Σύνδρομο Rapunzel: Έβγαλαν 700 γρ. τρίχες από το στομάχι 14χρονης

Έτρωγε τις τρίχες της για τουλάχιστον 12 χρόνια

Μια μεγάλη μάζα από τρίχες, βάρους 700 γραμμαρίων, αφαίρεσαν από το στομάχι 14χρονης οι γιατροί στην κλινική «Άγιος Λουκάς» στη Θεσσαλονίκη

Αρχικά, η 14χρονη είχε διακομιστεί σε νοσοκομείο που βρίσκεται σε γειτονικό νομό της Θεσσαλονίκης. Οι γιατροί διαπίστωσαν πως δεν επρόκειτο για ένα απλό κοιλιακό άλγος και σε συνεννόηση με τους γονείς διακομίστηκε στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Άγιου Λουκά στη Θεσσαλονίκη.

O λόγος που η κόρη σου «τρώει» τα μαλλιά της με μανία

Άμεσα υπεβλήθη σε υπερηχογραφικό έλεγχο όπου διαπιστώθηκε η ύπαρξη τριχοπιλήμματος στομάχου.

Πρόκειται για ένα από τα σοβαρότερα περιστατικά συνδρόμου Rapunzel και, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, η 14χρονη έτρωγε τις τρίχες των μαλλιών της για τουλάχιστον 12 χρόνια. 

«Τριχόπλημα είναι η μάζα από άπεπτες τρίχες μέσα στον γαστρεντορολογικό σωλήνα μετά από βρώση αυτών. Η συχνότητα στον γενικό πληθυσμό κυμαίνεται από 0,06% έως 4%», εξήγησε στον ΑΝΤ1 η παιδοχειρουργός και υπεύθυνη του Παιδοχειρουργικού τμήματος της κλινικής «Άγιος Λουκάς», Κατερίνα Ραμματά.

Την έσωσαν από βέβαιο θάνατο: Γιατροί στο Παίδων Πεντέλης γλίτωσαν 8χρονη που είχε το σύνδρομο «Ραπουνζέλ»

Το 14χρονο κορίτσι εκτός από τις τρίχες των μαλλιών του, έτρωγε κλωστές από κουρτίνες του σπιτιού της αλλά και βαμβάκι από μπατονέτες, χωρίς οι γονείς του να έχουν καταλάβει το παραμικρό. 

Πλέον είναι καλά στην υγεία του και δέχεται ψυχολογική υποστήριξη. 

Τι είναι το σύνδρομο Rapunzel

Το σύνδρομο Ραπουνζέλ είναι μια πολύ σπάνια πάθηση κατά την οποία μια μεγάλη μπάλα τρίχας κολλάει στο στομάχι και εκτείνεται στο λεπτό έντερο. Η πάθηση περιγράφηκε για πρώτη φορά το 1968. Αυτή η κατάσταση είναι πολύ πιο συχνή στις γυναίκες παρά στους άνδρες, και σε περίπου 8 στις 10 περιπτώσεις μεταξύ παιδιών, έφηβων κοριτσιών και νεαρών γυναικών κάτω των 30 ετών.

Σύγχρονη «Ραπουνζέλ» θέλει να καταρρίψει το ρεκόρ μακρύτερων μαλλιών

Είναι δύσκολο να γίνει αντιληπτή αυτή η κατάσταση νωρίς, καθώς μπορεί να περάσουν πολλά χρόνια χωρίς συμπτώματα. Μέχρι να γίνουν εμφανή, η μπάλα μαλλιών είναι συνήθως αρκετά μεγάλη και συμπιεσμένη ώστε να προκαλέσει σοβαρό μπλοκάρισμα στο στομάχι και να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση για να αφαιρεθεί.

Η τριχοφαγία είναι μια κατάσταση κατά την οποία κάποιος τρώει επανειλημμένα, μαλλιά. Συχνά σχετίζεται με την τριχοτιλλομανία ή την επιθυμία να τραβήξει τρίχες από το κεφάλι και το σώμα του. Αυτές οι δύο παθήσεις είναι πιθανό να οδηγήσουν σε σύνδρομο Rapunzel.

Κοριτσάκι με το σύνδρομο της κούκλας Ραπουνζέλ σώθηκε από θαύμα! Έτρωγε τα μαλλιά της και είχαν γίνει μπάλα στο στομάχι της!

Τα μακριά μαλλιά έχουν λεία επιφάνεια που χωνεύεται δύσκολα από το στομάχι. Τα μαλλιά δεν κινούνται καλά μέσω του πεπτικού συστήματος, κάνοντάς τα να κολλούν στην κοιλότητα του στομάχου. Με την πάροδο του χρόνου μπορεί να σχηματιστεί μια μεγάλη μπάλα μαλλιών.

Καθώς η μπάλα αρχίζει να μεγαλώνει σε βάρος και μέγεθος, είναι πιθανό να γίνει μία μάζα με το φαγητό που καταναλώνεται και τη βλέννα του στομάχου. Τελικά, η μπάλα μαλλιών φτάνει στα όρια του τοιχώματος του στομάχου. Χωρίς να υπάρχει κάπου να πάει, τα μπερδεμένα μαλλιά μπορεί να αρχίσουν να προεξέχουν από το άνοιγμα του στομάχου και να επεκταθούν στο λεπτό έντερο.

Τα συμπτώματα που προκαλούνται συνήθως από την απόφραξη ή από σχετικά προβλήματα υγείας είναι:

  • Πόνος στο στομάχι
  • Φούσκωμα
  • Απώλεια βάρους
  • Ναυτία
  • Χαμηλό βάρος και έντονος φόβος αύξησης βάρους (νευρική ανορεξία)
  • Εμετός μετά τα γεύματα
  • Πόνος ή ενόχληση κάτω από τα πλευρά σας
  • Αποσπασματική απώλεια μαλλιών στο τριχωτό της κεφαλής σας (αλωπεκία)
  • Δυσοσμία του στόματος
  • Συχνές παθήσεις ή καταστάσεις που υπάρχουν παράλληλα:
  • Pica (αλλοτριοφαγία, η παρόρμηση να καταπιούμε πράγματα που δεν είναι τροφή)
  • Ψυχικές διαταραχές, όπως σχιζοφρένεια και ΔΕΠΥ
  • Κατάθλιψη
  • Νευρική ανορεξία
  • Ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή
     
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top