Νέο έκτακτο δελτίο καιρού - Πού κατευθύνεται η κακοκαιρία

Οι περιοχές που θα επηρεαστούν

Το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε στις 09-11-2023/1230 τοπική ώρα, επικαιροποιείται σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία.

Δείτε καθημερινά την πρόγνωση του καιρού από το Star, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ)

Το καιρικό σύστημα που διέρχεται από τη χώρα, με κίνηση ανατολική νοτιοανατολική, επηρεάζει με ισχυρές βροχές και καταιγίδες τις ανατολικές και νότιες νησιωτικές περιοχές.

Συγκεκριμένα θα επηρεαστούν:

α. Μέχρι και τις απογευματινές ώρες οι Κυκλάδες (κυρίως οι κεντρικές και νότιες) και η δυτική Κρήτη.

β. Μέχρι τις βραδινές ώρες το ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα.

Πώς θα εξελιχθούν τα καιρικά φαινόμενα

Πρόσκαιρη επιδείνωση του καιρού καταγράφεται σήμερα σε αρκετές περιοχές της χώρας. Το σύστημα επηρεάζει με βροχές και καταιγίδες πρωτίστως τα δυτικά, πολύ γρήγορα όμως θα κινηθεί προς το Αιγαίο, θα επηρεάσει πρώτα τις Κυκλάδες και από το μεσημέρι το ανατολικό Αιγαίο. Ο καιρός πρώτα στα δυτικά θα παρουσιάσει βελτίωση και μέχρι το βράδυ σε όλη τη χώρα. Την Τρίτη θα επικρατήσει αίθριος καιρός με κάποιες αραιές νεφώσεις και περιορισμένη ορατότητα το πρωί και το βράδυ. Στο τέλος της εβδομάδας αναμένεται πτώση της θερμοκρασίας.

Αναλυτικότερα, σήμερα Δευτέρα αρχικά στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια και βαθμιαία και στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται νεφώσεις με πρόσκαιρες βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά, αρχικά στη δυτική Ελλάδα στη συνέχεια στη Θράκη, τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου και από το απόγευμα μέχρι αργά τη νύχτα στα Δωδεκάνησα. Από το μεσημέρι πάντως και από τα δυτικά ο καιρός θα βελτιωθεί.

Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις αρχικά στο νότιο Αιγαίο νοτιοδυτικοί μέχρι 7 μποφόρ. Βαθμιαία από τα βόρεια θα στραφούν σε βόρειους βορειοδυτικούς με εξασθένηση το βράδυ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα φθάσει τους 20 με 22 και τοπικά στα κεντρικά και νότια τους 23 με 25 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πρόσκαιρες τοπικές βροχές ή καταιγίδα και βελτίωση. Οι άνεμοι αρχικά νοτιοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ βαθμιαία βορειοδυτικοί. Η θερμοκρασία από 14 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη αρχικά νεφώσεις με βροχές και βαθμιαία βελτίωση. Οι άνεμοι βαθμιαία βορειοδυτικοί μέχρι 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 14 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

Σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση του επεισοδίου βροχόπτωσης (RPI), η οποία εφαρμόζεται από τη μονάδα Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επεισόδιο βροχόπτωσης για την Κυριακή 12/11, κατατάχθηκε στην Κατηγορία 2 (Μέτρια) και για σήμερα Δευτέρα 13/11 στην Κατηγορία 3 (Σημαντική).

Νέο έκτακτο δελτίο για την 24ωρη κακοκαιρία - Βροχές και στην Αττική

Στον χάρτη παρουσιάζεται η αθροιστική βροχόπτωση που αναμένεται έως το βράδυ της Δευτέρας 13/11

Ο καιρός σήμερα Δευτέρα 13/11

Βροχές και τοπικές καταιγίδες κυρίως στη Δ. Ελλάδα, την Α. Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του Α. Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα, τις Κυκλάδες, την περιοχή των Κυθήρων και την Κρήτη. Τα φαινόμενα δεν θα κρατήσουν πολύ, αλλά κατά τόπους θα είναι έντονα.

Άνεμοι ΝΔ έως ΒΔ και στη συνέχεια Β-ΒΔ 6 με 7 μποφόρ.

Τις πρωινές ώρες παροδικές βροχές και πιθανώς καταιγίδες θα εκδηλωθούν και στην Αττική.

Ο καιρός αύριο Τρίτη 14/11

Προβλέπονται ενισχυμένοι ΒΔ άνεμοι στη ΝΑ νησιωτική Ελλάδα.

Ο καιρός την Τετάρτη 15/11

Τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες τις βραδινές - νυχτερινές ώρες στις βορειοδυτικές, βόρειες και βορειοανατολικές περιοχές της χώρας.

Άνεμοι ΝΔ έως ΒΔ 5 με 7 μποφόρ.

Η πρόγνωση του καιρού για την Πέμπτη 16/11

Δεν προβλέπεται αξιόλογος υετός.

Άνεμοι Β-ΒΔ 6 με 7 μποφόρ με εξασθένηση.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top