Τουλάχιστον 6 μέρες θα διαρκέσει ο καύσωνας Κλέων - Σύσταση για τηλεργασία

Τα μέτρα που αποφασίστηκαν στη σύσκεψη στην Πολιτική Προστασία

Θερμοκρασίες που θα θυμίζουν... Αφρική θα επικρατήσουν στη χώρα / Βίντεο από δελτίο ειδήσεων Star

Επικαιροποιημένο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία ενόψει του επερχόμενου καύσωνα Κλέων.

Καύσωνας Cleon: Φόβοι για μεγάλη διάρκεια και θερμοκρασίες έως 45°C

Το εκτεταμένο πεδίο υψηλών πιέσεων που καλύπτει τις ακτές της Αφρικής και τη Δυτική και Κεντρική Μεσόγειο και συνοδεύεται από πολύ θερμές αέριες μάζες επεκτείνεται σταδιακά ανατολικότερα και προκαλεί συνθήκες καύσωνα από την Τετάρτη (12-7-2023) έως και τις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Ο καύσωνας αυτός λαμβάνει την ονομασία CLEON και εντάσσεται στα Επικίνδυνα Καιρικά Φαινόμενα με διάρκεια τουλάχιστον έξι ημερών με θερμότερες ημέρες την Παρασκευή (14-7-2023) και το Σάββατο (15-7-2023).

Πιο αναλυτικά:

1. Την Τετάρτη (12-7-2023) υψηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν κυρίως στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά. Η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει:

α. στα βόρεια ηπειρωτικά τους 36 με 37 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία τους 37 με 38 βαθμούς Κελσίου.
β. στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 38 με 39 και στο εσωτερικό της Στερεάς και της Θεσσαλίας τους 40 βαθμούς Κελσίου.
γ. στη νησιωτική χώρα τους 32 με 33 και στα νησιά του Ιονίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 35 βαθμούς Κελσίου.

2. Την Πέμπτη (13-7-2023) υψηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν σε όλη σχεδόν τη χώρα.

α. Στα βόρεια ηπειρωτικά η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 37 με 38 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου τους 39 με 40 βαθμούς Κελσίου ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 27 με 29 βαθμούς Κελσίου.
β. Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 39 με 40 και στο εσωτερικό της Στερεάς και της Θεσσαλίας τους 41 βαθμούς Κελσίου ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 28 με 30 βαθμούς Κελσίου.
γ. Στη νησιωτική χώρα η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 33 με 35 και στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 36 με 37 βαθμούς Κελσίου ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 25 με 27 βαθμούς Κελσίου.

3. Την Παρασκευή (14-7-2023) οι υψηλές θερμοκρασίες θα κορυφωθούν.

α. Στα βόρεια ηπειρωτικά η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 38 με 39 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου τους 40 με 41 βαθμούς Κελσίου ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 28 με 30 βαθμούς Κελσίου.
β. Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 40 με 41, στο εσωτερικό της Στερεάς τους 41 με 42 και στο εσωτερικό της Θεσσαλίας τους 43 βαθμούς Κελσίου ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 28 με 31 βαθμούς Κελσίου.
γ. Στη νησιωτική χώρα η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 35 με 36 και στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 37 με 40 βαθμούς Κελσίου ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 27 με 29 βαθμούς Κελσίου.

4. Το Σάββατο (15-7-2023) οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες θα διατηρηθούν.

α. Στα βόρεια ηπειρωτικά η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 38 με 39 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου τους 40 με 41 βαθμούς Κελσίου ενώ οι ελάχιστες τιμές θα κυμανθούν περί τους 30 βαθμούς Κελσίου.
β. Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 40 με 41, στο εσωτερικό της Στερεάς και της Πελοποννήσου τους 41 με 42 και στο εσωτερικό της Θεσσαλίας τους 43 βαθμούς Κελσίου ενώ οι ελάχιστες τιμές θα κυμανθούν περί τους 29 με 31 βαθμούς Κελσίου.
γ. Στη νησιωτική χώρα τους 36 με 37 και στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 38 με 39 βαθμούς Κελσίου ενώ οι ελάχιστες τιμές θα κυμανθούν περί τους 28 με 30 βαθμούς Κελσίου.

5. Την Κυριακή (16-7-2023) προβλέπεται μικρή πτώση της θερμοκρασίας κυρίως στα βόρεια

α. Στα βόρεια ηπειρωτικά η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 36 με 37 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου τους 38 βαθμούς Κελσίου ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 26 με 28 βαθμούς Κελσίου.
β. Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 38 με 39, στο εσωτερικό της Στερεάς και στο εσωτερικό της Θεσσαλίας τους 40 με 41 βαθμούς Κελσίου ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 28 με 30 βαθμούς Κελσίου.
γ. Στη νησιωτική χώρα τους 35 με 36 και στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 37 με 38 βαθμούς Κελσίου ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 27 με 29 βαθμούς Κελσίου.

6. Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, τη Δευτέρα (17-7-2023) προβλέπεται μικρή αλλά πρόσκαιρη πτώση της θερμοκρασίας.

Καύσωνας Κλέων: Πώς θα προστατευτείτε από τις υψηλές θερμοκρασίες

Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη στην Πολιτική Προστασία

Την εγρήγορση όλων των φορέων και των πολιτών, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το επερχόμενο κύμα καύσωνα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ζήτησε μεταξύ άλλων ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, μετά την διυπουργική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Πολιτική Προστασία.

Όπως είπε ο κ. Κικίλιας «αυτό το οποίο θα θέλαμε να ζητήσουμε είναι προσοχή και προστασία πρώτα απ’ όλα για τις ευπαθείς ομάδες, τους ανθρώπους μεγάλης ηλικίας, τα βρέφη, αλλά και τα ζώα συντροφιάς, και ειδική μέριμνα για τους εργαζόμενους και για όλους τους πολίτες αυτές τις ημέρες που θα αντιμετωπίσουμε έντονα καιρικά φαινόμενα».

Οδηγίες για τον καύσωνα - SOS για τις ευπαθείς ομάδες

Στη διυπουργική σύσκεψη, τα συναρμόδια υπουργεία και όλοι οι φορείς που συμμετείχαν ενημερώθηκαν από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία για το επερχόμενο κύμα καύσωνα και την ενδεχόμενη αύξηση των ανέμων, το οποίο όπως είπε, ο κ. Κικίλιας «δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερους κινδύνους πυρκαγιών σε όλη τη χώρα».

Η ιδανική θερμοκρασία στο κλιματιστικό που συστήνουν οι γιατροί

Τα μέτρα για τον καύσωνα - Σύσταση για τηλεργασία

Σε ό,τι αφορά στους εργαζόμενους, από το υπουργείο Εργασίας και τον αρμόδιο υπουργό Άδωνι Γεωργιάδη συνίσταται η τηλεργασία όπου είναι δυνατή ενώ υπάρχει σύσταση για αποφυγή χειρωνακτικής εργασίας από τις 12 το μεσημέρι με 4 το απόγευμα.

Παράλληλα πρέπει οι εργαζόμενοι λόγω της ακραίας ζέστης να κάνουν συχνά διαλείμματα.

Από το υπουργείο Πολιτισμού αποφασίστηκε μεταξύ άλλων να τοποθετηθούν σκίαστρα στην Ακρόπολη για τους τουρίστες ενώ θα δίνονται νερά και φυλλάδια.

Ανάλογα με τις συνθήκες και τις θερμοκρασίες που επικρατούν ενδέχεται να κλείσουν κάποιοι αρχαιολογικοί χώροι.

Ενδεχόμενο για κλείσιμο εξετάζεται και για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς και από το υπουργείο Οικογένειας ενώ έχουν δοθεί οδηγίες σε κατασκηνώσεις.

Σύσκεψη είχαμε και στο υπουργείο Ενέργειας για τα επίπεδα ηλεκτρικού φορτίου και αν μπορεί το σύστημα να ανταποκριθεί. Το ηλεκτρικό σύστημα είναι σε καλά επίπεδα γιατί υπάρχει και καινούριος εξοπλισμός και πιστεύεται ότι θα αντέξει το μέγιστο φορτίο. Σε περίπτωση βλαβών προτεραιότητα θα έχουν τα νοσοκομεία.

Σε ό,τι αφορά στο ΕΚΑΒ προβλέπεται αύξηση των βαρδιών των υπαλλήλων ενώ τίθενται σε πλήρη ετοιμότητα όλα τα νοσοκομεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες κάθε μέρα τα υπουργεία θα ενημερώνονται από την ΕΜΥ για την εξέλιξη του φαινομένου.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top