Σύνδρομο Ραπουνζέλ: Η κίνηση της 14χρονης που προκάλεσε υποψίες στη γιατρό

Τι έκανε και αποκαλύφθηκε το σπάνιο σύνδρομο

Μια κίνηση της 14χρονης, από το στομάχι της οποίας αφαίρεσαν μια μάζα από τρίχες 700 γρ. ήταν αυτή που κίνησε τις υποψίες της γιατρού που την εξέτασε ότι πρόκειται για μια περίπτωση συνδρόμου Rapunzel

H 14χρονη από το Κιλκίς μεταφέρθηκε στα επείγοντας ιδιωτικής κλινικής στη Θεσσαλονίκη με πόνους στο στομάχι. Η γιατρός που την εξέτασε παρατήρησε μια περίεργη κίνηση του κοριτσιού και αμέσως υποπτεύθηκε πως το παιδί ίσως να πάσχει από το σπάνιο αυτό σύνδρομο. 

Σύνδρομο Rapunzel: Έβγαλαν 700 γρ. τρίχες από το στομάχι 14χρονης

«Πρόκειται για ένα παιδί που είχε πλούσια σγουρά μαλλιά. Έκανε την κλασική κίνηση να πιάσει τα μαλλιά της και να το βάλει στο στόμα της. Μόλις την κοίταξα, τραβήχθηκε κάπως ενοχικά και το σταμάτησε. Τότε άρχισε να υποπτεύομαι την περίπτωση τριχοπιλήματος», είπε η παιδοχειρουργός Κατερίνα Ραμματά στον ΣΚΑΪ. 

Μάλιστα, όπως είπε, η κακιά αυτή συνήθεια της μικρής, να τραβά τα μαλλιά της και να τα τρώει, θα μπορούσε να είχε αποβεί μοιραία, καθώς είχε τρυπήσει το στομάχι της. 

Την έσωσαν από βέβαιο θάνατο: Γιατροί στο Παίδων Πεντέλης γλίτωσαν 8χρονη που είχε το σύνδρομο «Ραπουνζέλ»

«Θα μπορούσε να αποβεί μοιραίο, αλλά δεν συνέβη σε αυτή την περίπτωση. Το παιδί ήρθε στα επείγοντα της κλινικής μας με ένα άτυπο κοιλιακό άλγος, δηλαδή δεν σηματοδοτούσε τη σοβαρότητα της διάγνωσης», είπε η γιατρός.

Χωρίς να χαθεί πολύτιμος χρόνος οι γιατροί προχώρησαν σε απεικονιστικό έλεγχο, ο οποίος αποκάλυψε την τεράστια μάζα στο στομάχι του παιδιού. Επίσης, η 14χρονη κατάπινε βαμβάκι από μπατονέτες, πλαστικό και κλωστές από κουρτίνες. 

«Το στομάχι του παιδιού είχε διαταθεί τόσο πολύ για να χωρέσει όλη αυτή τη μάζα. Από την υπερβολική διάταση είχε τρυπήσει, άρα ήταν διπλά επικίνδυνο για το παιδί», είπε η κα Ραμματά.

Το χειρουργείο κράτησε τρεις ώρες και η 14χρονη είναι καλά στην υγεία της και δέχεται ψυχολογική υποστήριξη.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top