Συναγερμός για νέα θανατηφόρα ασθένεια - Τι είναι η «Νόσος Χ»

Μπορεί να προκαλέσει την επόμενη πανδημία

Πριν από 20 ημέρες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σήμανε τη λήξη συναγερμού για τον κορωνοϊό / Βίντεο Mega

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ)  βρίσκεται σε επιφυλακή για την επόμενη πανδημία και διατηρεί μια σύντομη λίστα με ασθένειες που θα μπορούσαν να την προκαλέσουν.

Καμπανάκι από ΠΟΥ: Ετοιμαστείτε για την επόμενη πανδημία

Οι περισσότερες από τις ασθένειες αυτές είναι ήδη γνωστές σε εμάς, όπως ο Έμπολα και ο Covid, ωστόσο η τελευταία καταχώριση έχει το τρομακτικό όνομα «Νόσος Χ» (Disease X).

Με αυτό τον όρο «Νόσος Χ» ο ΠΟΥ περιγράφει μια ασθένεια άγνωστη στην ιατρική επιστήμη που όμως θα μπορούσε να αποδειχτεί θανατηφόρα. Είτε πρόκειται για ιό, βακτήριο ή μύκητα είναι πιθανό να μην υπάρχουν εμβόλια και οι διαθέσιμες θεραπείες να είναι λιγοστές.

«Αυτό δεν είναι θέμα επιστημονικής φαντασίας. Αυτό είναι ένα σενάριο για το οποίο πρέπει να προετοιμαστούμε. Αυτή είναι η νόσος Χ», είπε στην Telegraph ο Δρ Ρίτσαρντ Χάτσετ, του Συνασπισμού για Καινοτομίες Ετοιμότητας για Επιδημίες.

Ο ΠΟΥ επινόησε τον όρο «Νόσος Χ» το 2018. Έναν χρόνο αργότερα, όταν ο Covid-19 άρχισε να εξαπλώνεται σε όλη την Κίνα, η ανθρωπότητα έγινε μάρτυρας μιας θανατηφόρας πανδημίας που προκλήθηκε από έναν νέο ιό. Μια «Νόσος Χ» εμφανίστηκε.

«Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι υπάρχει πιθανότητα μια νέα Νόσος X να είναι προ των πυλών», είπε στη National Post ο Dr. Pranab Chatterjee, ερευνητής στο Τμήμα Διεθνούς Υγείας στο Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health στη Βαλτιμόρη. «Το πρόσφατο κύμα κρουσμάτων γρίπης των πτηνών H5N1 στην Καμπότζη είναι απλώς ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα», πρόσθεσε. 

Ειδικοί στη δημόσια υγεία πιστεύουν ότι η επόμενη νόσος Χ θα είναι ζωονοσογόνος, που σημαίνει ότι θα προέρχεται από άγρια ​​ή οικόσιτα ζώα και στη συνέχεια θα μεταδοθεί στους ανθρώπους. Τέτοιες νόσοι είναι ο Έμπολα, ο HIV/AIDS και ο Covid.

Ωστόσο, υπάρχουν και άλλες πηγές ασθενειών και η βιοτρομοκρατία θα μπορούσε να είναι η αιτία της επόμενης πανδημίας.

«Η πιθανότητα ενός μηχανικού πανδημικού παθογόνου δεν μπορεί επίσης να αγνοηθεί», είπαν οι συγγραφείς ενός άρθρου του 2021 στο περιοδικό Infection Control & Hospital Epidemiology.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top