Οπαδική βία: Από τον Δημητριάδη, στον Φιλόπουλο, τον Άλκη και τον Μιχάλη

40 χρόνια θρηνούμε νέους ανθρώπους

Ενάμιση χρόνο μετά από τη στυγερή δολοφονία του 19χρονου Άλκη Καμπανού στη Θεσσαλονίκη, μια νέα δολοφονία, του 29χρονου Μιχάλη στη Νέα Φιλαδέλφεια, δίνει δυνατό χαστούκι στην ελληνική κοινωνία, αποδεικνύοντας ότι τίποτα δεν έχει γίνει για την καταπολέμηση της οπαδικής βίας. 

Εδώ και 40 χρόνια θρηνούμε τον χαμό νέων ανθρώπων με αφορμή το ποδόσφαιρο και αιτία τον φανατισμό που αυτό προκαλεί στους οπαδούς των ποδοσφαιρικών ομάδων. 

Νέα Φιλαδέλφεια: «Είχαμε ενημερώσει τις ελληνικές αρχές από τις 4/8»

Ο κύκλος του αίματος άνοιξε τον Σεπτέμβριο του 1983 όταν ο 18χρονος Άρης Δημητριάδης, έπεσε νεκρός από επίθεση που δέχθηκε από οπαδούς του Άρη στην περιοχή Χαριλάου της Θεσσαλονίκης. 

Τρία χρόνια μετά, στις 26 Οκτωβρίου 1986 ο 29χρονος καθηγητής Χαράλαμπος Μπλιώνας έπεφτε νεκρός στο Αλκαζάρ της Λάρισας. Στο γήπεδο δεν υπήρχε ασθενοφόρο, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει η μεταφορά του στο νοσοκομείο και τελικά η διακομιδή του να γίνει με αγροτικό όχημα πάνω σε μια διαφημιστική πινακίδα. 

Στις 13 Ιανουαρίου 1991 ο 17χρονος οπαδός του Ολυμπιακού, Γιώργος Παναγιώτου δέχθηκε ναυτική φωτοβολίδα στην κοιλιά λίγο πριν την έναρξη του αγώνα ΑΕΚ – Ολυμπιακός στη Νέα Φιλαδέλφεια κι έχασε τη ζωή του. 

Στον Εισαγγελέα οι 94 συλληφθέντες- «Δολοφόνοι», «φασίστες» τους φώναζαν

Την ίδια χρονιά στις 10 Απριλίου τέσσερις οπαδοί του ΠΑΟΚ επέστρεφαν από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη με αυτοκίνητο μετά από τον τελικό κυπέλλου με τον Πανιώνιο στο μπάσκετ. Στο 24ο χλμ. της εθνικής οδού οι τέσσερις οπαδοί είχαν βγάλει από το παράθυρο ένα κασκόλ του ΠΑΟΚ. Ξαφνικά άγνωστοι που επέβαιναν σε όχημα που βρισκόταν από πίσω τους, τους έριξαν βόμβα μολότοφ. 

Το αυτοκίνητο πήρε αμέσως φωτιά και ο οδηγός και ο συνοδηγός κατάφεραν να βγουν και να σωθούν με κάποια εγκαύματα. Ο 21χρονος όμως Ευθύμιος Λιάκας και ο 25χρονος Κώστας Ντόλιας που κάθονταν στα πίσω καθίσματα εγκλωβίστηκαν και κάηκαν ζωντανοί. 

Νέα Φιλαδέλφεια: Με μαχαίρι τύπου κάραμπιτ σκότωσαν τον Μιχάλη

Η δολοφονία Φιλόπουλου στο ραντεβού θανάτου στην Παιανία

Στις 29 Μαρτίου 2007 περίπου 500 οπαδοί του ΠΑΟ και του Ολυμπιακού έδωσαν ραντεβού θανάτου στη λεωφόρο Λαυρίου, κρατώντας ρόπαλα, κοντάρια, μολότοφ, μαχαίρια, ακόμα και αεροβόλα όπλα. 

O Μιχάλης Φιλόπουλος

O Μιχάλης Φιλόπουλος

Πατέρας Φιλόπουλου: «Δε χάρηκα που πέθανε ο δολοφόνος του γιου μου»

Ο Μιχάλης Φιλόπουλος, οπαδός του ΠΑΟ δέχθηκε δύο χτυπήματα στο κεφάλι με σιδηρολοστό κι αφού σωριάστηκε στο έδαφος δέχθηκε απανωτά χτυπήματα σε όλο του το σώμα και μαχαιρώθηκε στους μηρούς. Διακομίστηκε στο ΚΑΤ, όμως ήταν ήδη πολύ αργά. 

Οπαδική βία: Οι επιθέσεις δε σταμάτησαν ποτέ

Στις 14 Σεπτεμβρίου 2014 στο γήπεδο της Νέας Αλικαρνασσού στο Ηράκλειο έχασε τη ζωή του ο 46χρονος Κώστας Κατσούλη σε αγώνα της Γ΄ Εθνικής μεταξύ του Ηρόδοτου και του Εθνικού Πειραιά. 

Τρία χρόνια μετά στις 27 Απριλίου 2017 νεκρός έπεσε ο οπαδός του ΠΑΟΚ Νάσος Κωνσταντίνου μετά από επίθεση από οπαδούς του Ηρακλή. 

Νέα Φιλαδέλφεια: «Ήρθαν να μας σκοτώσουν»

Είχε λήξει ο αγώνας ΠΑΟΚ – Παναθηναϊκού και ο Κωνσταντίνου μαζί με έναν φίλο του επέστρεφαν στο σπίτι. Στο ύψος της Οδοντιατρικής Σχολής του ΑΠΘ στη Θεσσαλονίκη οι δύο νέοι δέχθηκαν την επίθεση και ο 24χρονος για να γλιτώσει διέσχισε κάθετα την Αγίου Δημητρίου και παρασύρθηκε από διερχόμενο όχημα. 

Στις 5 Ιανουαρίου 2020 ο 28χρονος Βούλγαρος οπαδός της Botev Plovdiv – αδελφοποιημένο σωματείο με τον Άρη –Τόσκο Μποζαντζίσκι έχασε τη ζωή του όταν μετά από επίθεση που δέχτηκε από οπαδούς του ΠΑΟΚ, τον πάτησε αυτοκίνητο.

Η δολοφονία του Άλκη Καμπανού

Τα μεσάνυχτα της 1ης Φεβρουαρίου 2022 τρία αυτοκίνητα σταμάτησαν κάθετα στην οδό Γαζή της Θεσσαλονίκης. Δώδεκα οπαδοί του ΠΑΟΚ με μαχαίρια, λοστούς και δρεπάνι επιτέθηκαν στον 19χρονο Άλκη Καμπανό και σε δύο φίλους του, που απλά κάθονταν στο πλατύσκαλο μιας πολυκατοικίας, κοντά στο γήπεδο του Άρη. 

Νέα Φιλαδέλφεια: Πιθανόν Έλληνας ο δολοφόνος του Μιχάλη, κι όχι Κροάτης

Ο Άλκης Καμπανός - Intimenews

Ο Άλκης Καμπανός - Intimenews

Οι δράστες εγκλώβισαν τον νεαρό και άρχισαν να τον χτυπούν με τόση αγριότητα που εκείνος τους εκλιπαρούσε να σταματήσουν να τον χτυπούν. Ένας από αυτούς τον χτύπησε στο πόδι με δρεπάνι, με αποτέλεσμα να πληγεί η κεντρική αρτηρία και ο 19χρονος να πεθάνει από ακατάσχετη αιμορραγία. 

Τελευταίο θύμα ο 29χρονο Μιχάλης, οπαδός της ΑΕΚ, ο οποίος είχε πάει στο γήπεδο της ομάδας του στη Νέα Φιλαδέλφεια για να παραλάβει το εισιτήριό του. Περίπου 200 χούλιγκαν της Ντιναμό Ζάγκρεμπ με Έλληνες οπαδούς πραγματοποίησαν καταδρομική επίθεση και χτυπούσαν με λοστούς, ρόπαλα και μαχαίρια όποιος έβρισκαν μπροστά του. 

Ένας από αυτούς μαχαίρωσε τον Μιχάλη στο χέρι βρίσκοντας κεντρική αρτηρία. Ο 29χρονος πέθανε από αιμορραγία, ενώ είχε πολλά τραύματα και στο κεφάλι. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top