτη

Ο Συνήγορος του Πολίτη δικαίωσε τη διοίκηση ελληνικού νοσοκομείου που είχε απαγορεύσει σε μουσουλμάνα φοιτήτρια νοσηλευτικής, που έκανε πρακτική, να φοράει μαντίλα. Ο Συνήγορος του Πολίτη εξήγησε ότι η άρνηση της χρήσης αφορά στην προστασία των ασθενών από μικρόβια και λοιμώξεις.

Μπούρκα, χιτζάμπ, νικάμπ: Σε τι διαφέρουν οι μαντίλες των μουσουλμάνων

Φοιτήτρια νοσηλευτικής σε νοσοκομείο της Θράκης ήθελε να προσέρχεται στο νοσοκομείο για την πρακτική της φορώντας μουσουλμανική μαντίλα. 'Οταν συνειδητοποίησε οτι αυτή η κίνησή της προκαλούσε αντιδράσεις, προσέφυγε στον Συνήγορο του Πολίτη. Η ανεξάρτητη αρχή γνωμοδότησε χθες και δεν τη δικαίωσε.

Χωρίς μαντίλα για την αποφυγή ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων 

Μιλώντας για το θέμα στην ιατρική συντάκτρια του Star Κατερίνα Παπακωστοπούλου, υγειονομικοί ανέφεραν πως οι Επιτροπές Λοιμώξεων των Νοσοκομείων, τηρώντας τον κώδικα δεοντολογίας, επιβάλλουν συγκεκριμένη ενδυμασία στους γιατρούς και τους νοσηλευτές όταν έρχονται σε επαφή με τον ασθενή ή όταν μπαίνουν στο χειρουργείο για την αποφυγή ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων.

«Σεβόμαστε τα θρησκευτικά πιστεύω όλων, όποια κι αν είναι αυτά. Πάνω από όλα όμως, σεβόμαστε τους ασθενείς μας», σημείωσε ο Δημήτρης Πιστόλας, διευθυντής Νοσηλευτικής Υπηρεσίας στον «Ευαγγελισμό».

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος πάντως κάνει λόγο για αναχρονιστική απόφαση και αναφέρει τις αιτίες που η χώρα μας είναι «πρωταθλήτρια» Ευρώπης στις νοσοκομειακές λοιμώξεις: «Δεν είναι αιτίες η μαντίλα. Αιτίες είναι οι σοβαρές ελλείψεις προσωπικού, τα μέσα ατομικής προστασίας που είναι με το σταγονόμετρο, η ελλιπής καθαριότητα από τους εργολάβους».

Απαγορεύεται η μαντίλα στα νοσοκομεία της Γαλλίας

Το ζήτημα της μαντίλας όμως αφορά κι άλλα ευρωπαϊκα κράτη.

Μπορεί στη Γαλλία, στους δρόμους να κυκλοφορούν γυναίκες που φορούν μαντίλα, ωστόσο στα νοσοκομεία δεν επιτρέπεται για λόγους υγιεινής και προστασίας των ασθενών, όπως εξήγησε η ανταποκρίτρια του Star στο Παρίσι, Μαρία Δεναξά.

Σε Αυστρία, Βέλγιο, Δανία, Βουλγαρία, Ιταλία, Ολλανδία και Ισπανία, η μαντίλα απαγορεύεται γενικότερα σε δημόσιους χώρους. 

Δείτε ολόκληρο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top