Κακοκαιρία Daniel: «12.000 κεραυνοί σε Λάρισα και Βόλο μέσα σε δύο ώρες»

Νέος χάρτης πρόγνωσης με τα μεγαλύτερα ύψη βροχής για Τρίτη και Τετάρτη

Στο επίκεντρο της κακοκαιρίας Daniel βρίσκεται ο νομός Μαγνησίας με το Πήλιο, τον Βόλο και τη Σκιάθο να αντικρύζουν το πιο «σκληρό» της πρόσωπο. Δρόμοι μετατράπηκαν σε ορμητικούς χείμαρρους που παρέσυραν τα πάντα στο πέρασμά τους.

Κακοκαιρία: Ένας νεκρός, ένας αγνοούμενος- Απαγόρευση κυκλοφορίας στον Βόλο

Δυστυχώς, επιβεβαιώθηκε ένας νεκρός, πιθανόν από πτώση τοιχίου σε σπίτι στην περιοχή του Αγίου Γεωργίου στον Βόλο. Ένας ακόμη άνδρας αγνοείται στην ίδια περιοχή.

Όσα είπε ο εκπρόσωπος τύπου της Πυροσβεστικής για την κακοκαιρία Daniel στην εκπομπή του ΣΚΑΪ «Αταίριαστοι»
 

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννη Αρτοποιό, τις τελευταίες δύο ώρες (08:00 – 10:00) καταγράφηκαν τουλάχιστον 12.000 κεραυνοί σε Λάρισα και Βόλο. «Δεν είναι ένα φαινόμενο που έχει να κάνει με τη βροχόπτωση μόνο, αλλά και με την επικινδυνότητα από αυτές τις ηλεκτρικές εκκενώσεις. Γι’ αυτό εστάλη κι ένα μήνυμα από το 112 σε ελληνικά και αγγλικά, προκειμένου να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους οι κάτοικοι και να τους προστατεύσουμε» σημείωσε ο κ.Αρτοποιός.

Η κακοκαιρία Daniel στη Μηλίνα Πηλίου/ Eurokinissi Θανάσης Καλλιάρας

Η κακοκαιρία Daniel στη Μηλίνα Πηλίου/ Eurokinissi Θανάσης Καλλιάρας

Από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας ανακοινώθηκε ότι λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών και μέχρι την ύφεση των φαινομένων:

  • απαγορεύεται η κυκλοφορία των οχημάτων στην ευρύτερη περιοχή της πόλης του Βόλου
  • απαγορεύεται η κυκλοφορία των οχημάτων στο ορεινό δίκτυο του νομού Μαγνησίας (Πήλιο)

Για βοήθεια οι πολίτες μπορούν να καλούν το 112 και το 199 

Στο μεταξύ, σε πλήρη κινητοποίηση βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός στον Βόλο αλλά και την ευρύτερη περιοχή με τις Αρχές της πρωτεύουσας της Μαγνησίας να προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την πρωτοφανή κακοκαιρία.

Η κακοκαιρία Daniel στη Μηλίνα Πηλίου/ Eurokinissi Θανάσης Καλλιάρας

Η κακοκαιρία Daniel στη Μηλίνα Πηλίου/ Eurokinissi Θανάσης Καλλιάρας

Στον Βόλο καταφθάνουν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις από Λάρισα, Καρδίτσα και Τρίκαλα προς ενίσχυση των ήδη μεγάλων δυνάμεων του Βόλου τόσο με στελέχη όσο και με οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Έχουν γίνει περισσότερες από 120 αντλήσεις υδάτων από μονοκατοικίες και υπόγεια που πλημμύρισαν μέχρι τις 10.30 το πρωί.

Eικόνες βιβλικής καταστροφής στον Βόλο από την κακοκαιρία Daniel/ βίντεο ΟΡΕΝ

Eικόνες βιβλικής καταστροφής στον Βόλο από την κακοκαιρία Daniel/ βίντεο ΟΡΕΝ

Μεγάλη ανησυχία υπάρχει για τον χείμαρρο Κραυσίδωνα που βρίσκεται στα όριά του. Διασχίζει πυκνοκατοικημένες συνοικίες στον Βόλο σε μήκος πολλών χιλιομέτρων και το ύψος του νερού ξεπερνά πλέον τα 3 μέτρα.

Νέος χάρτης με τα μεγαλύτερα ύψη βροχής το διήμερο Τρίτης και Τετάρτης       

Οι βροχές και οι ισχυρές καταιγίδες θα συνεχιστούν παρουσιάζοντας ένταση και διάρκεια κυρίως στα κεντρικά ηπειρωτικά τμήματα το διήμερο Τρίτης 05/09 και Τετάρτης 06/09, με τα πολύ μεγάλα ύψη βροχής που αναμένονται να δρουν σωρευτικά στα πλημμυρικά φαινόμενα που ήδη εκδηλώνονται, εντείνοντας τα προβλήματα. Στον Χάρτη που ακολουθεί, επισημαίνονται οι περιοχές όπου αναμένονται ύψη βροχής > 100 mm, για το χρονικό διάστημα από την Τρίτη 04/09 έως το βράδυ της Τετάρτης 06/09/2023. Υπενθυμίζεται ότι 1 mm βροχής αντιστοιχεί σε ένα λίτρο νερού σε μια επιφάνεια 1 τετραγωνικού μέτρου (ή ενός τόνου σε ένα στρέμμα).

Το εκτιμώμενο  συνολικό ύψος βροχής (μπλε, μωβ αποχρώσεις) για 5/9 – 6/9, όπως υπολογίστηκε από το αριθμητικό μοντέλο πρόγνωσης καιρού του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr. Στο χάρτη επισημαίνονται οι περιοχές με τα αναμενόμενα ύψη βροχής > 500 mm.

Σύμφωνα με τον ανανεωμένο χάρτη, οι περιοχές όπου θα δεχθούν πολύ μεγάλα ύψη βροχής τις επόμενες ημέρες είναι:

  • Πιερία
  • Θεσσαλία (Μαγνησία, Τρίκαλα, Καρδίτσα, νότια τμήματα Ν. Λαρίσης)
  • Σποράδες
  • Ανατολική Στερεά (Φθιώτιδα, Βοιωτία)
  • Κεντρική Στερεά (Ευρυτανία)
  • Ανατολική Πελοπόννησος (Δυτική Κορινθία, Αργολίδα, Ανατολική Αρκαδία)
  • Νότια Πελοπόννησος (Μεσσηνία, Λακωνία)
  • Τοπικά στην Ήπειρο (Άρτα, Πρέβεζα, Θεσπρωτία)

Ενδεικτικά, από την επεξεργασία των προγνωστικών στοιχείων του αριθμητικού μοντέλου πρόγνωσης καιρού του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, το διήμερο Τρίτης και Τετάρτης στην περιοχή του Πηλίου, που ήδη αντιμετωπίζει πλημμυρικά επεισόδια, αναμένονται  ~650-700 mm, ενώ στην περιοχή νότια του νομού Καρδίτσας ~550-600 mm.

Για λόγους σύγκρισης, αναφέρεται ότι στην περιοχή της Αθήνας (μετεωρολογικός σταθμός Ελληνικού, ΕΜΥ) σημειώνονται κατά μέσο όρο περίπου 400 mm σε ένα χρόνο!

Επιπλέον, θα πρέπει να επισημανθούν:

  • Οι ενισχυμένοι άνεμοι στο Βόρειο Αιγαίο και στο Ιόνιο την Τρίτη 05/09 με εντάσεις τα 6-7 μποφόρ
  • Η πτώση της θερμοκρασίας

Σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση του επεισοδίου βροχόπτωσης (RPI), η οποία εφαρμόζεται από τη μονάδα Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επεισόδιο βροχόπτωσης για το διήμερο Τρίτης 05/09 και Τετάρτης 06/09, παραμένει στην Κατηγορία 5 (Ακραία). 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top