Κακοκαιρία Elias: Καταστροφές στην Εύβοια, 112 στη Λάρισα

Μήνυμα 112 νωρίτερα στο Μαντούδι - «Το νερό έφτασε ένα μέτρο, κινδυνεύουμε»

Σοβαρά προβλήματα στην Εύβοια από την κακοκαιρία «Elias» / Βίντεο από ΣΚΑΪ

Σε εξέλιξη είναι τα έντονα καιρικά φαινόμενα που εκδηλώνονται στη χώρα με Φθιώτιδα, Εύβοια, αλλά και Πελοπόννησο να βρίσκονται στο «επίκεντρο» της κακοκαιρίας Elias. Η κακοκαιρία Elias επελαύνει και στη Λάρισα, όπου ήχησε το 112 σε Αρμένι και Σωτήριο.

Κακοκαιρία Elias: Με καταιγίδες ξημέρωσε στην Αττική – Ανοιχτά τα σχολεία

Ειδικότερα, πρόκειται για τις περιοχές Αρμένι και Σωτήριο Λάρισας με το μήνυμα να προειδοποιεί τους κατοίκους των περιοχών αυτών για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα και να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους.

Σήμερα, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία κι έπειτα από επικαιροποίηση του Έκτακτου Δελτίου Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, το σύστημα κακοκαιρίας Elias θα εξακολουθήσει να επηρεάζει περιοχές της χώρας με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, οι οποίες θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και μεγάλη συχνότητα κεραυνών.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου της ΕΜΥ, Θοδωρή Κολυδά, «ιδιαίτερη βαρύτητα» χρειάζεται σήμερα «στην ευρεία περιοχή Σπερχειάδας -Μερικώς νότια Θεσσαλία & Πήλιο».

Στη Βόρεια Εύβοια υπήρξαν ραγδαίες βροχοπτώσεις με έντονη κεραυνική δραστηριότητα, με συνέπεια να πλημμυρίσουν σπίτια και οι κλήσεις στην Πυροσβεστική υπηρεσία να είναι συνεχείς. Τα φαινόμενα είναι ιδιαίτερα έντονα στην ευρύτερη περιοχή της Ιστιαίας, ενώ  μεγάλος όγκος νερού έπεσε και μέσα στην πόλη της Χαλκίδας.

Σοβαρά προβλήματα καταγράφονται στο Πευκί της Βόρειας Εύβοιας. Χείμαρροι έχουν ξεχειλίσει, και έχουν περάσει μέσα από τον οικισμό. Δεκάδες είναι τα σπίτια που έχουν πλημμυρίσει, όπως επίσης και τα δέντρα που έχουν πέσει από τους ισχυρούς ανέμους.

Όλες οι δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος της βόρειας Εύβοιας, ενισχυμένες με ειδικές ομάδες (ΕΜΟΔΕ, ΕΜΑΚ) από τη Θεσσαλία και τη Στερεά Ελλάδα επιχειρούν από το πρωί στο βόρειο τμήμα του νησιού το οποίο πλήττεται από τα έντονα καιρικά φαινόμενα.

 Κακοκαιρία Elias: Πλημμυρισμένα σπίτια στην Εύβοια

Eπελαύνει στη βόρεια Εύβοια η κακοκαιρία Elias / Eurokinissi

Όπου έχει χρειαστεί, στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος μεταφέρουν πολίτες από πλημμυρισμένους υπαίθριους χώρους και σπίτια σε ασφαλή σημεία.

Κακοκαιρία Elias: Πλημμυρισμένα σπίτια στην Εύβοια, 112 στη Λάρισα

 Ιστιαία: Πυροσβέστες μεταφέρουν πολίτες από πλημμυρισμένους χώρους και σπίτια σε ασφαλή σημεία

Πιο συγκεκριμένα, στη βόρεια Εύβοια επιχειρούν 28 οχήματα με 50 πυροσβέστες, 2 ομάδες ΕΜΟΔΕ, μια ομάδα της 7ης ΕΜΑΚ με όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό και ένα άρμα.

Σαρώνει ην Εύβοια η κακοκαιρία - Πλημμύρισαν σπίτια και δρόμοι στις Ροβιές Εύβοιας / Βίντεο από evima.gr

Κακοκαιρία Elias: Μήνυμα από το 112 στο Μαντούδι 

Λίγο μετά τις 10 το πρωί εστάλη μήνυμα από το 112 για όσους βρίσκονται στο Μαντούδι για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα και κίνδυνο υπερχείλισης χειμάρρων.

«Πολύ περισσότερο το νερό από τον Daniel, κινδυνεύουμε»

Έκκληση να μην βγαίνουν από το σπίτι τους οι κάτοικοι του δήμου Μαντουδίου στην Εύβοια έκανε ο δήμαρχος Γιώργος Τσαπουρνιώτης λόγω της κακοκαιρίας Elias. Μιλώντας στο OPEN, ο δήμαρχος Μαντουδίου - Λίμνης - Αγ. Άννας, τόνισε ότι έχει κλείσει ο δρόμος από τα Ψαχνά προς τη βόρεια Εύβοια. «Πρέπει να αποφεύγονται οι άσκοπες μετακινήσεις. Η κατάσταση είναι πολύ επικίνδυνη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος.

«Έπεσαν 150 χιλιοστά βροχής μέχρι τις 6:00, στο δυτικό κομμάτι του δήμου στις Ροβιές και τη Λίμνη, και έχουν φέρει όλο το βουνό μέσα στους οικισμούς. Κάνουμε έκκληση στους πολίτες να μην μετακινούνται άσκοπα, το νερό είναι πάρα πολύ. Έχουν υπερχειλίσει όλα τα ποτάμια. Η κατάσταση κρίνεται αυτή τη στιγμή επικίνδυνη», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:

«Αυτή τη στιγμή τα μεγάλα προβλήματα είναι στις καμένες περιοχές. Εντοπίζονται κυρίως στις Ροβιές και στο Μετόχι. Το νερό είναι πάρα πολύ, έχει δημιουργηθεί ένας χείμαρρος. Είναι όλο το βουνό και κατεβαίνει προς τα κάτω. Αν συνεχίσει αυτός ο καταποντισμός, δεν ξέρουμε τι θα προκύψει στους άλλους οικισμούς. Είναι πολύ το νερό, πολύ περισσότερο από τον Daniel».

Οι δηλώσεις του δημάρχου  Μαντουδίου - Λίμνης - Αγ. Άννας / Βίντεο από OPEN

Κακοκαιρία Elias: Πλημμύρισαν σπίτια σε Φθιώτιδα και Εύβοια

Κακοκαιρία Elias: Πλημμύρισαν σπίτια σε Φθιώτιδα και Εύβοια

Κακοκαιρία Elias: Πλημμύρισαν σπίτια σε Φθιώτιδα και Εύβοια

Εικόνες από την πλημμυρισμένη Εύβοια / Eurokinissi

Φθιώτιδα: Συναγερμός για τον κίνδυνο υπερχείλισης του Σπερχειού

Την ίδια ώρα έντονες είναι οι βροχοπτώσεις στη Φθιώτιδα και ιδιαίτερα στην περιοχή της Λαμίας. Από τις 5 το πρωί βρέχει συνεχώς, με διαστήματα όπου η βροχόπτωση είναι ραγδαία φτάνοντας και μέχρι 110 κυβικά το στρέμμα. Yπόγεια έχουν πλημμυρίσει στη νότια πλευρά της πόλης, με την πυροσβεστική να έχει ξεκινήσει τις παρεμβάσεις για την άντληση των υδάτων.

Ποτάμια οι δρόμοι στο κέντρο της Λαμίας / Βίντεο από lamianow

Μέσα στο κοινοτικό γραφείο πέρασαν τη νύχτα τους πολλοί από τους κατοίκους στο χωριό Κόμμα της Λαμίας, όπου και είχε σημάνει συναγερμός από χθες, λόγω της απειλής υπερχείλισης του Σπερχειού ποταμού.

Έντονες βροχοπτώσεις και καταιγίδες και στην Πελοπόννησο

Στην Πελοπόννησο τα φαινόμενα έχουν τοπικό χαρακτήρα και η βροχόπτωση είναι έντονη στην ορεινή Κορινθία, ενώ βροχές αλλά και καταιγίδες είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του κύματος κακοκαιρίας που πλήττει από χθες το απόγευμα πολλές περιοχές της Αχαΐας.

Ειδικότερα, λόγω των καταιγίδων, φερτά υλικά έπεσαν σε σημεία της επαρχιακής οδού Πούντας-Καλαβρύτων, αλλά και στην επαρχιακή οδό Βαλιμής- Ζαρούχλας, στην Αιγιάλεια. Στις δύο προαναφερόμενες περιοχές βρέθηκαν μηχανήματα της αυτοδιοίκησης, για να απομακρύνουν από το οδόστρωμα τα φερτά υλικά.

Κακοκαιρία: «Αποφύγετε τις άσκοπες μετακινήσεις» - Ήχησε στην Αττική το 112

Στην Πάτρα, λόγω της έντονης βροχόπτωσης, καταγράφηκε συγκέντρωση υδάτων σε σημεία του οδοστρώματος της παραλιακής λεωφόρου, Ακτή Δυμαίων, ενώ η πυροσβεστική δέχτηκε μικρό αριθμό κλήσεων για απαντλήσεις υδάτων. Επίσης, κλήσεις για απαντλήσεις υδάτων δέχθηκε και η πυροσβεστική υπηρεσία Αιγίου.

Στο μεταξύ, μέσω αμφιδρόμησης του ρεύματος κυκλοφορίας προς Πάτρα, συνεχίζεται η κίνηση σε τμήμα του αυτοκινητόδρομου Πατρών-Αθηνών, στο ύψος της Αιγιάλειας, με κατεύθυνση προς Αθήνα, το οποίο έχει κλείσει από το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας, λόγω των λασπορροών και φερτών υλικών από καμμένες περιοχές.

Η αμφιδρόμηση έχει τεθεί σε ισχύ από τον σταθμό διοδίων του Ελαιώνα στο 163,5ο χιλιόμετρο, έως το 160,6ο χιλιόμετρο.

Συστάσεις της Πολιτικής Προστασίας

Σε επιφυλακή είναι ο κρατικός μηχανισμός για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας «Elias». Στη Θεσσαλία βρίσκεται από την Κυριακή ο Βασίλης Κικίλιας. Χθες, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας συμμετείχε σε σύσκεψη με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς στη Λαμία, ενώ σήμερα κατευθύνθηκε προς την Εύβοια και το Μαντούδι όπου παρουσιάζονται σοβαρά προβλήματα. 

Στη Θεσσαλία βρίσκεται από την Κυριακή ο Βασίλης Κικίλιας

Συστάσεις στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων απευθύνει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων η ΓΓΠΠ συστήνει στους πολίτες:

- Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

- Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

- Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους .

- Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).

- Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.

- Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

- Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Σε περιοχές που εκδηλώνεται έντονη κεραυνική δραστηριότητα:

  • Αν βρίσκεστε στο σπίτι

- Αποφύγετε να αγγίξετε τις σωληνώσεις των υδραυλικών (κουζίνα, μπάνιο) καθώς συνιστούν καλούς αγωγούς του ηλεκτρισμού.

  • Αν βρίσκεστε στο αυτοκίνητο

- Ακινητοποιείστε το στην άκρη του δρόμου και μακριά από δέντρα που ενδέχεται να πέσουν πάνω του.

- Μείνετε μέσα και ανάψτε τα προειδοποιητικά φώτα στάσης (φώτα έκτακτης ανάγκης) μέχρι να κοπάσει η καταιγίδα.

- Κλείστε τα τζάμια και μην ακουμπάτε σε μεταλλικά αντικείμενα.

- Αποφύγετε τους πλημμυρισμένους δρόμους.

  • Αν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο

- Καταφύγετε σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο, διαφορετικά καθίστε αμέσως στο έδαφος χωρίς να ξαπλώσετε.

- Προστατευτείτε κάτω από συμπαγή κλαδιά χαμηλών δέντρων στην περίπτωση που είστε μέσα σε δάσος.

- Μην καταφύγετε ποτέ κάτω από ένα ψηλό δέντρο σε ανοιχτό χώρο.

- Αποφύγετε τα χαμηλά εδάφη για τον κίνδυνο πλημμύρας.

- Μην στέκεστε πλάι σε πυλώνες, γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεφωνικές γραμμές και φράκτες.

- Μην πλησιάζετε μεταλλικά αντικείμενα (π.χ. αυτοκίνητα, ποδήλατα, σύνεργα κατασκήνωσης κλπ.).

- Απομακρυνθείτε από ποτάμια, λίμνες ή άλλες μάζες νερού.

- Αν είστε μέσα στη θάλασσα βγείτε αμέσως έξω.

- Αν βρίσκεστε απομονωμένοι σε μια επίπεδη έκταση και νιώσετε να σηκώνονται τα μαλλιά σας (γεγονός που δηλώνει ότι σύντομα θα εκδηλωθεί κεραυνός), κάντε βαθύ κάθισμα με το κεφάλι ανάμεσα στα πόδια (ώστε να ελαχιστοποιήσετε την επιφάνεια του σώματός σας και την επαφή σας με το έδαφος) πετώντας τα μεταλλικά αντικείμενα που έχετε επάνω σας.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και τη βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση civilprotection.gov.gr

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top