Πλημμύρες: Υγειονομική βόμβα τα νεκρά ζώα – Επιτακτική η αποτέφρωσή τους

«Η διατροφική αλυσίδα έχει σπάσει στη Θεσσαλία»

Σε αγώνα δρόμου για την αποτέφρωση των χιλιάδων ζώων που κείτονται σε δρόμους, στάνες και αυλές στα πλημμυρισμένα χωριά της Θεσσαλίας και αποτελούν μια υγειονομική βόμβα επιδίδονται οι αρχές. 

Υγειονομική βόμβα αποτελούν τα χιλιάδες νεκρά ζώα που δεν έχουν περισυλλεγεί ακόμα από τα λιμνάζοντα νερά στις πλημμυρισμένες περιοχές της Θεσσαλίας

Υγειονομική βόμβα αποτελούν τα χιλιάδες νεκρά ζώα που δεν έχουν περισυλλεγεί ακόμα από τα λιμνάζοντα νερά στις πλημμυρισμένες περιοχές της Θεσσαλίας

Πάνω από 100.000 ζώα έχουν χαθεί από τις πλημμύρες που προκάλεσε η κακοκαιρία Daniel, και ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί στις επόμενες καταγραφές. Στα λιμνάζοντα νερά που έχουν αναμειχθεί με αυτά των αποχετεύσεων στοιβάζονται επίσης και νεκρά τρωκτικά, με τον κίνδυνο για τη δημόσια υγεία να είναι τεράστιος. 

Συγκινητικό βίντεο: Διασώστης απεγκλωβίζει βρέφος από πλημμυρισμένο σπίτι

Μιλώντας στο Mega ο υπεύθυνος περίθαλψης άγριων ζώων «Εταιρία Προστασίας Περιβάλλοντος Καστοριάς», Νίκος Παναγιωτόπουλος, είπε πως το 2022 είχαν περισυλλέξει 5.000 νεκρούς πελεκάνους στη λίμνη της Καστοριάς και εξήγησε τον τρόπο με τον οποίο γίνεται.

«Συλλέξαμε πολλά πουλιά. Ήταν δύσκολο να ανιχνεύσουνε τα ζώα αλλά αντιδράσαμε γρήγορα. Έπρεπε επίσης να ειδοποιήσουμε και τα γύρω χωριά και να ερευνήσουμε ποια ασθένεια είχαν τα πουλιά. Υπήρχε έλλειψη συντονισμού. Η περιφέρεια εδώ άμεσα κάλεσε τους ανθρώπους και έγινε σύσκεψη με τον τότε υπουργό και άμεσα πήγαμε να τα περισυλλέξουμε», τόνισε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Θεσσαλία: Μόνο με στολή η περισυλλογή των νεκρών ζώων

Όπως εξήγησε, τότε τις ευθύνες μοιράστηκαν η περιφέρεια και οι δήμοι και η συλλογή των νεκρών ζώων έγινε από ειδικό συνεργείο μολυσματικών αποβλήτων. 

Καρδίτσα: Εικόνες σοκ με τα νεκρά ζώα στοιβαγμένα σε καρότσες

«Είναι πολύ επικίνδυνο εάν δεν φοράς της στολή. Δεν μπορείς να το πετάς στη καρότσα. Χρειάζεται εκπαιδευμένους ανθρώπους να τα μεταφέρουν. Πήγαιναν σε ειδικά ψυγεία και μετά για καύση», σημείωσε.

Μεγάλος είναι ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία από τα νεκρά ζώα που κείτονται στα λιμνάζοντα νερά στις πλημμυρισμένες περιοχές της Θεσσαλίας

Μεγάλος είναι ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία από τα νεκρά ζώα που κείτονται στα λιμνάζοντα νερά στις πλημμυρισμένες περιοχές της Θεσσαλίας

Θεσσαλία: Σκέψεις για υγειονομική ταφή των νεκρών ζώων

Όπως έγινε γνωστό, αυτό το Σάββατο τα νεκρά ζώα θα μεταφερθούν με ειδικά φορτηγά ψυγεία σε πιστοποιημένους χώρους καύσης στις περιοχές της Ημαθίας, της Κοζάνης, της Αρκαδίας και της Καβάλας. Από χθες, Τετάρτη, φορτηγά με νεκρά ζώα μεταφέρονται προς καύση στη ΒΙΠΕ Λάρισας, ενώ μετά από υπόδειξη των κτηνιατρικών υπηρεσιών, στις περιπτώσεις που πληρούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις, θα χρησιμοποιηθεί και η μέθοδος της υγειονομικής ταφής. 

Εισαγγελική παρέμβαση του Αρείου Πάγου για τις πλημμύρες στη Θεσσαλία

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, τόνισε πως προτεραιότητα αυτή τη στιγμή είναι η συγκέντρωση και η διαχείριση των νεκρών ζώων. 

Αγώνας δρόμου γίνεται στη Θεσσαλία για την περισυλλογή και αποτέφρωση των νεκρών ζώων από τα λιμνάζοντα νερά στις πλημμυρισμένες περιοχές

Αγώνας δρόμου γίνεται στη Θεσσαλία για την περισυλλογή και αποτέφρωση των νεκρών ζώων από τα λιμνάζοντα νερά στις πλημμυρισμένες περιοχές

Όπως είπε, μέχρι την Τετάρτη (13/9) στις 09:00 το πρωί στον ΕΛΓΑ είχαν δηλωθεί τα εξής νεκρά ζώα:

  • 49.050 Αιγοπρόβατα
  • 19.295 Χοίροι
  • 4.186 Βοοειδή
  • 40.330 Πτηνά
  • 43.980 μελισσοσμήνη

Θεσσαλία: «Δεν περιμένουμε επιδημία χολέρας, αλλά σποραδικά περιστατικά»

Από αυτά:

  • Για τα αιγοπρόβατα: Μέχρι την ημέρα και την ώρα αναφοράς έχουμε συλλέξει και διαχειριστεί 24.856 νεκρά ζώα.
  • Για τα χοιρινά: Μέχρι την ημέρα και την ώρα αναφοράς έχουμε συλλέξει και διαχειριστεί 7.500 νεκρά ζώα.
  • Για τα βοοειδή: Μέχρι την ημέρα και την ώρα αναφοράς έχουμε συλλέξει και διαχειριστεί 35 νεκρά ζώα.
  • Για τα πτηνά: Μέχρι την ημέρα και την ώρα αναφοράς έχουμε συλλέξει και διαχειριστεί 23.900 νεκρά ζώα.

Σαρηγιάννης: «Πώς θα αποφύγουμε να φτάσει η μόλυνση στο πιάτο μας»

Για την υγειονομική βόμβα που κινδυνεύει να εκραγεί στη Θεσσαλία μετά τις πλημμύρες και τον κίνδυνο μόλυνσης των τροφίμων μίλησε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης. 

«Θα πεθάνουμε όλοι!» - Πλημμυροπαθής ξεσπά στο Star για τα νεκρά ζώα

Ο καθηγητής εξήγησε πως δεν είναι υποχρεωτικό να φτάσει η μόλυνση στο πιάτο μας, καθώς αυτή τη στιγμή τα προϊόντα που παράγει ο θεσσαλικός κάμπος έχουν καταστραφεί και η διατροφική αλυσίδα έχει σπάσει.

Χιλιάδες είναι τα ζώα που πέθαναν από τις πλημμύρες που προκάλεσε η κακοκαιρία Daniel στη Θεσσαλία

Χιλιάδες είναι τα ζώα που πέθαναν από τις πλημμύρες που προκάλεσε η κακοκαιρία Daniel στη Θεσσαλία

«Ο κίνδυνος να περάσει η μόλυνση σε προϊόντα που πηγαίνουν έξω από την περιοχή είναι χαμηλός. Αυτό που πρέπει να προσέξουμε είναι η επιμόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα σε βάθος χρόνου, όταν θα αποσφραγιστούν τα νερά, και φύγει η λάσπη. Τότε, θα είμαστε σίγουροι εάν θα υπάρχει επιμόλυνση», είπε και πρόσθεσε:

Θεσσαλία: Κρούσματα γαστρεντερίτιδας και λοιμώξεων -Σαλμονέλα σε ένα βρέφος

«Για να γίνει αυτό ενδιάμεσα, έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε καταγραφή και υπάρχουν τεχνικές που μπορούμε να κάνουμε ανάλογα με την περίπτωση, όπως για τις νέες καλλιέργειες. Όταν γίνει η αποστράγγιση των περιοχών μπορούμε να κάνουμε ανάλυση της κατάστασης της υγείας του εδάφους και των υπόγειων υδάτων. Εάν υπάρχουν περιοχές επιμολυσμένες και οι ντόπιοι θέλουν να ξανακαλλιεργήσουν τότε μπορούμε να αποκαταστήσουμε την υγεία του εδάφους. Άρα το θέμα είναι να αντιδράσουμε οργανωμένα».

Σαρηγιάννης: «Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι το νερό»

Σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το νερό, καθώς υπάρχει κίνδυνος επιμόλυνσης από τη σήψη των ζώων και από χημικά που μπορεί να έχουν περάσει σε αυτό. 

Πλημμύρες Θεσσαλία: Σε ποιες περιοχές είναι ακατάλληλο το νερό

«Υπάρχουν περιοχές που είναι κατάλληλο το πόσιμο νερό. Στον Βόλο, για παράδειγμα, επειδή είναι μία αστική περιοχή το θέμα είναι να επεξεργαστεί ο όγκος του νερού. Το πρόβλημα είναι στα χωριά, αλλά υπάρχουν τεχνικές για να το διορθώσουμε. Εγώ πιστεύω πως και σε ένα μήνα θα μπορούσε να αποκατασταθεί», είπε.

Θεσσαλία: 4.594 διασώσεις και απομακρύνσεις κατοίκων από τις πλημμυρισμένες περιοχές

Συνολικά 4.594 διασώσεις - απομακρύνσεις ατόμων που μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία έχουν πραγματοποιηθεί από τις 7:00 το πρωί της Τρίτης 5 Σεπτεμβρίου, έως τις 7:00 το πρωί σήμερα, σύμφωνα με ενημέρωση της Πυροσβεστικής.

«Καμπανάκι» για τη Θεσσαλία: «Τα νεκρά ζώα το μεγαλύτερο πρόβλημα στο νερό»

Παράλληλα, το ίδιο χρονικό διάστημα, το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος έλαβε 11.735 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων και κοπές δέντρων.

Συγκεκριμένα:

  • Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας 9.368 κλήσεις σε:

Μαγνησία, Λάρισα, Καρδίτσα, Τρίκαλα και Σκιάθο και μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 2.829 αντλήσεις υδάτων και μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία 3.576 άτομα.

Πλημμύρες: Σοκαριστικές Εικόνες Από Τις Πληγείσες Περιοχές

  • Στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας 961 κλήσεις σε:

περιοχές της βόρειας Εύβοιας, Δομοκό και Λαμία Φθιώτιδας, καθώς και στη Θήβα και τη Λιβαδειά Βοιωτίας και πραγματοποιήθηκαν 400 αντλήσεις υδάτων, 17 κοπές δέντρων και μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία 152 άτομα.

  • Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας 40 κλήσεις σε:

Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Σέρρες και Κατερίνη Πιερίας και πραγματοποιήθηκαν 3 αντλήσεις υδάτων, 25 κοπές δέντρων και 4 αφαιρέσεις αντικειμένων.

Οργή στη Θεσσαλία: «Πού πήγαν τα 400 εκατομμύρια για αντιπλημμυρικά;»

  • Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου 152 κλήσεις σε:

Σπέτσες, Επίδαυρο, Κρανίδι, Μονεμβασιά και Κόρινθο και πραγματοποιήθηκαν 112 αντλήσεις υδάτων, 7 κοπές δέντρων, 1 αφαίρεση αντικειμένου και μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία 15 άτομα.

  • Στην Περιφέρεια Αττικής 1.214 κλήσεις, σε:

περιοχές του λεκανοπεδίου, καθώς και στα νησιά Αίγινα και Αγκίστρι και πραγματοποιήθηκαν 819 αντλήσεις υδάτων, 75 κοπές δέντρων και μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία 44 άτομα.

Θεσσαλία: Η συγκλονιστική ανταπόκριση για τα νεκρά ζώα στα λασπόνερα 

Επίσης, από την Πέμπτη (7/9) μέχρι και την Τρίτη (12/9) πραγματοποιήθηκαν συνολικά 807 διασώσεις-απομακρύνσεις ατόμων με εναέρια μέσα.

Ταυτόχρονα, τα εναέρια και επίγεια μέσα καθώς και Σ.μη.Ε.Α. του Π.Σ. μεταφέρουν τρόφιμα, νερό, φάρμακα και είδη κλινοστρωμνής, σε πληγέντες των περιοχών της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top