«Νόσος Χ»: Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για τον συναγερμό που σήμανε ο ΠΟΥ

Τι ισχύει για την άγνωστο νόσο που εκτιμάται ότι μπορεί να γίνει πανδημική

Όσα είχε πει πριν από μερικές μέρες στον ΣΚΑΪ για τη «Νόσο Χ» η πρόεδρος ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη

Τον κώδωνα του υγειονομικού κινδύνου έχει χτυπήσει ο ΠΟΥ για νέα μεταδοτική και θανατηφόρα ασθένεια, τη «Νόσο Χ», η οποία μπορεί να πάρει διαστάσεις πανδημίας. 

Συναγερμός για νέα θανατηφόρα ασθένεια - Τι είναι η «Νόσος Χ»

Ο ΠΟΥ επρόκειτο να ενημερώσει σε συνέδριο στη Γενεύη τις χώρες, ώστε να προετοιμάσουν κι αυτές με τη σειρά τους το σύστημα υγείας τους.

Μάλιστα, σύμφωνα με όσα είχε πει στον ΣΚΑΪ πριν από μερικές μέρες η Ματίνα Παγώνη η «Νόσος Χ» θα είναι «πιο θανατηφόρα κατά 70% από τον κορωνοϊό».

«Η Νόσος X θα είναι 50-70% πιο θανατηφόρα από τον κορωνοϊό», λέει η Παγώνη

Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία, δεν έχουν σημειωθεί κρούσματα στον άνθρωπο από τη νέα ασθένεια. Ενδεχομένως να προέλθει από τα άγρια ζώα. Ωστόσο, ονομάστηκε έτσι, καθώς πρόκειται για μια άγνωστη νόσο προς το παρόν.

Ο ΕΟΔΥ για τη «Νόσο Χ»

Σε τακτική επιστημονική συνάντηση του ΕΟΔΥ συζητήθηκε η πρόσφατη ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για την άγνωστο νόσο Χ και τον κίνδυνο νέας πανδημίας, ο οποίος με τη σειρά του εξέδωσε ανακοίνωση.

«Στην ανακοίνωση, πέραν της διαπίστωσης πως η πανδημία COVID-19 δεν αποτελεί πλέον παγκόσμια έκτακτη ανάγκη – αλλά συνεχίζει να αποτελεί απειλή για τη δημόσια υγεία – αναφέρεται μια λίστα από γνωστά στην επιστήμη παθογόνα με πανδημικό δυναμικό, όπως για παράδειγμα ο ιός Έμπολα ή οι ιοί της γρίπης των πουλερικών. O ΠΟΥ επιπρόσθετα αναφέρεται στην πιθανότητα, μια νέα πανδημία να προκληθεί από μια υποτιθέμενη και «άγνωστη νόσο Χ», που προς το παρόν δεν έχει ταυτοποιηθεί.

Οι ανακοινώσεις του ΠΟΥ για γνωστά και άγνωστα πιθανά αίτια μελλοντικής πανδημίας είναι χρήσιμο να ερμηνεύονται και να επικοινωνούνται με τον κατάλληλο τρόπο, ώστε να αποτελούν μέρος της εγρήγορσης και ετοιμότητας, αλλά πολύ περισσότερο της βούλησης και δέσμευσης όλων των εμπλεκόμενων φορέων για την αντιμετώπιση μιας γνωστής ή ενδεχόμενης νέας απειλής για τη δημόσια υγεία».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top