Πανελλήνιες 2023: Τα θέματα που έπεσαν σε Αρχαία, Μαθηματικά και Βιολογία

Ο βαθμός δυσκολίας των θεμάτων

Σε Αρχαία, Μαθηματικά και Βιολογία εξετάστηκαν την Τρίτη οι υποψήφιοι των ΓΕΛ / Βίντεο Σκάι

Συνεχίζονται σήμερα οι πανελλαδικές εξετάσεις για τα ΓΕΛ, με τους υποψηφίους να εξετάζονται σε Αρχαία, Μαθηματικά και Βιολογία.

Πανελλήνιες 2023: Οδηγίες για Αρχαία, Μαθηματικά και Βιολογία

Σε τρία μαθήματα προσανατολισμού εξετάζονται σήμερα οι υποψήφιοι των ΓΕΛ, «ανοίγοντας» έτσι τη δεύτερη εβδομάδα των Πανελλαδικών Εξετάσεων.

Ειδικότερα, οι υποψήφιοι της Ομάδας Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών εξετάζονται στα Αρχαία Ελληνικά, οι υποψήφιοι των Ομάδων Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών και Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής εξετάζονται στα Μαθηματικά και οι υποψήφιοι της Ομάδας Προσανατολισμού των Σπουδών Υγείας εξετάζονται στη Βιολογία.

Το star.gr σε συνεργασία με τον Φροντιστηριακό Όμιλο Σπουδή σας παρουσιάζουν τα θέματα που «έπεσαν» σήμερα στα τρία μαθήματα: 

Δείτε εδώ τα θέματα των Αρχαίων

Δείτε εδώ τα θέματα των Μαθηματικών

Δείτε εδώ τα θέματα της Βιολογίας

Αύριο Τετάρτη 7 Ιουνίου, οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ θα αρχίσουν τις εξετάσεις των μαθημάτων ειδικότητας. Πιο συγκεκριμένα, θα εξεταστούν στα μαθήματα: Ανατομία-Φυσιολογία ΙΙ, Αρχές Οικονομικής Θεωρίας, Δίκτυα Υπολογιστών και Αρχές Βιολογικής Γεωργίας.

Πανελλήνιες 2023: Πόσο δύσκολα ήταν τα θέματα σε Αρχαία, Μαθηματικά και Βιολογία

Στα Αρχαία, το διδαγμένο κείμενο αποτελούνταν από δύο αποσπάσματα που προέρχονταν από το έργο Πολιτικά του Αριστοτέλη. Οι ερωτήσεις που συνόδευαν το διδαγμένο κείμενο χαρακτηρίζονται απλές και αναμενόμενες, ενώ περισσότερο απαιτητικό στην επεξεργασία του χαρακτηρίζεται το παράλληλο κείμενο.

Το αδίδακτο κείμενο ήταν ένα απόσπασμα από το έργο του Πλάτωνα Θεάγης. Όπως συμβαίνει με κάθε απόσπασμα από έργο του Πλάτωνα, έτσι και εδώ, η μετάφραση ήταν απαιτητική και αφορούσε μεγαλύτερο τμήμα του κειμένου απ΄ ό,τι στο παρελθόν, ενώ κατάλληλες και συμβατές με το πνεύμα της εξέτασης ήταν οι ασκήσεις της γραμματικής. Όσον αφορά στο συντακτικό οι ασκήσεις δεν χαρακτηρίζονται δύσκολες, παρόλο που υπάρχει πλάγιος λόγος ο οποίος σε γενικές γραμμές πάντα δυσκολεύει τους μαθητές.

Τα θέματα των Μαθηματικών χαρακτηρίζονται ποιοτικά, διαβαθμισμένης δυσκολίας, με τα οποία οι καλά προετοιμασμένοι Υποψήφιοι θα ανταμειφθούν με υψηλή βαθμολογική επίδοση.

  • Το Θέμα Α, όπως συνηθίζεται, αφορούσε θεωρητική προσέγγιση της ύλης και προερχόταν από το σχολικό βιβλίο.
  • Το Θέμα Β, ήταν σε γενικές γραμμές εύκολο θέμα το οποίο οι Υποψήφιοι αντιμετώπιζαν με άνεση.
  • Το Θέμα Γ ήταν δυσκολότερο από το Β χρειαζόταν αποδεικτικές διαδικασίες ενώ απαιτητικότερο ήταν το Γ4.
  • Το Θέμα Δ ανταποκρινόταν στη φυσιογνωμία των Πανελλαδικών Εξετάσεων, με τα ερωτήματα Δ1 και Δ2 να είναι αναμενόμενης δυσκολίας ενώ τα Δ3 και Δ4 έχουν εκείνες τις δυσκολίες που θα διαφοροποιήσουν τους πολύ καλά προετοιμασμένους υποψηφίους.
     

Τα θέματα της Βιολογίας ήταν διαβαθμισμένης δυσκολίας και κάλυπταν μεγάλο τμήμα της εξεταστέας ύλης. Οι καλά προετοιμασμένοι υποψήφιοι μπορούν να εξασφαλίσουν υψηλή επίδοση.

  • Τα Θέματα Α και Β θεωρούνται σε γενικές γραμμές απλά, χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις, κάλυπταν σημαντικά τμήματα από τη νέα ύλη και ένας μαθητής που είχε μελετήσει το σχολικό βιβλίο μπορούσε να πάρει με άνεση όλες τις μονάδες.
  • Το Θέμα Γ ακολουθεί την κλασική μορφή των Πανελλαδικών Εξετάσεων και απαιτεί συνδυαστική σκέψη.
  • Το Θέμα Δ ενώ έχει πολλά ζητούμενα και μεγάλο όγκο απαντήσεων αυτά είναι σαφή και εύκολα.
  • Τα Θέματα Γ και Δ λοιπόν που συνήθως δημιουργούν προβλήματα στους Υποψηφίους παρουσιάζουν και φέτος κάποιες δυσκολίες.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top