Αυτοψία Star στη Θεσσαλία: Αυτά είναι τα έργα που «ψάχνει» η εισαγγελέας

Το φράγμα που είναι στα χαρτιά 52 χρόνια!

Το Star έκανε αυτοψία σε όλα τα έργα που έχει βάλει στο στόχαστρο της δικαστικής έρευνας η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου. Πρόκειται για έργα «φαντάσματα», έργα που έχουν μείνει στα χαρτιά, πακτωλοί χρημάτων σε έργα βιτρίνας και υποδομές που δε λειτούργησαν την κρίσιμη στιγμή της θεομηνίας. 

Πλημμύρες: Υγειονομική βόμβα τα νεκρά ζώα – Επιτακτική η αποτέφρωσή τους

Οι ρεπόρτερ του Star κατέγραψαν σπιθαμή πρός σπιθαμή τι πήγε στραβά με ολέθριες συνέπειες για ζωές και περιουσίες. 

Ενιπέας Ποταμός: Το φράγμα που είναι στα χαρτιά 52 χρόνια

Πολλά από τα θυροφράγματα στον Ενιπέα ποταμό έγιναν ακριβώς δίπλα σε χωριά της επαρχίας Φαρσάλων που πλημμύρισαν. Φερτά υλικά, όπως κορμοί δέντρων έφραξαν τις εισόδους. Αν είχε κατασκευαστεί το φράγμα της Σκοπιάς, όπως λένε οι ειδικοί, τίποτα από όλα αυτά δεν θα είχε συμβεί. 

«Θα υπήρχε μια κανονική ροή, δε θα υπήρχε ούτε η ορμή του νερού, ούτε αυτά τα φερτά, τα οποία μπαζώνουν τις μικρές διαβάσεις. Θα οδηγούσε στη διατήρηση της διατομής του νερού του ποταμού σε κανονικό εύρος», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Γιακοβής, αρχιτέκτονας και μηχανικός ΤΕΕ Κεντροδυτικής Θεσσαλίας.

Το φράγμα που είναι στα χαρτιά 52 χρόνια

Το φράγμα, όμως, είναι ανύπαρκτο αν και η πρώτη μελέτη του έγινε πριν από 52 χρόνια. Η κατασκευή του ανακοινώθηκε το 2021 μετά τις καταστροφές του Ιανού και χαρακτηρίστηκε ως έργο εθνικής σημασίας, χρηματοδοτούμενο από το Ταμείο Ανάκαμψης. 

Τώρα, η Δικαιοσύνη με εντολή της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου ψάχνει τους λόγους που ακόμα το έργο βρίσκεται σε φάση δεύτερης δημοπράτησης της μελέτης και φυσικά θα αργήσει πολύ να μπει το πρώτο λιθαράκι. Για τις πλημμύρες στους οικισμούς των Φαρσάλων όμως υπάρχουν κι άλλες αιτίες: τα αναχώματα στον Ενιπέα έχουν καταρρεύσει και αιτία, όπως λένε οι ειδικοί, είναι οι ιρλανδικές διαβάσεις που μετρούν δεκαετίες. 

«Είναι πάρα πολλές κατά μήκος του Ενιπέα που διευκολύνουν τους αγρότες στις εργασίες τους, όταν θέλουν να πάνε απέναντι. Σε αυτά τα σημεία τα νερά βρίσκουν διέξοδο στις ιρλανδικές και σιγά-σιγά τρώνε τα αναχώματα. Με την ορμητικότητα των νερών, τις τρομερές ποσότητες, τη μεγάλη ταχύτητα, τα πολλά φερτά, λόκαραν τη ροή και έσπασαν τα τοιχώματα, τα αναχώματα που είναι εδώ και πλημμυρίσανε δυστυχώς το Μεγάλο Ευύδριο», υπογράμμισε ο κ. Γιακοβής.

Πώς «πνίγηκε» ο Βόλος; Στο «στόχαστρο» το αντλιοστάσιο στο παλιό λιμεναρχείο

Οι δρόμοι στα Παλιά του Βόλου βούλιαξαν στα λασπόνερα. Τα ορμητικά νερά μπήκαν σε σπίτια και υπόγεια και κατέστρεψαν τα πάντα. Το αντλιοστάσιο στο παλιό λιμεναρχείο θα μπορούσε να παίξει καθοριστικό ρόλο. Το έργο ολοκληρώθηκε και πληρώθηκε, όμως τελικά δε βοήθησε. «Δε λειτούργησε τίποτα», λένε οι κάτοικοι της περιοχής.

Πού πήγαν 12,5 εκατ. ευρώ που δόθηκαν για αντιπλημμυρικά;

Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου έδωσε εντολή να αναζητηθούν τα ίχνη από τα 12,5 εκατομμύρια ευρώ που δόθηκαν στοn δήμο Καρδίτσας για αντιπλημμυρικά έργα μετά τον Ιανό.

Σύμφωνα με τον Φώτη Αλεξάκο, ο δήμος Καρδίτσας έλαβε 12,5 εκ. ευρώ για έργα μετά τον Ιανό. Ο πρώην δήμαρχος Καρδίτσας εξήγησε στον δημοσιογράφο του Star Άρη Λάμπο γιατί πνίγηκε ο κάμπος. 

«Ο δήμος Καρδίτσας πήρες 12,5 εκατ. ευρώ και επέλεξε να τα διαθέσει για έργα βιτρίνας και για λειτουργικές δαπάνες του δήμου και όχι για αποκαταστάσεις και πρόληψη ζημιών. Επέλεξε να κάνει 2,5 εκ. ευρώ ασφαλτικά στο κέντρο της Καρδίτσας και 1,2 εκ. για λειτουργικές δαπάνες, αυτά που πρέπει να πληρώνει μόνος του τα φόρτωσε στον Ιανό», υπογράμμισε ο δήμαρχος.

Ποταμός Γαβρίας: Έσπασε το ανάχωμα που έφτιαξαν μετά τον Ιανό

Στον ποταμό Γαβριά, ο οποίος περνά λίγο έξω από την Καρδίτσα, το 2020 ο Ιανός έσπασε το ανάχωμα. Η ζημιά αποκαταστάθηκε, ωστόσο τρία χρόνια μετά με τον Daniel ξαναέσπασε στο ίδιο σημείο. 

«Σημαίνει ότι εδώ έχουμε ένα πρόβλημα ή κακή κατασκευή ή δολιοφθορά, δεν μπορώ να πω τι από τα δυο. Είναι εγκληματικό ότι δεν μπορεί να φτιάχνει ένα δύσκολο σημείο, ένα ανάχωμα και να σπάσει. Θα έπρεπε να είναι πιο ψηλό για να μην σπάσει. Το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού», επεσήμανε ο πρώην δήμαρχος Καρδίτσας, Φώτης Αλεξάκος.

Το γεφύρι του Ξηριά κατέρρευσε λίγο μετά την επισκευή του

Η εισαγγελική έρευνα έχει βάλει στο μικροσκόπιο και τη γέφυρα του Ξηριά στον Αλμυρό που κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος παρά το γεγονός ότι ήταν επισκευασμένη και το έργο είχε παραδοθεί τον περασμένο Μάρτιο.

Στα θεμέλια της γέφυρας έχουν σχηματίσει τεράστιους όγκους τα φερτά υλικά. Τα συντρίμμια της έχουν πέσει στην κύτη του ποταμού και ο Αλμυρός έχει αποκοπεί από τις υπόλοιπες περιοχές. 

Κατέρρευσε η γέφυρα στον Παλαιοπύργο

Η γέφυρα στον Παλαιόπυργο της Αγιάς κόπηκε στη μέση. Τα βάθρα δεξιά και αριστερά δεν άντεξαν τα ορμητικά νερά του Πηνειού.  

«Είναι ένα ακόμη τεράστιο πρόβλημα σε αυτά που αντιμετωπίζουμε  και δεν μπορεί άμεσα να επισκευαστεί. Γιατί πρέπει να πέσουν τα νερά και αφενός είναι μπροστά μας ο χειμώνας. Δεν ξέρω αν μπορούμε να κατασκευάσουμε ένα τέτοιο έργο το χειμώνα στην κεντρική κοίτη του ποταμού», υπογράμμισε ο δήμαρχος Αγιάς, Αντώνης Γκουντάρας.

Η  γέφυρα που κατασκευάστηκε το 1980 συνέδεε τα παραποτάμια χωριά με το Ομόλιο στην Εθνική Οδό.  

Δείτε ολόκληρο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top